Material hos myndigheter: Mat och måltid
Här hittar du länkar till myndigheter och andra offentliga verksamheter, både i Sverige och utomlands.
Livsmedels näringsinnehåll samt produktinformation
Livsmedelsdatabasen
Livsmedelsdatabasen, som Livsmedelsverket ansvarar för, innehåller knappt 2 100 livsmedel och maträtter. För varje livsmedel ges värden för över 50 näringsämnen. Utöver de näringsämnen som visas finns det värden för ytterligare vitaminer, mineraler och bioaktiva ämnen i 250-350 livsmedel.
Nordic Nutrition Recommendations 2012 (NNR 2012)
De nordiska ländernas samarbete kring näringsrekommendationer. Från Nordiska ministerrådet.
Nordiska näringsrekommendationer 2012
De tre första kapitlen av NNR 2012 är översatta till svenska. Där finns rekommendationerna, hur de togs fram och hur rekommendationerna kan användas
The Food and Nutrition Information Center (FNIC)
Amerikansk näringsvärdesdatabas som innehåller mer än 2 500 länkar till information om nutrition. The National Agricultural Library under United States Department of Agriculture är ansvarigt.
E-nummernyckel
Livsmedelsverkets tjänst där du kan söka fram vilken tillsats som ligger bakom ett E-nummer och exempel på i vilka livsmedel den får användas. Att en tillsats finns med i E-nummernyckeln innebär inte att den får användas i alla livsmedel.
Forskningsinstitut
Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)
Sveriges Lantbruksuniversitet bedriver forskning och utbildning om ett hållbart utnyttjande av de biologiska naturresurserna, inom miljö och inom livsvetenskaperna.
RISE Research Institutes of Sweden
Ett oberoende, statligt forskningsinstitut som bedriver forskning, utveckling, konsultverksamhet och utbildning inom bland annat livsmedel och biovetenskap.
AgriFood
Institutet för livsmedelsekonomisk analys, gör samhällsekonomiska analyser inom livsmedels-, jordbruks- och fiskeriområdet.
Övrigt
Kontrollhandböcker (Livsmedelsverket)
Livsmedelsverkets kontrollhandböcker är skrivna för personer som arbetar på kontrollmyndigheter. Vägledningar är knutna till en eller flera författningar/förordningar men är inte rättsligt bindande.
Vägledningar (Livsmedelsverket)
Livsmedelsverkets vägledningar är skrivna för personer som arbetar på kontrollmyndigheter. Vägledningar är knutna till en eller flera författningar/förordningar men är inte rättsligt bindande.
Region Skåne
Utvecklingsområde Livsmedel och jordbruk.
Arbetsmiljöverkets föreskrifter
Innehåller föreskrifter om flera olika aspekter av arbetsmiljö.
PubChem
Information om kemiska egenskaper och biologisk aktivitet för över 40 miljoner substanser. Från National Institute of Health.
Generaldirektorat hälsa och livsmedelssäkerhet
Från Europeiska kommissionen.
Generaldirektorat jordbruk och landsbygdsutveckling
Bland annat om marknadsåtgärder, ekologiskt jordbruk, miljö, landsbygdsutveckling, kvalité m.m. Från Europeiska kommissionen.
EFSA
European Food Safety Authority. EU-myndighet som främst har till uppgift att ge råd till Europeiska unionens lagstiftare i frågor om livsmedelssäkerhet.
FAO
Food and Agriculture Organization of the United Nations. Publicerar handböcker, guider och rapporter inom bl.a. områdena livsmedel, jordbruk och fiske.
WHO
World Health Organization of the United Nations. Har som uppgift att leda och koordinera internationell hälsa inom FN-systemet. Innehåller mängder med information, rapporter, rekommendationer, statistik och artiklar.