Källmaterial, övrigt: Mat och måltid
På denna sida hittar du länkar till branschriktlinjer, akademier, certifieringsorganisationer med mera.
Livsmedel: näringsinnehåll samt produktinformation
Nutritionsfakta
Publicerar forskningsinformation inom nutritionsområdet. Materialet skrivs huvudsakligen av forskare och vetenskapligt sakkunniga inom området. Drivs av SNF Swedish Nutrition Foundation.
Swedish Nutrition Foundation (SNF)
SNF är en icke vinstdriven organisation med det övergripande ändamålet att främja nutritionsforskning och dess praktiska tillämpning.
Dietisternas Riksförbund
Dietist Net
Näringsberäkningsprogram. Begränsad gratisversion.
Dabas
Information om tillverkare, ingredienser, näringsvärden, märkning, produktbilder, logistik med mera avseende produkter på den svenska livsmedelsmarknaden.
Certifiering
IP-livsmedel
Certifiering av livsmedel. IP är en standard för kvalitetssäkrad produktion av livsmedel och prydnadsväxter i hela kedjan från primärproduktion till förädling.
KRAV
Organisationen KRAV utvecklar reglerna för KRAV-certifierad produktion och informerar om och marknadsför KRAV-märkt mat.
SMAK
SMAK har en rikstäckande certifieringsverksamhet av lantbruk, trädgård, livsmedelsförädling och restaurang med avseende på kvalitet, miljö, djuromsorg och livsmedelssäkerhet.
Svenskt sigill
Märkning av mat och blommor.
Branschriktlinjer
Nationella branschriktlinjer är branschens egna beskrivningar av hur företagen kan göra för att uppfylla livsmedelslagstiftningens krav.
Livsmedelsbranschen
Centrum för livsmedelsutveckling (CLUK)
CLUK hjälper företag att testa och utveckla nya livsmedelsprodukter, främst pumpbara produkter som drycker, mejeriprodukter, såser, sylter och desserter.
Fiskbranschens riksförbund
Med bland annat fisklista och branschinformation.
Hushållningssällskapet
Hushållningssällskapet erbjuder rådgivning för lantbrukets och landsbygdens utveckling och driver försöksgårdar, forskningsprogram, projekt för bättre mat och naturbruksgymnasier.
Sveriges sensoriska nätverk
Medlemmarna arbetar eller forskar inom sensorik.
Akademier
Brödinstitutet
Brödinstitutets roll är att delta i den allmänna debatten och bidra med saklig information om bröd. Finansieras av Sveriges bagare & konditorer.
Gastronomiska akademien
Akademien har till uppgift att till samhällets gagna stödja, utveckla och bredda den gastronomiska kulturen i Sverige.
Livsmedelsakademin
Arbetar med innovation och entreprenörskap inom livsmedelsnäringen.
Måltidsakademien
Arbetar för att främja forskning kring och utveckling av måltiden inom universitets- och högskolevärlden, samt vara en länk mellan forskare och allmänhet.
Skåneländska Gastronomiska Akademien
Arbetar för att befrämja den skåneländska gastronomiska kulturen, det vill säga alla aspekter på mat, dryck och måltid. Skåneland kallas de östra "gammeldanska" landskapen, som är Skåne, Blekinge, Halland och Bornholm.