Susanne Thulin
Biträdande professor i pedagogik
Arbetar med undervisning, forskning och uppdragsutbildning vid Fakulteten för Lärarutbildning vid Högskolan Kristianstad. Jag är fil dr. och docent i pedagogik. Jag är också legitimerad förskollärare och har arbetat ca 20 år i förskola samt i sk barnskola en verksamhet där sex, sju och åttaåringar integrerats. År 1995 började jag min anställning vid Högskolan Kristianstad där jag också påbörjade en påbyggnadsutbildning inom pedagogik. Mina studier har efterhand resulterat i en licentiatavhandling vid högskolan i Växjö (nuvarande Linnéuniversitetet), 2006 och som fick titeln "Vad händer med lärandets objekt? En studie av hur lärare och barn i förskolan kommunicerar naturvetenskapliga fenomen" och en doktorsavhandling vid Göteborgs universitet, 2011 med rubriken "Lärares tal och barns nyfikenhet. Kommunikation om naturvetenskapliga innehåll i förskolan."
Mitt intresse för undervisning av naturvetenskap i förskolan väcktes i samband med implementeringen av förskolans första läroplan 1998 och dess revidering 2010 då innehållsområdet naturvetenskap tydliggjordes och skrevs fram som mål att sträva mot i förskolans verksamhet och det intresset håller i sig alltjämt.
Forskning
Jag är medlem i två av de forskningsmiljöer som organiseras vid Högskolan Kristianstad; Forskningsmiljön Barndom, Lärande och Utbildning (BALU) där jag också ingår i styrgruppen, samt i forskningsmiljön Learning in Science and Mathematics (LISMA).
Övrigt engagemang
Jag är också styrelsemedlem och v ordf. i den svenska delen av World Organisation for Early Childhood Education (OMEP), i Skånekretsen av Svenska OMEP samt i Ulla-britta Bruuns minnesfond vilken leds och administreras av Lärarförbundet.
Nätverk som engagerar mig specifikt är ett nyligen (2019) etablerat Nätverk för lekresponsiv Utvecklingspedagogik Detta nätverk riktar sig till förskolor, förskollärare och forskare med engagemang i och intresse för utvecklingspedagogikens utveckling. (För mer info om utvecklingspedagogik hänvisas till ex Pramling Samuelsson & Asplund Carlsson, 2014).
Ett annat nätverk som jag är verksam i är Nationellt nätverk för naturvetenskap i förskolan. Detta nätverk samlar förskolor; förskollärare och forskare med intresse för naturvetenskap i förskoleperspektiv. Såväl aspekter av undervisning som konstruktion av innehållsområdet finns på den gemsamma agendan. (Vid intresse hänvisas till undertecknad.)
Pågående forskningsprojekt
Lekbaserad förskoledidaktik
Syftet med detta projekt är att i samverkan mellan universitet/högskola och förskola vidareutveckla en teoribildning om lekbaserad förskoledidaktik, dvs. en undervisningsteori för förskolan. Målet med projektet är att generera och dela ny kunskap om hur en didaktik för förskolan kan utformas på ett sätt som inte utesluter, utan istället är responsiv och bygger på, barns lek. Projektet som leds av professor Niklas Pramling GU är ett samarbete mellan Göteborgs Universitet, Linnéuniversitetet och Högskolan Kristianstad vilket under 2017-2018 finansieras av Skolforskningsinstitutet.
Undervisning och lärande i förskolan om kemi- och fysikrelaterade vardagsfenomen, Forskningsplattformen Lärande i Samverkan (Fplis)
Marie Fridberg, Agneta Jonsson, Susanne Thulin och Andreas Redfors
Projektet syftar till att studera modellbaserad undervisning och lärande av kemiska reaktioner och fysikaliska fenomen i förskolan. Vidare kontrasteras undervisning och lärandeprocesser med och utan stöd av datorplattor. Inom projektet utvecklas, implementeras och utvärderas modellbaserad undervisning och lärande i förskolor. Surfplattors användning inom svensk förskola ökar och det finns mycket att lära om de grupprocesser som uppstår mellan barn och förskollärare när naturvetenskapliga fenomen undersöks och diskuteras. Läs mer här
Hur vet man att dinosaurierna hade fjäll? Bilderböcker som utgångspunkt för samtal om naturvetenskap i förskolan, Forskningsplattformen Lärande i samverkan
Lena Hansson, Lotta Leden och Susanne Thulin
Avsikten med projektet är att undersöka möjligheten att inkludera samtal om NOS. Detta för att undvika att reproducera "fakta"-traditionen även i förskolan, samt för att öppna upp naturvetenskap för fler barn – t.ex. flickor och barn med utomeuropeisk bakgrund. Arbetssättet för NOS som testas i projektet tar sin utgångspunkt i bilderböcker med naturvetenskapligt innehåll. Projektet anknyter därmed även till det språkutvecklande arbetet i förskolan. Projektet genomförs i samverkan med en förskola. Se vidare här.
Kommunikation om fysik i förskolan
Lina Hellberg, Andreas Redfors och Susanne Thulin
Projektet syftar till att utveckla kunskap om hur ett fysikaliskt innehåll kommuniceras i förskolans kontext. Studien söker svar på hur ett fysikaliskt innehåll kommuniceras som lärandeobjekt i samtal under ett arbetslags planering av undervisning och hur förskollärare och barn kommunicerar vid undervisning av det fysikaliska lärandeobjektet. Studien genomförs på en förskola i ett arbetslag som arbetar med de yngsta barnen i verksamheten.
Kommunikation om naturvetenskapliga fenomen i förskolan
Susanne Thulin
Projektet rör vad som händer när lärare och barn i förskolan arbetar med en specifik innehållsaspekt? Den innehållsaspekt som är i fokus är naturvetenskapliga fenomen. Det övergripande syftet med forskningen är att utveckla kunskap om barns lärande kring ett avgränsat innehåll med fokus på lärares agerande och barns respons.