Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Om oss
  3. Organisation
  4. Bibliotek och högskolepedagogik
  5. Söka & skriva
  6. Ämnesguider
  7. Mat och måltid
  8. Källmaterial, övrigt
  1. HKR
  2. Om oss
  3. Organisation
  4. Bibliotek och...
  5. Söka & skriva
  6. Ämnesguider
  7. Mat och måltid
  8. Källmaterial, övrigt

Källmaterial, övrigt: Mat och måltid

På denna sida hittar du länkar till branschriktlinjer, akademier, certifieringsorganisationer med mera.

Livsmedel: näringsinnehåll samt produktinformation

Nutritionsfakta

Publicerar forskningsinformation inom nutritionsområdet. Materialet skrivs huvudsakligen av forskare och vetenskapligt sakkunniga inom området. Drivs av SNF Swedish Nutrition Foundation.

Swedish Nutrition Foundation (SNF)

SNF är en icke vinstdriven organisation med det övergripande ändamålet att främja nutritionsforskning och dess praktiska tillämpning.

Dietisternas Riksförbund

Dietist Net

Näringsberäkningsprogram. Begränsad gratisversion.

Dabas

Information om tillverkare, ingredienser, näringsvärden, märkning, produktbilder, logistik med mera avseende produkter på den svenska livsmedelsmarknaden. 

Certifiering

IP-livsmedel

Certifiering av livsmedel. IP är en standard för kvalitetssäkrad produktion av livsmedel och prydnadsväxter i hela kedjan från primärproduktion till förädling.

KRAV

Organisationen KRAV utvecklar reglerna för KRAV-certifierad produktion och informerar om och marknadsför KRAV-märkt mat.

SMAK

SMAK har en rikstäckande certifieringsverksamhet av lantbruk, trädgård, livsmedelsförädling och restaurang med avseende på kvalitet, miljö, djuromsorg och livsmedelssäkerhet.

Svenskt sigill

Märkning av mat och blommor.

Branschriktlinjer

Nationella branschriktlinjer är branschens egna beskrivningar av hur företagen kan göra för att uppfylla livsmedelslagstiftningens krav.

Livsmedelsbranschen

Centrum för livsmedelsutveckling (CLUK)

CLUK hjälper företag att testa och utveckla nya livsmedelsprodukter, främst pumpbara produkter som drycker, mejeriprodukter, såser, sylter och desserter.

Fiskbranschens riksförbund

Med bland annat fisklista och branschinformation.

Hushållningssällskapet

Hushållningssällskapet erbjuder rådgivning för lantbrukets och landsbygdens utveckling och driver försöksgårdar, forskningsprogram, projekt för bättre mat och naturbruksgymnasier.

Sveriges sensoriska nätverk

Medlemmarna arbetar eller forskar inom sensorik.

Akademier

Brödinstitutet

Brödinstitutets roll är att delta i den allmänna debatten och bidra med saklig information om bröd. Finansieras av Sveriges bagare & konditorer.

Gastronomiska akademien

Akademien har till uppgift att till samhällets gagna stödja, utveckla och bredda den gastronomiska kulturen i Sverige.

Livsmedelsakademin

Arbetar med innovation och entreprenörskap inom livsmedelsnäringen.

Måltidsakademien

Arbetar för att främja forskning kring och utveckling av måltiden inom universitets- och högskolevärlden, samt vara en länk mellan forskare och allmänhet.

Skåneländska Gastronomiska Akademien

Arbetar för att befrämja den skåneländska gastronomiska kulturen, det vill säga alla aspekter på mat, dryck och måltid. Skåneland kallas de östra "gammeldanska" landskapen, som är Skåne, Blekinge, Halland och Bornholm.

 

Uppdaterad: 2025-03-27 av Sofia Johansson

Sidansvarig: Kerstin Herrström

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025