Psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa kan drabba vem som helst. Exempel på psykisk ohälsa är depression, oro, ätstörningar, OCD (tvångssyndrom) och panikångest.
De stigma som finns kopplade till psykisk ohälsa beror på okunskap och fördomar. Bland andra arbetar Folkhälsomyndigheten med informations- och kunskapshöjande insatser för att minska stigma kring psykisk ohälsa.
Stöd och hjälp för studenter med pykisk ohälsa
- Om en student mår akut dåligt hänvisa dem till vården eller hjälp dem ringa 112, alternativt ring själv 112.
- Studenthälsan vid HKR ger bland annat samtalsstöd till studenter. Lär mer på deras webbsida.
- Studenter hänvisas till samordnare för riktat pedagogiskt stöd, Anna Boublej, angående samtal om riktat pedagogiskt stöd. De kan söka stöd direkt på www.nais.uhr.se
- Lärverkstäder ger stöd i studieteknik, akademiskt skrivande med mera. Hänvisa studenterna till Studentportalen och studentstöd.
Hjälpmedel vid Högskolan Kristianstad
- Stödprogram: Att lyssna på text kan hjälpa studenter med psykisk ohälsa att koncentrera sig. Studenten kan även lyssna på sin egen text som hjälp i skrivprocessen. Via studentportalen kan studenten ladda ner talsyntes som läser upp svensk eller engelsk text. Samordnare Anna Boublej är kontaktperson gällande stödprogrammen.
- Talböcker: Högskolan bibliotek hjälper studenter på distans att gratis få tillgång till talböcker. Se exempel på hur studenter arbetar med talböcker på www.legimus.se. Klicka på länken student.
Tips för lärare gällande information, kommunikation, undervisning, examination och VFU för studenter med psykisk ohälsa
Information och kommunikation
Vikten av tydlig information
- Ge alltid instruktioner skriftligt men gärna också muntligt. Det kan vara så att studenter undviker att ställa frågor om det är något som är oklart. Om information och instruktioner är tydliga minskar stress och osäkerhet. Vid stress och bristande koncentration är det bra att kunna läsa och/eller att kunna lyssna på instruktionerna igen.
- Be dina studenter att berätta eller höra av sig om något är oklart.
- Upprepa gärna dina instruktioner och reservera tid för frågor.
- Upprepa gärna frågor som andra studenter ställer.
- Läs vid till exempel föreläsningar och seminarier alltid upp det du har skrivit på PowerPoints eller annan text som du hänvisar till.
Studiehandledning som planeringsstöd:
- Skapa gärna en studiehandledning, eventuellt med veckoplanering som stöd för studentens egen planering.
- Följ de rutiner du har skapat. Rutiner och förutsägbarhet är viktigt för studenter med psykisk ohälsa.
- Hur kan du eventuellt utveckla de studieplaner du redan använder? Studieplanerna är kanske bra som de är. Fråga dina studenter.
- Uppumntra ett gott arbetsklimat bland studenterna. Detta har än större betydelse när det är distansstudier. Uppmärksamma till exempel det positiva med att alla är olika. Uppmuntra dem att ha högt i tak i sina diskussioner och att vara generösa med studietips till varandra. När vi arbetar på distans är det än viktigare med tät återkoppling och uppmuntran från dig som lärare. Be dina studenter om tips på hur man skapar ett gott arbetsklimat/studieklimat. Vad är ett gott studieklimat för dem?
Undervisning
- Studenter med psykisk ohälsa kan behöva tid att bearbeta det som är nytt så inled gärna nästa samtal/seminarium med att kort påminna om vad ni talade om förra gången och fråga om det finns frågor på det.
- Börja eventuellt dagens seminarium/föreläsning/workshop med att visa och att tala om strukturen för dagen, och kanske veckan. Vad ska hända under dagens seminarium? Vad ska hända resten av veckan?
- Skapa gärna mer tid för diskussioner mellan dig som lärare och dina studenter genom att om möjligt spela in vissa av dina föreläsningar. Om filmerna är textade gynnar det många av dina studenter.
- Vissa studenter kan vara i behov av tät uppföljning eller mer handledning medan andra inte behöver det. Återkoppling och extra handledning är särskilt viktigt vid distansundervisning.
