Martin Persson
Jag forskar på negativ kroppsuppfattning till följd av missbildning och hur den påverkar den psykiska och fysiska hälsan. Jag intresserar mig även för vårdpersonalens upplevelser av att arbeta med personer med missbildning, då studier visar att de ofta sakar nödvändig kompetens. Jag har genom min forskning lång erfarenhet av att arbeta med socialt utsatta grupper i samhället och intresserar mig för hur dessa bemöts i samhället; av exempelvis vård och skola. Jag bedriver stor del av min forskning i en internationell kontext, ofta i EU-projekt.
Magisterexamen (2002) i psykologi; PhD (2007) inom medicinsk vetenskap; Magisterexamen (2007) i folkhälsa; Docent (2018) i hälsovetenskap; Styrelseledamot för European Cleft Organization (2013); Ordförande i COST-åtgärden CA16234 European Cleft and Craniofacial Initiative for Equality in Care.
Forskning
Jag forskar på kroppsuppfattning som kan negativt påverkas som till följd av ett förändrat utseende genom sjukdom, trauma, medfödda missbildningar eller missnöje med sitt utseende på grund av socialt tryck att leva upp till ett orealistiskt och snävt skönhetsideal. Detta påverkar den psykiska och fysiska hälsan hos en betydande och växande andel av vår befolkning. De med ett avvikande utseende upplever social diskriminering som påverkar personliga ambitioner, utbildning och arbetsmöjligheter negativt. Parallellt med att medicinska framsteg förbättrar överlevnaden hos patienter medför det också en ökad efterfrågan på psykologiskt stöd. Detta medför utmaningar av patientrelaterade psykosociala aspekter för yrkesverksamma inom olika vård och hälsorelaterade verksamheter i samhället. Studier visar dock att personal upplever sig ofta sakna nödvändig kompetens, vilket innebär att patienternas tillgång till stöd är otillräckligt. Därför har jag varit involverad som projektledare i många europeiska projekt som fokuserar på att utveckla utbildningsresurser för vårdpersonal, lärare och annan relevant personal, så att de kan få den kunskap som behövs för att ge bättre stöd till denna målgrupp.
Jag publicerar aktivt och under de senaste 15 åren har blivit inbjuden att göra föreläsningar, workshops och symposier på olika internationella konferenser och events för professionella, studenter och patienter inom mina kompetensområden i Asien, Australien, Europa, Nordamerika och Sydamerika. Min forskningserfarenhet under de senaste 17 åren omfattat epidemiologiska och befolkningsbaserade studier tillsammans med stora nationella multicenter observations- och kohortstudier. Jag har också varit involverad i studier som använder kvantitativa och kvalitativa tillvägagångssätt samt utvärderat olika projekt.
Hur socialt svaga grupper bemöts i samhället
Jag intresserar mig även för hur vi bemöter och arbetar med socialt svaga grupper i vårt samhälle, särskilt inom vården och utbildning. Mitt arbete är ofta i ett europeiskt eller internationellt sammanhang, och ett pågående projekt som framhäver denna inriktning är COST Action CA16234 European Cleft and Craniofacial Initiative for Equality in Care, som omfattar 27 länder. Projektets inriktning är att främja att barn födda med spalt i läpp, käke och gom (LKG)och andra kraniofaciella tillstånd får optimal tvärvetenskaplig vård så att de kan växa upp som alla andra barn och få samma förutsättningar. Europa saknar för närvarande ett harmoniserat tillvägagångssätt för att utvärdera tillgången till vården, den nuvarande vården, konsekvenserna för de drabbade familjerna och samhället som helhet, särskilt när det gäller ojämlikhet och sociala faktorer. Ett av syftena med åtgärden är att utvärdera hur LKG och / eller kraniofaciala team fungerar på följande nivåer:
a) Primärnivån: Patienten
b) Nivån på det organisatoriska sammanhanget: Medicinska behandlingen
c) Nivån på finansiering och politik: Organisationen och ekonomin inom vården
Implementera förändringar inom vården
Ett fält som jag nyligen börjat intressera mig fö, är hur vi kan implementera förändringar inom sjuk- och vårdorganisationen. Vi behöver förbättra vår vårdomsorg och därför behöver vi utveckla ett effektivare och mer hållbart system. Då är det viktigt att kunna genomföra förändringar och utvärdera resultaten, så visar samtidigt många studier att genomförandet av förändringarna inom sjukvården är ofta fragmenterade, inkonsekventa och inte effektiva. Med utgångspunkt i denna problematik så skapades projektet " Health Innovation, implementation and Impact (HI3) - A functional training program on how to implement sustainable change in the health care system on a clinical level ". Projektet syftar till att utveckla ett träningsmaterial för vårdpersonal och studenter. Projektet drivs i samverkan med partners från åtta europeiska länder.
Samverkan och utbildning
Under mina år har jag också fått stor kunskap om att arbeta med socialt missgynnade grupper i hela Europa och även specialiserat mig på den metodologiska och pedagogiska utvecklingen av kurser från grundläggande till avancerad nivå inom psykologi, folkhälsa och hälsoutbildning. Dessa erfarenheter har kommit från forskning och undervisning tillsammans med att koordinera och förvalta över 35 internationella projekt med en sammanlagd budget på över 10 miljoner euro för att stödja utveckling inom psykosociala, hälso- och pedagogiska områden.