Undervisning för hållbar utveckling (hpt210ht21)
Högre utbildning är en viktig motor i samhället för uppnåendet av hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Men hur redo är du som lärare att ta dig an olika hållbarhetsaspekter i din egen undervisning så att studentens når integrerad kunskap och utvecklar handlingsberedskap i hållbarhetsfrågor?
Hållbar utveckling ställer krav på en varaktig förändring när det gäller såväl attityd- som beteendefrågor. Ur ett utbildningsperspektiv krävs kunskap om ekologi, ekonomi, politik och samhälle som en helhetssyn. Det är ingenting som vi kan ”hoppa över”. Därför spelar ledarskap på olika nivåer en stor roll, liksom medborgaransvaret med såväl rättigheter som skyldigheter.
Under kursen kommer vi att fördjupa oss i faktorer som spelat och spelar en avgörande roll för utvecklingen lokalt såväl som globalt. Nedslag kommer göras i bl.a. energianvändning, samhällets produktion och konsumtion, befolkningsutveckling, tillgång till arbetskraft och kompetens.
Lärandeaktiviteterna i kursen består av interdisciplinära diskussioner och övningar, gästföreläsningar, informationssökning, arbete med lärandemål och lärandeaktiviteter relaterat till de 17 globala hållbarhetsmålen. Vi tar avstamp i och reflekterar över vår egen medvetenhet och handlingsberedskap.
Omfattning: Kursen motsvarar två veckors heltidsstudier.
Målgrupp: Kursen erbjuds till såväl medarbetare på HKR som Lärosäten syd.
Syfte: Det övergripande syftet med kursen är att du som lärare utifrån ditt eget utbildningsområde ska kunna integrera frågor kring hållbar utveckling i undervisningen så att dina studenter under och efter utbildningen har med sig integrerad kunskap och reflektioner inom ämnet hållbar utveckling. Du erbjuds verktyg att, utifrån det egna ämnesområdet, integrera idéer och frågeställningar kring hållbar utveckling.
Form: Kursen ges på distans med schemalagda träffar. inför varje träff har du som deltagare förberett en kunskapsinput.
Prestationskrav:
-
Deltagande i 80% av kurstillfällena (minst 4 av 5).
-
Genomförande av separat examinationsuppgift inklusive granska och återkoppla en kurskamrats examinationsuppgift.