Andrea Iossa
Universitetslektor i juridik, inriktning arbetsrätt
Forskningsområden
- Arbetsrätt och arbetsmarknadens relationer
- Arbetsrätt teori och metodologi
- EU rätt och arbetskraftsmobilitet
- Internationella arbetsrättigheter
- Rättsgeografi
Forskning
Min forskning fokuserar i huvudsak på samspelet mellan arbetsrättsliga frågor och relationerna mellan arbetsmarknadens parter (så kallad ”industrial relations”). Jag doktorerade 2017 vid Juridiska fakulteten vid Lunds universitet med en avhandling som bygger på en undersökning av den arbetsrättsliga regleringen av kollektivavtal i skärningspunkten mellan nationell och EU rätt.
Avhandlingen omfattar en analys av arbetsrättsteori, en jämförelse mellan den italienska och den svenska arbetsrättsliga ramverk och en analys av kollektivavtalens reglering i förhållande till det EU rättsliga ramverket om fri rörlighet för tjänster och företag.
Mellan 2019 och 2021 har jag utfört ett forskningsprojekt om gränsöverskridande social dumpning inom logistik- och transportsektorn i EU. Projektet finansieras av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (FORTE). Projektet består av en rättsgeografiskt och rättssociologisk analys av regleringen av arbetsvillkor inom logistik- och transportsektor på EU:s inre marknad, och de strategier som fackförbund använder sig på EU nivå för att motverka social dumpning.
Pågående forskning
Mitt nuvarande forskningsintresse rör arbetsrättens funktion och reglering bortom den nationella dimensionen. Särskilt fokuserar jag på arbetsvillkoren för gränsöverskridande arbetstagare och på konstruktionen av transnationella arbetsmarknader, samt på den arbetsrättsliga reglering av ”supply chains”.
Nätverk och forskarmiljöer
- Arbetsrättsliga nätverket, nationellt nätverk
- Norma Research Programme, forskningsmiljö vid Juridiska fakulteten vid Lunds universitet
- Moving Labour Collective, internationellt nätverk av progressiva och radikala arbetsrätt jurister.