VFU i Ämneslärarutbildningen
Här finner du information om VFU i Ämneslärarutbildningen.
Ämneskombination svenska/engelska och samhällskunskap/historia/geografi
Den verksamhetsförlagda utbildningen är förlagd vid tre perioder: termin tre, sex och sju. Intentionen är att de olika tillfällena av den verksamhetsförlagda utbildningen skapar en progression i utvecklandet av yrkes- och lärarroll utifrån didaktik, ämne och ämnesdidaktik; ledarskap, kommunikation och relationell förmåga samt yrkesidentitet och professionalitet.
VFU 1: VFU-perioden äger rum i termin tre och sträcker sig över fyra veckor. Under den första VFU-perioden ska lärarrollen prövas under handledning. Undervisning ska ledas utifrån skolans värdegrund och yrkesetiska principer och ett relationellt ledarskap ska etableras. Multimodalitet och digitala verktyg ska användas i undervisningen. Student med ämneskombination samhällskunskap, historia och geografi behöver en handledare behörig att undervisa i ett eller flera av dessa ämnen. Student med ämneskombination svenska och engelska behöver en handledare behörig att undervisa i svenska och/eller engelska.
VFU 2: VFU-perioden äger rum i termin sex och sträcker sig över åtta veckor. Under den andra VFU-perioden ska en självständigare lärarroll etableras med hjälp av handledning. Fokus är att anpassa undervisning för alla elevers lärande, bedöma elevers prestationer samt kommunicera formativ och summativ bedömning. Student med ämneskombination samhällskunskap, historia och geografi behöver en handledare behörig att undervisa i ett eller flera av dessa ämnen. Student med ämneskombination svenska och engelska behöver en handledare behörig att undervisa i engelska.
VFU 3: VFU-perioden äger rum i termin sju och sträcker sig över åtta veckor. Under utbildningens sista VFU-period ska lärarrollen prövas på ett självständigt sätt. Fokus är att självständigt och i kollegial samverkan konstruera prov och bedöma och dokumentera elevers prestationer. Vidare ska också jämlikhets- och hållbarhetsperspektiv i undervisningen beaktas. Student med ämneskombination samhällskunskap, historia och geografi behöver en handledare behörig att undervisa i ett eller flera av dessa ämnen. Student med ämneskombination svenska och engelska behöver en handledare behörig att undervisa i svenska.
Ämneskombination matematik/fysik/kemi
I ämneslärarutbildningen med ämneskombinationen matematik, fysik och kemi genomförs VFU:n vid fyra tillfällen. Det finns två möjliga ingångar i utbildningen: APILU (arbetsplatsintegrerad utbildning) eller reguljär distansutbildning.
Studentens professionella utveckling följs genom hela utbildningen i tre bedömningsområden: didaktik, ämne och ämnesdidaktik; ledarskap, kommunikation och relationell förmåga samt yrkesidentitet och professionalitet.
Genomgående för alla fyra perioderna är:
- Placeringen sker alltid hos behörig lärare i matematik och/eller fysik och/eller kemi.
- Om du är APILU-student genomförs samtliga VFU-perioder på den blivande eller den aktuella arbetsplatsen.
- Om du är en reguljär distansstudent och bosatt i Skåne/Blekinge tilldelas du en placering av Högskolan Kristianstad. Om du bor utanför Skåne/Blekinge kan du söka placering på egen hand, läs mer på sidan VFU i lärarutbildningarna för distansstudenter.
VFU 1: VFU:n genomförs under termin två. Såväl APILU-student som reguljär distansstudent genomför VFU:n under en period på fyra veckor.
VFU 2: VFU:n och genomförs under termin tre. APILU-studentens VFU fördelas över hela terminen medan en reguljär distansstudent genomför VFU:n under en period på fyra veckor.
VFU 3: VFU:n och genomförs under termin sju. APILU-studentens VFU fördelas över hela terminen medan en reguljär distansstudent genomför VFU:n under en period på fyra veckor.
VFU 4: VFU:n genomförs under termin nio. APILU-studentens VFU fördelas över hela terminen medan en reguljär distansstudent genomför VFU:n under en period på åtta veckor.