Beteendevetenskap
Läs enstaka kurser inom sociologi eller kriminologi för att höja din kompetens, eller kombinera en egen kandidatexamen. Vi erbjuder kurser på grundläggande och avancerad nivå, men utbudet varierar mellan olika år. Både kriminologi och sociologi ingår i Beteendevetenskapligt program.
Sociologi
Sociologi ger kunskaper om människors situation och agerande i samhället. Vi studerar sociala processer som är förutsättningar för människors livsvillkor, samt klassiska och moderna perspektiv på fenomen som individ/kollektiv och frihet/ofrihet.
I ämnet får du insikter i vad det innebär att "tänka sociologiskt", att se och ifrågasätta det självklara i vardagslivet. Såväl generella, teoretiska perspektiv som konkreta beskrivningar av socialhistoriska förhållanden och samhällsförändringar ingår i ämnets kärna.
Studier i sociologi ger dig kunskaper om samhällsprocesser och kultur på mikro- och makronivå, på lokal såväl som nationsöverskridande nivå. Sociologi ger dessutom kunskaper i sociologiska teorier och metoder, både kvalitativa och kvantitativa. Ämnet erbjuder en stor spännvidd och många olika inriktningar. Omdebatterade och aktuella ämnen i den föränderliga världen behandlas och vi tar upp frågor om arbete, organisation, ekonomi, globalisering, kultur, media, identitet, religion, etnicitet, feminism, ungdomskulturer, avvikelse och brottslighet, hälsa och sjukdom.
Färdigutbildade sociologer har kompetens att arbeta inom områden där kunskaper om analys, administration, utveckling, forskning och innovation efterfrågas. Sociologiska kunskaper är relevanta inom den offentliga, privata och frivilliga sektorn. Utbildningen förbereder bland annat för arbete inom statlig och kommunal förvaltning, politiska organisationer, olika typer av rådgivnings- och konsultverksamhet, reklambranschen, biståndsorganisationer, forskning och undervisning på olika nivåer.
Kriminologi
Kriminologi är vetenskapen om brott och straff. Frågor som kriminologer brukar ställa är: Vem begår brott och varför? Vem utsätts för brott? Vilka är effekterna av samhällets reaktioner på brott? Hur ska samhället kunna förebygga brott?
Kriminologi är ett tvärvetenskapligt ämnesområde, där ämnen som sociologi, psykologi, rättssociologi, juridik och biologi/medicin bidrar med olika perspektiv och förklaringar.
Exempel på forskningsteman inom kriminologin är ungdomsbrottslighet, ekonomisk brottslighet, kriminalpolitik, brottsprevention, genusforskning om brott samt viktimologi (studiet av brottsoffer). Kriminalstatistik är traditionellt en viktig del av området, men även kvalitativa metoder som intervjuer och observationer är vanligt förekommande.
Kriminologiska kunskaper är relevanta inom många yrkesområden. Kriminalvården, polisen, socialt arbete, juridiskt arbete, behandlingsarbete samt olika former av utredande och brottsförebyggande arbete är exempel på verksamheter där kunskaper inom kriminologi är användbara och efterfrågade.
Våra utbildningar
Kurser
Inom sociologi och kriminologi kan du välja att kombinera kurser till en examen, eller läsa enstaka kurser för att höja din kompetens inom ett särskilt område. Flera av kurserna är helt nätbaserade. Använd webbplatsens sökfunktion eller gå till sidan www.hkr.se/kurser för att hitta det som intresserar just dig.
Beteendevetenskapligt program
Vi erbjuder ett beteendevetenskapligt program som omfattar 180 högskolepoäng och leder till en kandidatexamen. Inom utbildningen väljer du kriminologi, sociologi eller psykologi som huvudområde. Läs mer om Beteendevetenskapligt program
Forskning
Vid Högskolan Kristianstad bedrivs forskning inom både kriminologi och sociologi.