Nyhetsbrev i december 2013
Mat och dryck i kombination - sensorik i praktiken
Högskolan Kristianstad erbjuder nu en uppdragsutbildning våren 2014 i "Mat och dryck i kombination – sensorik i praktiken 7,5 hp". Om du arbetar med mat och dryck, som produktutvecklare inom livsmedelsindustrin, småskalig mathantverkare, lärare, eventmakare eller har nytta av att utveckla kunskaper om mat och dryck kan denna uppdragsutbildning vara något för dig! Du får grundläggande kunskaper i sensorik, applicerat på mat och dryck i kombination. Kursen visar även på möjligheter att använda mat och dryck för att skapa upplevelseprodukter.
Succé för konferensturnén Måltidspedagogik
Hanna Sepp, universitetslektor i mat- och måltidskunskap och Johanna Gerberich, universitetsadjunkt i mat- och måltidskunskap vid Högskolan Kristianstad har tillsammans med Susanne Thorén, Barnens bästa bord, och Lollo Krüger från Krinova Science Park arrangerat konferenser på fem orter i Sverige.
Deltagarna har fått inspiration och kunskap genom kreativa workshops och informativa föreläsningar. De har fått experimentera med matkemi, utmanat sina sinnen i smakverkstäder och fått spela frukostspelet Morgonmums och mellanmålsappen Sandwitch. De två sistnämnda spelen är ett resultat av Hanna Sepps forskning i nära samarbete med Innovationskontor Syd och Sparbankstiftelsen 1826. Utvärderingarna från konferenserna har varit väldigt positiva och deltagarna har varit mycket nöjda med att de själva har fått omsätta teorin i praktisk handling på ett nytt sätt.
Högt söktryck för ny kurs i Måltidspedagogik
Hanna Sepp ser fram emot vårens nya fristående kurs i "Måltidspedagogik - mat och måltidskunskap i förskolan".
- Det finns en stor nyfikenhet bland kockar och pedagoger att integrera mat och måltider i den pedagogiska verksamheten, vilket är väldigt roligt, säger Hanna Sepp.
Som första lärosäte i Sverige ger Högskolan Kristianstad en kurs i ämnet riktat mot förskolan och kursen har visat sig vara populär i högskolans söksiffror. Tillsammans med två andra fristående kurser inom mat och måltid; "mat och måltidskultur" och "hållbara levnadsvanor" hamnar de på Tio i topplistan för distanskurser vårterminen 2014.
Färsk kurslitteratur
Hanna Sepp har även skrivit ny och spännande kurslitteratur i ämnet och boken heter precis som kursen "Måltidspedagogik - mat- och måltidskunskap i förskolan", utgiven av Studentlitteratur 2013. Den omfattar två delar: första delen vilar på disciplinerna i mat- och måltidskunskap i förskolan, i den andra delen presenteras praktiska tillämpningar, övningar och exempel på hur personalen kan arbeta med mat och måltider.
Lärarlyftet II , Hem- och Konsumentkunskap är populärt
Högskolan Kristianstad är det enda lärosätet i landet som fått uppdraget från Skolverket att höja behörigheten hos de lärare som arbetar med det praktisk-estetiska ämnet Hem- och Konsumentkunskap. Dels för lärare som undervisar årskurs 1-6 samt för fritidspedagoger.
- Behovet och intresset är mycket stort och vi är glada att kunna säga att vi har ett högt söktryck på våra kurser, säger Johanna Gerberich, Universitetsadjunkt i mat- och måltidskunskap.
De två första kullarna avslutar sin utbildning i januari efter ett mycket lyckat, roligt och lärorikt år. Till våren kommer ytterligare Lärarlyftskurser att starta, samt en ny kurs för lärare som undervisar årskurs 7-9 i Hem- och Konsumentkunskap.
En smakfull resa mot målet
För Monica Åquist, en tidigare student på Gastronomiprogrammet var valet av utbildning enkelt.
− Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad erbjöd precis det som jag behövde för att nå mina drömmars mål.
Idag arbetar hon med kulinariska utflyktsmål för Smaka på Skåne som är ett verksamhetsområde inom Livsmedelsakademin.Läs hela intervjun
Mat för många och gastronomi i vardagen - ta del av en spännande examinationsuppgift
Onsdagen den 18/12 samt fredagen den 20/12 kreerar förstaårsstudenterna på Gastronomiprogrammet mat för många genom att tillaga en lunch för avhämtning.
Välkommen att köpa din lunchlåda i Gastronomins lokaler på Högskolan Kristianstad till ett förmånligt pris om 50kr. På respektive dag kommer det att erbjudas 120 portioner så det blir "först till kvarn"! Lunchen serveras med start kl.12.00.
Ny universitetslektor i mat- och måltidskunskap
Vi vill även passa på att berätta om Andreas Håkansson som är ny universitetslektor på Högskolan Kristianstad i mat- och måltidskunskap sedan i höstas. Han undervisar i konsumtionskunskap, ekonomi och livsmedelsteknik. Kurserna riktas framförallt till studenter på lärarprogrammet med inriktning hem- och konsumentkunskap och till studenterna på Gastronomiprogrammet. Välkommen Andreas!
God Jul och Gott Nytt År önskar Mat- och måltidsgruppen.