Hållbart arbetsliv inom hälso- och sjukvården
Projektet Hållbart arbetsliv inom hälso- och sjukvård bedrivs vid Lunds universitet och Högskolan Kristianstad. Studien undersöker hur vårdanställda upplever sitt arbetsliv samt hur den senarelagda ålderspensionen påverkar medarbetare inom vården.
Inom forskningsprojektet genomfördes år 2017 en baslinjeundersökning med 22 935 medarbetare inom hälso- och sjukvården.
I år har det inträffat två stora händelser med stor betydelse för hälso- och sjukvårdsanställdas arbetssituation och arbetsmiljö. Det ena är covid-19-pandemin och det andra att ålderspensionen har senarelagts från och med i år 2020.
Det är viktigt att samla in kunskap om hur anställda i vården uppfattar sin egen unika arbetssituation utifrån detta och en enkät som fångar de här båda händelserna har därför gått ut till samma 22 935 medarbetare nu i september 2020.
Arbetssituation under covid-19-pandemin
Hälso- och sjukvårdspersonal står i första ledet i kampen mot covid-19 pandemin, men det ser väldigt olika ut inom olika verksamheter, yrken, och orter. Hur ser deras arbetssituation ut generellt? Vilka risker och vilket belastning upplever personalen i sin arbetssituation? Hur är upplevelsen av instrumentellt stöd genom tillräckligt med och adekvat skyddsutrustning i förhållande till arbetet, samt emotionellt stöd vid upplevelse av stress och oro för att smittas och att smitta andra under COVID-19 pandemin?
Hälso- och sjukvårdspersonal ingår i gruppen kontaktyrken, vilka forskningen sett riskera vara särskilt utsatta för belastning i sin arbetsmiljö och arbetssituation. Medelåldern bland medarbetare inom många delar av hälso- och sjukvården är även hög.
Under år 2020 började ålderspensionen att senareläggas och därför är det viktigt att följa vad detta innebär och hur hälso- och sjukvårdspersonalen ser på sina möjligheter och risker med att förlänga arbetslivet, samt vad de anser skulle öka deras möjligheter att kunna och vilja arbeta kvar till en högre ålder.
Unik kunskap samlas in
Den kunskap som samlas in i denna undersökning är unik eftersom den följer de hälso- och sjukvårdsanställda under flera år och de förändringar som sker i deras yrke och arbetssituation.
Eftersom de anställda genom att besvara enkäten själva vittnar om hur de har det i sitt eget unika arbete och situation, kan de genom att delta även påverka hur deras framtida arbetssituation och arbetsmiljö kommer att utformas och gestalta sig för att deras arbetsliv ska bli så friskt och hållbart som möjligt.
Hållbart arbetsliv för alla åldrar
Projektet Hållbart arbetsliv inom hälso- och sjukvård ingår i sin tur i det större forskningsprogrammet Hållbart arbetsliv för alla åldrar (Sustainable working life for all ages) inom vilket den teoretiska swAge-modellen och praktiknära verktyg för ett friskt och hållbart arbetsliv har utvecklats.
Hållbart arbetsliv inom hälso- och sjukvård har pågått sedan år 2003, då i samarbete mellan dåvarande Arbetslivsinstitutet och Region Skåne.