Nyhetsbrev i juli 2014
Gastronomiprogrammet bäst i Sverige!
Så här i semestertider vill vi gärna berätta att Gastronomiprogrammet fick högsta betyg i Universitetskanslersämbetets utvärdering som blev klar den 17 juni!
- "Fantastiskt roligt" säger Bitte Müller-Hansen, programområdesansvarig för Gastronomiprogrammet.
Läs gärna pressmeddelandet.
"Överträffar alla mina förväntningar"
Julia Jonsson och Louise Andersson förbereder en presentation och provsmakning av deras chia-smoothie, tillsammans med Tora Olsson och Ellinor Lindberg.
Julia Jonsson och Louise Andersson, som nyligen avslutade sitt andra år på Gastronomiprogrammet, hyllar utbildningen och Högskolan Kristianstad. De ser det höga betyget från Universitetskanslersämbetet som en fjäder i hatten.
Läs hela artikeln "Överträffar alla mina förväntningar"
Ansökningsrekord igen till Högskolan Kristianstad
Högskolan Kristianstads popularitet stiger dramatiskt. Till höstterminen 2014 har antalet prio 1-sökande* ökat med 40 procent – trots en 47-procentig ökning förra året. Även Gastronomiprogrammet fortsätter att vara ett populärt program att söka. Totalt är det mer än 300 personer som sökt Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad, varav mer än 60 personer är prio 1-sökande.
Gastronomistudenter på Skånes första Matfestival
Festivalens ett hundra deltagare – mathantverkare, små och stora livsmedelsföretag, kockar, organisationer, universitets- och forskarrepresentanter från hela Skåne, visade upp råvaror och produkter – från jord till bord. Skånes Matfestival arrangerades av Livsmedelsakademin. Studenter från Gastronomiprogrammet var med och visade upp sina projekt från kursen Tillämpad produktutveckling och Livsmedelstekniska processer. Bland annat så har en grupp studenter som kallar sig "Matmonstret" tagit fram en maträtt för barn mellan 1 och 5 år. Under matfestivalen passade de på att ha en röstpanel där besökarna fick rösta på den förpackning som de trodde skulle fungera bäst i frysdisken.Gruppen "Matmonstret" på plats i Gastronomiprogrammets tält.
Att lära om och genom mat och måltider
Måndag den 6 oktober 2014 är det internationella barndagen. Högskolan Kristianstad, Matforskarnätverket och Måltidsglädje för barn och unga uppmärksammar detta genom att arrangera ett eftermiddagsseminarium på temat "Att lära om och genom mat och måltider". Med seminariet får man kunskaper om aktuell forskning kring barn och mat som man kan ha direkt användning av i sin verksamhet. Exempelvis barn och sinnesträning samt mat som pedagogiskt redskap i förskolan.
Låter det intressant? Kontakta karin.wendin@hkr.se för mer information.
Lite om EU-projektet Regfood
I förra nyhetsbrevet berättade vi om EU-projektet Regfood, där vi arbetar för att öka konkurrenskraften för småskaliga livsmedelsproducenter. Den 22-25 maj hade vi en pilotkurs med deltagare från alla fyra deltagarländerna och studenter från Gastronomiprogrammet och Ekonomprogrammet vid HKR. Bland annat så besökte deltagarna Skånes Matfestival i Brösarp och de var mycket imponerade av upplägget. För mer information kontakta andreas.hakansson@hkr.seHär ser vi alla deltagarna, bland annat lärare från Danmark, Tyskland och Litauen.
Smart och skräddarsydd mat
Vi medverkar i ett Vinnova-finansierat "Mötesplats-projekt" som leds av Christina Skjöldebrant från LTH och Åsa Josell från Findus. Fokuset ligger på smart och skräddarsydd mat för olika behov. Vi inriktar oss dels på mat för äldre och sjukhusmat och dels sportmat. Flera olika mindre företag är med i projektet, till exempel Oatly, MicVac, SIA-glass, Aventure med flera. För mer information kontakta karin.wendin@hkr.se
Vill ni ha nya idéer till ett projekt?
Den 9 september har vi uppstart av VFU-kursen (verksamhetsförlagd utbildning) för studenter i årskurs 3 på Gastronomiprogrammet som går under hösten 2014. På denna dag är företag och organisationer välkomna att komma och presentera ett projekt. Passa på att få hjälp av studenter från Sveriges bästa utbildning inom mat- och måltid! Låter det intressant så kontakta gärna programansvarig Bitte Müller-Hansen, bitte.muller-hansen@hkr.se eller 044-203180.
Vi önskar er alla en trevlig sommar! / Mat- och måltidsgruppen
* Antal sökalternativ som ryms inom de första 45 hp en individ har anmält sig till vid ett ansökningstillfälle. En individ kan bli antagen till max 45 hp vid ett tillfälle. En individ kan utgöra flera prio1-sökande. Exempel: En individ som anmäler sig till tre kurser vid Högskolan Kristianstad om vardera 15 hp vid ett ansökningstillfälle utgör tre prio-1 sökande. En individ som anmäler sig till två kurser vid Högskolan Kristianstad om vardera 30 hp vid ett ansökningstillfälle utgör en prio-1 sökande eftersom den endast kan antas till max 45 hp.