Breddat deltagande på distans
20 tips
Hur kan vi konkret bemöta och undervisa vår mångfald av studenter - på distans. Hur kan vi undervisa tillgängligt och främja allas lika möjligheter att fullfölja sina högskolestudier? Nedan följer 20 tips för breddat deltagande på distans. Att undervisa tillgängligt handlar bland annat om information, kommunikation och den pedagogiska och sociala miljön i relation till studenters lärande.
- Möjlighet till undantag från kursplanen
I alla kursplaner på HKR finns följande standardstext: ”Om studenten har en rekommendation från HKR om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinator, eller den examinator utser, rätt att ge en anpassad examination eller låta studenten genomföra examinationen på ett alternativt sätt.” Dock får lärandemål inte ändras eller tas bort samt nivån på förväntade färdigheter och kunskaper sänkas. Se UKÄ:s vägledning Rättssäker examination (4:e upplagan) https://www.uka.se/download/18.74b676316f1a92ef84a3a3/1579253391757/Vagledning-2020-01-16-rattssaker-examination.pdf
- Bygg in stöd – ge förlängd skrivtid till alla
Att bygga in stöd och utforma undervisning utifrån de som har störst svårigheter och behov av struktur skapar en ökad tillgänglighet för många.
Om tiden inte är en viktig komponent vid tentamen kan du bygga in förlängd skrivtid för alla. Meddela i så fall dina studenter att du har byggt in extra tid för alla för ökad tillgänglighet så att ingen ska ansöka om det. Vid salstentamen kortare än tre timmar är praxis en timme förlängd skrivtid, och vid salstentamen som är längre än tre timmar är praxis två timmar förlängd tid. Om det är kortare tentamen används ofta en förlängd skrivtid på 50 %.Examinator beslutar om anpassningar.
OBS! A) Vid salstentamen lägger samordnaren, baserat på sina rekommendationer om till exempel förlängd tid, talsyntes och rättsatvningsprogram, in stödet i Kronox. B) När studenten anmäler sig till satslentamen i Kronox kan de som har rekommendation om förlängd tid klicka i en ruta om de önskar förlängd. C) Om utbildningen har byggt in förlängd tid till alla studenter vänligen meddela hela studentgreuppen och tentamen att det redan är inlagt förlängd tid till alla, så det inte blir dubbel förlängd tid.
Bygg in stöd till alla genom att låta studenterna träna på opponeringar eller liknande munltliga uppgifter/examinationer. Låt dem ge återkoppling till varandra.
- Examinera samma lärandemål på olika sätt för olika studenter
Finns det möjligheter att ge studenter olika sätt att redovisa sitt lärande? Kanske visar det sig att kursplanen har en flexibilitet inbyggd? Skriftlig redovisning kan innebära mycket. Lärandemålen, de förväntande färdigheterna och kunskapskraven är de samma för alla studenter. På vilka sätt kan du bygga in stöd som kommer alla till del? Hur kan du skriva kursplaner som medger en viss flexibilitet vad gäller anpassningar och tentamensformer?
- Utgå från att dina studentgrupper är heterogena
I planeringen av din undervisning utgå t.ex. från:
- att du har studenter som har svårigheter med språket
- att du har studenter som inte är så vana att arbeta digitalt
- att du har studenter som inte har möjlighet att snabbt ändra sitt schema som t.ex. studenter som är ensamstående föräldrar och studenter med neuropsykiastrisk funktionsnedsättning.
- att du har studenter med specifika läs- och skrivsvårigheter och studenter med koncentrationssvårigheter (t.ex. pga. av psykisk ohälsa, ADHD, eller sjukdom som medför värk).
- att den vanligaste funktionsnedsättningen är dold.
- Välkomna dina studenter att ta kontakt med dig om de önskar muntlig återkoppling, har frågor eller önskar extra handledning
Välkomna återkommande studenter att ta kontakt med dig eller kursansvarig om de har frågor eller önskar diskutera sin studiesituation. För studenter med funktionsnedsättning kan det minska stressen om läraren känner till funktionsnedsättningen. Studenten är expert på vad som skulle göra skillnad för hen och enkla åtgärder kan åstadkomma ökad tillgänglighet.
Muntlig återkoppling samtidigt som studenten får tydlig skriftlig instruktioner om vad som ska åtgärdas är en god hjälp till många, särskilt vid distansundervisning. Många studenter har svårt att lyssna och skriva samtidigt så ge dem tid att skriva eller ge dem en sammanfattning av din återkoppling.
Kanske kan du göra en rutin av att låta dina föreläsningar och seminarier sluta med en frågestund? Följ upp och förhör dig om att alla har förstått vad de ska göra och vad nästa steg är. Har du möjlighet att låta ditt Zoom-rum vara öppet en stund efter föreläsningen för diskussion med dig och studiekamrater?
