Nyhetsbrev oktober 2017
Det är åter fullt av liv på campus efter sommaruppehållet och vildvinet på högskolans byggnader börjar visa sin vackra röda höstfärg. Just nu är vi mitt i en ansökningsperiod inför vårterminen 2018. Bland annat startar det nya Magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap på distans för andra året i rad.
Kurser och program våren 2018
Sista ansökningsdag till vårens utbildningar är 16 oktober. Inom mat och måltid har vi både Magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap och fristående kurser som börjar till våren. De flesta är på distans. Ett tips på fristående kurs är bland annat "Matvalens komplexitet: den offentliga måltiden från ett konsumentperspektiv".
Gastronomistudenter på Sveriges Bästa Näringslivsdag
Den 18 september medverkade Gastronomiprogrammet på Sveriges Bästa Näringslivsdag, som anordnades av Skåne Nordost. Studenter från årskurs 3 presenterade och delade ut deras egenproducerade äppelmust med fänkål och citron. Galan var fullsatt och musten var mycket uppskattad bland gästerna!
Två stora boksläpp inom mat och måltid
Varför konsumerar vi så mycket?
Varje år konsumerar var och en av oss varor och tjänster för hundratusentals kronor – ibland sägs det att vi lever i ett konsumtionssamhälle. Mycket av det vi köper är mat. Varför konsumerar vi så mycket? Är det bra eller dåligt? Vad innebär det egentligen att överkonsumera eller att konsumera hållbart?
Allt detta och mycket mer kan du läsa mer om i boken "Konsumtion" som Andreas Håkansson, biträdande professor i mat – och måltidskunskap på högskolan har publicerat. Boken är en tvärvetenskaplig introduktion till de klassiska konsumtionsteorierna, från nationalekonomin, beteendevetenskaperna och etiken. Boken används redan som lärobok i kurser inom hem- och konsumentkunskap inom lärarutbildningen. Läs mer här.
Måltidspedagogik i förskolan - ett lustfyllt lärande
Måltidspedagogik utgår från att det är roligt att upptäcka och lära sig nya saker och bli nyfiken på olika livsmedel och maträtter. Det okända blir känt när barnen får bekanta sig med råvaran innan de smakar på den.
Hanna Sepp, universitetslektor i mat- och måltidskunskap på högskolan har skrivit boken "Måltidspedagogik i förskolan" och boken släpps 6 oktober. Boken bygger på forskning och beprövad erfarenhet och vänder sig till yrkesverksamma förskollärare, barnskötare, kockar och köksbiträden i förskola och pedagogisk omsorg. Den är praktisk och konkret och ger verktyg, inspiration, övningar och recept för att integrera mat och måltider i förskolan.
Den perfekta förskolemåltiden
Du kan även lyssna på Hanna Sepp. I en intervju med P4 Kristianstad berättar hon om den ideala miljön för en bra pedagogisk måltid. Lyssna gärna!
Forskning - vi firar 40 år!
I år firar Högskolan Kristianstad 40 år! Det firar vi bland annat genom att göra 40 filmer med 40 forskare. Se alla filmerna om forskning här.
Samverkanskoordinator inom mat
Viktoria Olsson, universitetslektor i mat- och måltidskunskap, har blivit utsedd till samverkanskoordinator, för att stödja samverkansaktiviteter på profilområdet mat. Högskolan Kristianstad har gjort en speciell satsning för att stödja och utveckla samverkan i utbildning och forskning och har därför inrättat uppdrag som samverkanskoordinatorer.
Mat och dryck är en central del av alla människors vardag och rymmer på så sätt stora möjligheter och utmaningar kopplade till bland annat hälsa och hållbarhet. Vi måste alla hjälpas åt för att förstå och ta tillvara den potential som finns i produktion och konsumtion av mat.
- Samarbetsinriktade relationer är en hörnsten i samhällsutvecklingen. Som samverkanskoordinator vill jag vara en del av en infrastruktur där samverkan mellan Högskolan Kristianstad och det övriga livsmedelssystemet är helt naturlig, säger Viktoria Olsson.
Kontakta gärna Viktoria Olsson om du har frågor eller idéer som du tror kan få en skjuts i en kreativ samverkan mellan olika aktörer.
Tips på konferens inom livsmedel
Den 7 november kommer det att hållas en Livsmedelskonferens i Uppsala med temat "Risker och utmaningar inom livsmedelssäkerhet". Årligen matförgiftas över en halv miljon människor i Sverige. Nya råvaror, nya processer, förändrade matvanor samt en allt större andel åldrande befolkning ger nya nischer för patogena mikroorganismer. Stina-Mina Ehn Börjesson, universitetsadjunkt i mikrobiologi och ekologi på Högskolan Kristianstad arrangerar konferensen tillsammans med ett nationellt nätverk inom utbildning i livsmedelsmikrobiologi.