Återkoppling Bedömning Examination
Att bedöma och betygsätta ingår i lärarens vardagsarbete. Men hur gör vi egentligen när vi avgör om lärandemål är uppfyllda, om insatser är tillräckliga och med god och rätt kvalitet? Hur ställer vi frågor? Hur mäter vi? Vill du fördjupa dig i sådana frågeställningar ska du absolut följa den här seminarieserien där du också kommer att få många tillfällen att ställa frågor till professor Anders Jönsson m flera.
Tillfälle 1: Introduktion till bedömningsområdet. Diskussion om bedömningens olika funktioner, d.v.s. formativ respektive summativ bedömning. Vilken funktion har kriterier vid bedömning? Vilka för- och nackdelar finns med olika sätt att bedöma?
Tillfälle 2: Återkoppling till studenterna. Vilka olika möjligheter finns det att ge återkoppling på studenternas prestation? Vilken typ av återkoppling är effektiv för studenternas lärande? Hur går det att hantera återkoppling till stora grupper?
Tillfälle 3: Hur kan själv och kamratbedömning utgöra en viktig del i studentens lärandestrategi och möjliggöra för dem att ta större ansvar för och kontroll över sitt lärande?
Tillfälle 4: Breddad rekrytering och anpassad examination. Hur går jag studenter till mötes som har behov av anpassad examination pga. funktionsnedsättning och hur ser regelverket ut? Vilka anpassningar kan var aktuella? Hur kan jag generellt utveckla examinationsmomentet utifrån Universal Design for Learning?
Tillfälle 5: Inspirationsdag utifrån temat Kreativa studentaktiva examinationsformer: Går det att examinera en hel utbildning vid ett tillfälle? Hur kan man examinera digitalt på ett smart sätt? Vilka möjligheter finns det att examinera muntligt i stora examinationsgrupper? Vilka sätt finns det att examinera kompetens? Hur kan man iscensätta examinationstillfällen som mäter kunskapsformer som sitter i huvudet, händerna, kroppen, känslor, attityder och grundläggande synsätt?