En del studenter kan önska möjlighet att få ställa en fråga vid tentamen varför lärarkontakt även vid tentamen under distansstudier är positivt. Kanske vill du att de anmäler i förväg om de vill ha möjlighet att ställa en fråga under examinationen?
Erbjud om möjligt extra handledning. Uppmuntra gärna studenter med funktionsnedsättning att tala med samordnaren om extra handledning som särskilt pedagogiskt stöd. Du som handledare kan i förväg äska timmar hos samordnaren om handledningstimmarna inte befaras räcka. OBS! Detta endast om ni inte har en pott på utbildningen att ta av. Om studenter inte har ansökt om särskilt pedagogiskt stöd hänvisa dem gärna att göra det direkt på www.nais.uhr.se
- Skapa basgrupper/studiegrupper och fler grupparbeten om möjligt
Bristen på ett studiesocialt sammanhang och social tillgänglighet ger ökad risk för att studenter misslyckas med sina studier. Detta kan vi delvis hjälpas åt att förebygga, bland annat genom att (om möjligt) skapa fler grupparbeten och så kallade basgrupper/studiegrupper. Kanske kan du göra det nu trots att du är mitt i en kurs? Ofta är det bra om du som lärare är den som formerar grupperna för att på så sätt minska risken att studenter inte hamnar i en grupp.
Kanske vill några studenter i kursen ta på sig ansvaret att skapa gemensamma fikaraster några gånger i veckan? Påminn om vikten av raster då de arbetar i grupp. Detta kan vara viktigt för många, inklusive studenter med funktionsnedsättning.
Det kan finnas studenter med funktionsnedsättningen ASD (Autsim Spectrum Disorder)/Aspergers syndrom som har svårigheter att arbeta i grupp. Därför är det viktigt att åter igen uppmana studenter att tala med dig. Kan studenten delvis arbeta självständigt och ändå nå lärandemålen?
- Förenkla samarbetet i studiegrupperna
Förenkla samarbetet i basgrupperna/studiegrupperna och förebygg vissa samarbetssvårigheter genom att låta studenterna arbeta fram överenskommelser om hur de önskar att deras studiegruppsarbetet ska fungera. Hur ska de göra för att fördela arbetet? Hur ska de ta tillvara på varandras olikheter och olika studiesituation? (Svårt att ge ett svar men bra att påminnas om). Hur ska de göra om någon blir sjuk så att den personen fortsatt är del av gruppen? Kan någon föra anteckningar som delas med alla? Hur bestäms tider för samarbete och tider för inlämning till varandra? Kan ni skapa en mall för samarbetsavtal och kontaktuppgifter som studentgrupperna lämnar in till dig eller kursansvarig? Uppmana studenter att höra av sig till kamraterna i studiegruppen i första hand om de undrar över något och att hjälpa varandra. Har du möjlighet att bli inbjuden till deras grupparbetsmöten?
- Hjälp att komma igång
Prokrastinering kan öka då studenterna inte träffar sina studiekamrater eller lärare. Hjälp gärna studenter som har svårt att komma igång och svårt att avsluta arbeten. Förse dem gärna med exempel eller strategier som kan hjälpa dem sätta igång eller ta nästa steg, t.ex. genom att bryta ner arbetsuppgifter i flera steg. Sänd gärna ut påminnelser och frågor om hur arbetet går. Vad vaksam på att det nu i distansbaserad undervisning inte blir än mer textbaserad inlärning, vilket försvårar för många.
- Ge alltid skriftlig information och skapa tydliga strukturer för föreläsningar och seminarier.
Att ge muntlig information eller återkoppling är uppskattat av många studenter, men kom ihåg att också ge skriftlig information. Personer med och utan funktionsnedsättningar har behov av tydlighet och förutsägbarhet. Hur kan du göra strukturen på ett seminarium eller ett moment åskådlig? Har du/ni möjlighet att texta era filmer så är det en god hjälp i att göra undervisningen tillgänglig för alla. (Inom kort komme
- Dela gärna med dig av åhörarmaterial som Power Points
Dela gärna med dig av dina PowerPoints till alla studenter. Det kan vara lättare att lyssna och aktivt delta i diskussioner om man inte samtidigt antecknar. Har du annat material som nu när ni arbetar på distans skulle underlätta för studenterna? Var tydlig med vad som är av vikt att studenten tar del av, även om extra material läggs upp.
- Förmedla ändringar i god tid
Förmedla ändringar i så god tid som möjligt, och alltid skriftligt även om du berättar om dem muntligt.
- Planera för bristande uppkoppling
Ha överseende med att allas uppkoppling inte alltid är lika bra. Kan både du och studenterna när de grupparbetar planera för att uppkopplingarna inte alltid fungerar? Hur får de som ej deltar information?
