Gerth Hedov
Gerth Hedov (GH) är universitetslektor i omvårdnad vid Högskolan Kristianstad, där han främst undervisar inom Sjuksköterskeprogrammet och Specialistsjuksköterskeprogrammet. Gerth Hedov disputerade i pediatrik 2002 vid Uppsala universitet. Hans forskning handlar om föräldrar till barn med Downs syndrom och den information och det stöd de fått vid födelsen. I de senaste "Svenskt Medicinskt Vårdprogram för barn med Downs syndrom, 0-18 års ålder" (2014) baseras informationen och stödet till föräldrarna på Gerths forskningsresultat.
Forskning
Gerth Hedov fortsätter arbeta med uppföljande studier inom området initialt stöd och information till föräldrarna. Detta för att undersöka om behovet av information och stöd hos dagens föräldrar till nyfödda barn med Downs syndrom ser annorlunda ut.
Ett annat aktuellt projekt handlar om föräldrarnas erfarenheter av fysisk aktivitet hos Svenska barn med Downs syndrom. Detta arbete har mynnat ut i ett ERASMUS+ projekt, UP&GO (A training program development for organisations who would like to provide better inclusion of youths with Down syndrome, especially in relation to physical activities and social inclusion). Projektet initierades av Gerth och hans samarbetspartner Ann-Sofi Sollerhed på Högskolan Kristianstad.
Projekt
Det pågående projektet UP&GO arbetar med fyra andra europeiska länder (Norge, Litauen, Kroatien och Rumänien). Syftet är att utforma en kort utbildning av tränare/ledare och coacher inom fysisk aktivitet för barn med Downs syndrom. Kompetensen hos tränare/ledare och coacher inom fysisk aktivitet för barn med Downs syndrom är låg vilket är ett av resultaten av en studie som Gerth och Ann-Sofi Sollerhed genomfört i Sverige.
Tidigare har Gerth arbetat i socialstyrelseprojekt med syfte att som en av tre medarbetare bygga upp ett medicinskt rikscentrum för Downs syndrom och ett missbildningscentrum i Uppsala. Numera heter det Centrum för sällsynta diagnoser, en permanent verksamhet vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Gerth har varit aktiv (initiativtagare) vid bildandet av flera föräldraföreningar; Nätverket för ovanliga kromosomavvikelser (NOC) och Svenska Downföreningen. Gerth har tidigare varit återkommande expertföreläsare i SIDA-projekt om familjer till funktionshindrade barn och ungdomar i Murmansk län, Ryssland.