Vetenskapliga artiklar: Utbildningsvetenskap
Vetenskapliga artiklar är en viktig form för publicering av forskningsresultat. Här tipsar vi om några databaser, där du kan söka efter vetenskapliga artiklar.
Summon@HKR
I Summon söker du samtidigt efter material ur alla de databaser som vi prenumererar på vid HKR. Välj vetenskapligt granskat och tidskriftsartikel ute i vänstermenyn efter att du sökt. Då sållar du fram de vetenskapliga artiklarna ur din träfflista.
Så här hittar du vetenskapliga artiklar i Summon
Google Scholar
Google Scholar är Googles egen sökmotor för vetenskapliga texter. Går du via den här länken, ser du vilka artiklar som HKR har prenumeration på. Klicka på Check library holdings för att se om artikeln finns tillgänglig i fulltext. Tänk på att du själv måste granska materialet om det är vetenskapligt eller inte. Google Scholar är särskilt användbar om du vill se hur många citeringar en specifik artikel har.
Education Research Complete
ERC är en ämnesdatabas inom utbildningsvetenskap. Den innehåller vetenskapliga artiklar, forskningsrapporter, böcker, avhandlingar m.m. Möjlighet finns att avgränsa sökningen till vetenskapligt granskade artiklar (peer reviewed). Allt finns inte i fulltext. Däremot finns det i anslutning till varje artikel en länk, Find it@HKR. Följer man den länkas man till en sida där det framgår om HKR har tillgång till texten i sin helhet i någon av alla andra databaser.
ERIC (Educational Resources Information Center Database)
ERIC är en ämnesdatabas inom utbildningsvetenskap. Den innehåller vetenskapliga artiklar, forskningsrapporter, böcker, avhandlingar m.m. Möjlighet finns att avgränsa sökningen till vetenskapligt granskade artiklar (peer reviewed). Allt finns inte i fulltext. Däremot finns det i anslutning till varje artikel en länk, Find it@HKR. Följer man den länkas man till en sida där det framgår om HKR har tillgång till texten i sin helhet i någon av alla andra databaser.
Alternativt gränssnitt (gratis)
Nordic Base of Early Childhood Education and Care (NB-ECEC)
NB-ECEC innehåller kvalitetsbedömd forskning om barn i förskoleåldern (0–6 år).