VFU i Förskollärarutbildningen
Här finner du information om VFU i den högskoleförlagda Förskollärarutbildningen.
Yrkes-, ämnes- och forskningsperspektiv
Förskollärarutbildningen är uppbyggd kring tre samverkande perspektiv: yrkes-, ämnes- och forskningsperspektiv. Samtliga delar av utbildningen, även VFU:n inräknad, omfattar de tre perspektiven i varierande grad. En utgångspunkt är övertygelsen om att vetenskaplighet till stora delar är en praktik som man lär sig genom att delta i. Det handlar om att skapa forskningspraktiker i utbildningen och att närma forskning som praktik – och inte bara teori – till utbildningen.
Förskollärarutbildningen tar sin utgångspunkt i kunskaper om förskolläraruppdraget, om enskilda barns lärande och utveckling och om den moderna barndomen. Se mer information om VFU i Riktlinjer för VFU i Förskollärarprogrammet (pdf, 561 kB).
Under samtliga sju terminer ingår totalt sex VFU-perioder. Varje VFU-period görs på olika förskolor i varierade åldersgrupper och med en behörig förskollärare som handledare. Första terminen genomförs en yrkesprövande VFU, medan senare VFU-perioder har sitt specifika ämnesinnehåll kopplat till terminens ämnesinnehåll. Sjunde och sista terminen genomförs VFU på avancerad nivå. VFU-perioderna varierar mellan 10 dagar och upp till 20 dagar. Samtliga sju terminer innehåller fältdagar.
VFU 1: Yrkesprövande VFU, 10 dagar i termin ett.
VFU 2: VFU:n fokuserar på språkutveckling och literacitet, 20 dagar i termin två.
VFU 3: VFU:ns ämnesinnehåll är naturvetenskap med fokus på kemi, fysik samt teknik, 20 dagar i termin tre.
VFU 4: Ämnesinnehåll för VFU:n är hållbar utveckling och naturvetenskap med fokus biologi, 15 dagar i termin fyra.
VFU 5: VFU:n görs i förskoleklass med fokus på globalisering och social hållbarhet, 15 dagar i termin sex. Studenterna placeras i par.
VFU 6: VFU:n görs på avancerad nivå. Fokus är utveckling och utvärdering, 20 dagar i termin sju.