Lena Hansson
Professor i naturvetenskapernas didaktik
Jag är professor i naturvetenskapernas didaktik här på Högskolan Kristianstad. Jag har ett brett nv-didaktiskt intresse som rymmer ett intresse både för olika typer av frågor och för olika åldersgrupper.
Min forskning har i stor utsträckning handlat om elevers och lärares bilder av “naturvetenskapernas karaktär” (’nature of science’) och konsekvenser av dessa bilder för elevers möjligheter i relation till NO-undervisning, men jag har även bedrivit forskning på flera andra nv-didaktiska områden.
Just nu arbetar jag, tillsammans med Maria Andrée (SU), med ett forskningsprojekt finansierat av Vetenskapsrådet: ”Industriinitiativ i skolan – möjligheter och utmaningar för skolans NO- och teknikundervisning”.
Ett annat forskningsprojekt, ”Hur vet man att dinosaurierna hade fjäll? Bilderböcker som utgångspunkt för samtal om naturvetenskap i förskolan”, är finansierat av forskningsplattformen ”Lärande i samverkan” . I detta projekt arbetar jag tillsammans med Lotta Leden och Susanne Thulin (HKR) och en förskola.
Jag är även, tillsammans med Hagop Yacoubian (Lebanese American University), redaktör för ett pågående antologiprojekt på temat ”Nature of Science for Social Justice”. Boken är under publicering på Springer.
Jag är också ledamot av IHPST:s council (International History, Philosophy, and Science Teaching). För mer information om min forskning se publikationer och korta projektbeskrivningar nedan och på denna länk.
Utöver forskning arbetar jag på högskolan med undervisning i lärarutbildning – primärt i nv-didaktiska moment och kurser. Jag är också ledamot av fakultetsnämnden för lärarutbildning på Högskolan Kristianstad.
Jag har även under många år haft uppdrag för Nationellt resurscentrum för fysik (NRCF), där jag bland annat arbetat med praktiknära forsknings- och utvecklingsprojekt och med olika typer av lärarfortbildning. Jag är också medlem av redaktionsrådet för den professionsvetenskapliga tidskriften ATENA didaktik.
Exempel på pågående projekt
Industriinitiativ i skolan – möjligheter och utmaningar för skolans NO- och Teknikundervisning (finansierat av Vetenskapsrådet)
Lena Hansson (projektledare) och Maria Andrée (SU)
Industriaktörer i Sverige erbjuder en stor mängd skolmaterial och projekt (undervisningsmaterial, utställningar, tävlingar etc) riktade mot grundskolans NO-undervisning. I det här projektet studerar vi hur NO-lärare väljer vilka material de använder och vilka möjligheter och utmaningar de ser. Vidare studerar vi elevers, lärares och industriaktörers möten i industridrivna skolprojekt. Fokus ligger på hur relationer mellan naturvetenskap, samhälle och industri skapas och förhandlas av elever, lärare och industriaktörer inom ramen för sådana projekt. Projektet finansieras av Vetenskapsrådet.
Hur vet man att dinosaurierna hade fjäll? Bilderböcker som utgångspunkt för samtal om naturvetenskap i förskolan (finansierat av forskningsplattformen Lärande i Samverkan, HKR)
Lena Hansson (projektledare), Lotta Leden, Susanne Thulin
Avsikten med projektet är att undersöka möjligheten att inkludera samtal om NOS. Detta för att undvika att reproducera ”fakta”-traditionen även i förskolan, samt för att öppna upp naturvetenskap för fler barn – t.ex. flickor och barn med utomeuropeisk bakgrund. Arbetssättet för NOS som testas i projektet tar sin utgångspunkt i bilderböcker med naturvetenskapligt innehåll. Projektet anknyter därmed även till det språkutvecklande arbetet i förskolan. Projektet genomförs i samverkan med en förskola. Läs mer här.
Nature of Science & Social Justice
Lena Hansson, Hagop Yacoubian (Lebanese American University, Libanon), Lotta Leden
Projekten intresserar sig för skärningen mellan Naturvetenskapernas karaktär (NOS) och Social Justice (SJ). Intresset tog fart genom ett symposium på Esera konferensen 2017. Hagop och Lena är nu redaktörer för ett pågående bokprojekt ”Nature of Science for Social Justice” där författare från olika delar av världen deltar. Boken är under publicering på Springer. Lena och Hagop bidrar med ett introduktionskapitel och i ett annat kapitel rapporterar Lena och Lotta om en studie av svenska läromedel i NO. Vi fokuserar på böcker som kan användas som extra anpassningar inom ramen för den ordinarie undervisningen för elever som anses ha behov av detta. Det vi analyserar är hur man refererar till ”forskare” i dessa böcker.
Naturvetenskapernas karaktär i skolan: praktiknära forsknings- och utvecklingsprojekt
Lena Hansson, Lotta Leden, Ann-Marie Pendrill (LU), Åsa Arvidsson, Peter Heering (Europa-Universität Flensburg, Tyskland)
Detta är inte ett projekt utan flera där vi på olika sätt studerar och prövar olika sätt att arbeta med naturvetenskapernas karaktär (”Nature of Science”, NOS) i grundskolan. I ett projekt (Lena, Lotta, Ann-Marie) har vi arbetat med hur Aktuell fysik kan undervisas i åk 7-9. Vi studerar speciellt vilka möjligheter för lärande av NOS detta kan innebära. I ett annat projekt (Lena, Åsa, Peter, Ann-Marie) har vi undersökt hur StoryTelling kan fungera för att rikta uppmärksamheten på NOS i mellanstadiets NO-undervisning. Lena, samt Lena och Lotta bidrar även med praktiknära undervisningsförslag och exempel i en internationell antologi (William McComas är redaktör) som är under publicering på Springer.
Världsbilder, elever och naturvetenskap
Lena Hansson
Projektet bygger vidare på min avhandling och analyserar frågor som handlar om elevers världsbilder, vilken typ av världsbilder de förknippar med naturvetenskapen och vad detta kan ha för konsekvenser för undervisning och lärande. Ett världsbildsperspektiv ger nya infallsvinklar både på elevers intresse/brist på intresse för naturvetenskap och på många elevers svårigheter att förstå den naturvetenskapliga undervisningen.
Matematikens roll i fysikundervisning (avslutat, finansierat av Vetenskapsrådet)
Andreas Redfors (projektledare), Lena Hansson, Örjan Hansson och Kristina Juter
Det här projektet är ett samarbete mellan nv-didaktiker och ma-didaktiker. Matematikens roll för lärande och undervisning i naturvetenskap tas i många sammanhang för given. Vi har utvecklat och publicerat en modell för analys av kommunikationen under fysiklektioner med syfte att få syn på relationer mellan modell, verklighet och matematik. Vi har även publicerat empiriska resultat baserade på en nationell enkät som besvarats av fysiklärare i gymnasieskolan, samt resultat från klassrumsstudier. Projektet finansierades av Vetenskapsrådet.