Vetenskapliga artiklar: Mat och måltid
Vetenskapliga artiklar är en viktig form för publicering av forskningsresultat. Här tipsar vi om några databaser, där du kan söka efter vetenskapliga artiklar.
Supersök
I Supersök söker du samtidigt efter material ur alla de databaser som vi prenumererar på vid HKR. Välj vetenskapligt granskat och akademisk tidskrift ute i vänstermenyn efter att du sökt. Då sållar du fram de vetenskapliga artiklarna ur din träfflista.
Google Scholar
Google Scholar är Googles egen sökmotor för vetenskapliga texter. Går du via den här länken, ser du vilka artiklar som HKR har prenumeration på. Klicka på Find it@HKR för att se om artikeln finns tillgänglig i fulltext. Tänk på att du själv måste granska materialet om det är vetenskapligt eller inte. Google Scholar är särskilt användbar om du vill se hur många citeringar en specifik artikel har.
Education Research Complete
Education Research Complete är en databas inom utbildningsvetenskap och är användbar när du söker information om mat & måltid i skolans värld, men även för att hitta artiklar om undervisning i hem- och konsumentkunskap. Möjlighet finns att avgränsa sökningen till vetenskapligt granskade artiklar (peer reviewed).
ERIC
ERIC (Educational Resources Information Center Database) är en ämnesdatabas inom utbildningsvetenskap och ger referenser med abstracts till forskningsrapporter, böcker, avhandlingar m.m. ur ca 750 internationella pedagogiska tidskrifter. Möjlighet finns att avgränsa sökningen till vetenskapligt granskade artiklar (peer reviewed).
Alternativt gränssnitt (gratis)
PsycINF0
PsycINFO är en databas inom psykologi och näraliggande områden. Du kan använda den för att söka artiklar gällande exempelvis beteendeförändringar, motivation, vanor och attityder.
PubMed
PubMed är en stor databas som ger referenser till material som anknyter till hälsa och medicin. Den kan användas för att söka artiklar om fysiologi, biomedicin, nutrition och olika ämnens påverkan på kroppen.
Web of Science (WoS)
En ämnesövergripande databas som innehåller forskning från naturvetenskapliga ämnen, samhällsvetenskap och humaniora.