Bibliotekets undervisning
Biblioteket erbjuder undervisning som utvecklar studenternas kunskaper och förmågor i att söka, samla, sålla, värdera och använda information.
Viktiga förutsättningar
- Väl integrerad i programmet och ämnespraktik.
- Bokas i god tid och läggs i ordinarie schema.
- Studenterna ska ha ett sökbehov, till exempel söka fram vetenskapliga artiklar till en uppgift.
- Undervisningen anknyter till lärandemål och bedömningskriterier i kursplanerna.
- Undervisningen utformas i samarbete mellan bibliotekarie och lärare.
Undervisning i tre steg i progression
Steg 1
I steg 1 tar studenterna del av modulen Grundkurs i informationskompetens i Canvas. Den tar upp den vetenskapliga texten, olika publikationstyper, referenser och hur man söker fram dessa olika texter i högskolans databaser. Materialet är generellt utformat så att det ska passa flera ämnesområden och bör integreras i kursupplägget.
Steg 2
Lärare och bibliotekarie planerar tillsammans en uppgift där studenterna söker vetenskaplig och ämnesspecifik information. Undervisningen består av föreläsningar och workshoppar, på campus eller digitalt. I detta steg behandlas exempelvis databaser, olika typer av sökstrategier och hur man kan dokumentera sökningar och referenser.
Steg 3
I steg 3 fördjupar studenterna de kunskaper och färdigheter de tillägnade sig i steg 2. Uppgiften är normalt sett en projektplan eller ett examensarbete. Fokus ligger på strukturerade och mer uttömmande sökningar.
Skriv till biblioteket om du vill veta mer.