- Ge gärna studieanvisningar eller studiehandledning för din kurs, oavsett om det är en campuskurs, en distanskurs eller VFU. Gå gärna igenom studieanvisningarna/studiehandledningen muntligt, och återkom till dem.
- Har du möjlighet att bryta upp arbetsuppgifter/moduler i mindre och fler delmål när du har undervisning på distans?
- Till vilka moment skulle mallar kunna vara ett hjälpmedel för studenter? Kan mallar hjälpa dem att bryta upp arbete i mindre delar och göra det lättare att ta nästa steg? (Mallarna, eller steg- för steg-ansvisningar kan du kanske använda i andra kurser?)
- Det kan för en del studenter kännas lättare att arbeta i grupp medan det för andra är bäst med självstudier. Kanske kan du ge utrymme för valfrihet här?
- Om en student har svårt med grupparbete kan det då vara möjlighet för hen att arbeta självständigt? Be gärna studenter att kontakta dig i förväg i så fall.
- Kanske kan du ge tips på hur studenter kan ta sig an litteraturen? Vill du skapa läsecirklar för delar av kurslitteraturen? Läsecirklarna kan vara en uppgift för studiegrupper/basgrupper.
- Att strukturera uppgifter utifrån följande frågor kan var en god hjälp:
Vad ska jag lära mig gällande det här momentet?
Hur mycket ska jag läsa? Vilka sidor ska jag läsa?
Hur många sidor ska jag skriva?
När ska jag göra detta och hur länge?
Ska jag arbeta ensam eller i grupp? Vilka ska jag arbeta med? När, var och hur ska vi talas vid?
Vad är syftet och målet med uppgiften?
Examination
- I alla kursplaner finns följande standardtext: ”Om studenten har en rekommendation från HKR om riktat pedagogiskt stöd (tidigare särskilt pedagogiskt stöd) på grund av funktionsnedsättning, har examinator, eller den examinator utser, rätt att ge en anpassade examination eller låta studenten genomföra en examination på ett alternativt sätt.” Läs mer i UKÄ:s dokument Rättssäker examination (4:e upplagan).
- Har du studenter som skulle vara betjänta av en alternativ eller anpassad examinationsform, som muntlig examination eller muntlig eller skriftlig komplettering? Be studenter med beslut om rekommenderat pedagogiskt stöd att visa dig sin rekommendation från HKR:s samordnare av riktat pedagogiskt stöd.
- Om möjligt ge studenten förlängd skrivtid vid tentamina och vid inlämningsuppgifter. Om tiden inte är en avgörande faktor kan du bygga in förlängd tid för alla studenter för att öka tillgängligheten. Det finns till exempel de som har funktionsnedsättning men ej har sökt riktat pedagogiskt stöd (tidigare särskilt pedagogiskt stöd). Meddela i så fall alla dina studenter detta i god tid så att de ej ansöker om förlängd tid.
- Är skriftlig eller muntlig komplettering möjlig om studenten är nära ett godkänt betyg? Kan detta göras möjligt för alla studenter? Vilka riktlnjer jhar du i så fall? Hur förmedlar du dem i förväg till studenterna?
- Meddela studenterna om det är så att de kan ställa frågor till dig under tentamen. Ska de som önskar att eventuellt ställa frågor under tentamen meddela dig i förväg?
VFU
- Påminn dina studenter om att i mycket god tid ta kontakt med VFU-samordnaren eller kursansvarig för VFU om de har behov av anpassningar under sin VFU. Kanske behöver VFU-platsen veta att studenten behöver kunna gå till ett vilorum eller att hen behöver längre tid för vissa uppgifter och gärna skriftliga instruktioner.
- Studenter kan vara i behov av extra uppföljning eller extra handledning, medan andra inte behöver det. Åter igen, be dina studenter i så fall ta kontakt med dig i god tid före sin VFU.
Källor: Folhsälsomyndigheten, Riksförbundet Attention, Riksförbundet för mental hälsa, Socialstyrelsen, SPSM (Specialpedagogiska skolmyndigheten,
(Texten är under uppbyggnad)