- Utse antecknare vid varje föreläsning
Vill du fråga studenterna om att skriva anteckningar för att dela med sig till sina studiekamrater? Kanske två studenter gör anteckningar till samma föreläsningar? Förmedla att det bara är positivt om de gör det på olika sätt, vilket dessutom kanske gör så att fler anmäler intresse. Be studenterna sända in anteckningarna till dig så att det är du som lägger upp dem på Canvas.
- Skapa om möjlighet individuell handledning
Om möjligt erbjud individuell handledning för studenter då så behövs, även då de arbetar i grupp. Ibland krävs att man behandlar studenter olika för att de ska bli en reell likabehandling. Uppmuntra studenterna att höra av sig till lärverkstaden om de önskar hjälp med studieteknik eller akademiskt skrivande.
- Spela in föreläsningar - om du vill och om du har möjligt
Om du har möjlighet att spela in föreläsningen istället för att live-streama, då kan studenterna gå tillbaka och titta flera gånger på föreläsningen. Om du spelar in film är det viktigt att du står stilla så att ljudet blir så bra som möjligt. En del personer med hörselnedsättning läser på läpparna så det är viktigt att du är vänd mot kameran då du talar. Alla är hjälpta av tydlighet i kommunikationen. (Vissa studenter kan få anteckningsstöd via särskilt pedagogiskt stöd som då arvoderar en student som delar med sig av sin anetckningar till en student om t.ex. har dyslexi.)
- Tala en i taget, dämpa intrycken och ta pauser.
Att arbeta över nätet kan medföra svårigheter för många, t.ex. för studenter med ett annat modersmål, studenter med hörselnedsättning eller studenter med koncentrationssvårigheter. Gör det till en rutin att tala en i taget oavsett om det är seminarium eller grupparbete. Be att den som vill tala räcker upp handen eller på annat sätt meddelar att den vill prata, och var konsekvent. Undvik bakgrundsljud och ströningar. Ta regelbundet korta pauser. Säg hur dags ni samlas igen. Föreslå för dina studenter att de gör på samma sätt när de arbetar i grupp.
- Talsyntes
Talsyntes är tillgänglig för alla studenter att ladda ner gratis på www.hkr.se/lasstod Det kan vara lättare att fokusera på innehållet om studenten får en t.ex. en artikel uppläst med hjälp av talsyntens. Om artikeln är på engelska laddar studenten ner en engelsk röst, och om det är en svensk text laddar hen ner en svensk röst. Support finns att få på support@svensktalteknologi.se
Studenten får ett bra exempel på hur talsyntes kan låta via filmen Studera med talböcker på Legimus webbsida: https://www.legimus.se/student (OBS! Talböcker å andra sidan är bara tillgängliga om studenten har en läsnedsättning som t.ex. dyslexi, ADHD eller ADD. Biblioteket ansvarar för talböcker.) Alla lärare kan få talsyntesprogrammet utskjutet till sina datorer av IT-avdelningen.
- Rättstavningsprogram
Rättstavningsprogrammet är tillgängligt för alla studenter att ladda ner gratis på www.hkr.se/lasstod Enklare grammatiska fel samt stavfel markeras och programmet är användbart för många. Programmet känner igen gravt felstavade ord och kan föreslå ord. Support finns att få på support@svensktalteknologi.se
Uppmuntra studenterna att använda rättstavningsprogrammet innan de lämnar in sina texter. Det är studentens ansvar att göra texten läsbar. Talsyntesen i kombination med rättstavningsprogram kan vara bra verktyg för många då de arbetar med sina texter. Alla lärare kan få programmet utskjutet av IT-avdelningen.
- Textning av filmer
Om du väljer att använda externa videor så som exempelvis youtube så bör du se till att det finns textning att sätta på. Detta hjälper många studenter, och så klart är det allra bästa om alla filmer kan ha textning.
- Att läsa på distans – nästa steg
Även om det har gått en tid sedan alla utbildningar flyttades online tala gärna med dina studenter om att både vi i personal och studenter kommer att lära mycket av denna snabba omställning i att arbeta och studera på distans.
Uppmuntra dina studenter att ha en dialog med dig, och att komma med synpunkter, idéer och lösningar på hur du kan arbeta med än mer studentcentrerad undervisning. Vänta inte till slutet på kursen. Uppmuntra studenterna att se på sitt eget lärande som den process det är, och att de kan utvärdera sitt eget sätt att studera. Vad fungerar? Vad behöver ändras? Kanske ni redan under kursens gång ha ett eller flera Zoom-möten om vad de och du har lärt den här första tiden om distansutbildning. Kanske har du tid att i slutet av seminarium eller förläsningar för uppföljning?
Vi söker dig som vill förmedla tips och erfarenheter kring att bemöta en heterogen studentgrupp och undervisa tillgängligt på distans. Tipsen kommer att samlas på intranätet om att undervisa tillgängligt. Kanske kan vi göra en intervju där du/ni delar med er av goda exempel. En intervju kan gärna göras tillsammans med någon eller några av era studenter. Hör gärna av dig!