Nyhetsbrev i mars 2013
Träffa vår nya professor med smak för sensorik, läs om höstens spännande utbildningar och gastronomistudenten som sätter dofter och smaker för ett vinhus.
Ny professor vill lyfta fram sensorikenKarin Wendin Foto: Leila Rudelius
Hur maten upplevs med våra sinnen och hur det kan kopplas såväl till processer och ingredienser som till hälsa och nutrition är stora områden för Karin Wendin.
Möt Högskolan Kristianstads nya professor i mat och måltidskunskap
Anmälan till utbildningar hösten 2013
Senast den 15 april är det dags att anmäla sig till utbildningar med start hösten 2013. Inom området mat och måltid hittar du såväl program som fristående kurser med olika spännande inriktningar. Välkommen med din anmälan till inspirerande och nyttiga studier!
Aktuella utbildningar:
Gastronomiprogrammet
Fristående kurser
Läs mer om våra spännande fristående kurser (PDF-dokument, 959 kB)
Välj bland Högskolan Kristianstads 40 program och 360 kurser med start under 2013.
Vill du vara med i en undersökning?
Tillsammans med högskolor och företag i Litauen, Tyskland och Danmark deltar Gastronomiprogrammet i ett samverkansprojekt kring lokal mat som heter RegFood. Projektet syftar till att utveckla lokal matkultur. För att göra en kartläggning av utvecklingsbehov som finns inom området ska ett antal företagare intervjuas. Kan du tänka dig att ställa upp på en halvtimmes intervju? Kontakta gärna Bitte Müller-Hansen bitte.muller-hansen@hkr.se eller 044-20 31 80.
Håriga mackan - digital smörgåsapp röner framgång
Att låta barn leka fram sitt mellanmål på en läsplatta och sedan göra den på riktigt är ett framgångsrecept för ökad hälsa. Det menar Hanna Sepp, universitetslektor i mat och måltidskunskap vid Högskolan Kristianstad, som med stöd från bland andra Innovationskontor Syd utvecklat ett barnsligt roligt måltidsspel.
Läs mer om Hanna Sepps nya måltidsspel
Redovisning av examensarbete
Den 25 och 26 april kommer studenterna på Gastronomiprogrammet att presentera sina examensarbeten. Det är som vanligt en stor spridning på arbetena och kanske finns det något som skulle vara av intresse för just dig? Kontakta kursansvarig Viktoria Olsson viktoria.olsson@hkr.se så får du ett detaljerat program när det närmar sig.
Nytt projekt ska öka barnens intresse för mat
I samarbete med Högskolan Kristianstad startar Krinova nu ett nytt nationellt projekt för barn och personal inom förskolan, som ska öka barns intresse för mat. Den övergripande visionen är att, genom förskolan – den plats där barn spenderar den största delen av sin vakna tid – öka barns intresse för mat på ett lustfyllt, enkelt och praktiskt sätt. Därmed skapa förutsättningar att det läggs en grund till en bättre svensk folkhälsa, samt att framtidens konsumenter fostras till goda matvanor tidigt i livet och på ett naturligt sätt.
Susanna sätter doft och smak på Nordic Sea Winery
Susanna Bergström, gastronomiprogrammet med sin handledare Mia Davidsson, Nordic Sea Winery.
Vinblandare, ekonomer och kemister, på Nordic Sea Winery i Simrishamn finns medarbetare med en rad kompetenser från många olika länder. Den stora mixen av bakgrunder gjorde att företaget hade svårt att finna ett gemensamt språk för att beskriva vinets smak och doft. Under sin verksamhetsförlagda utbildning skapade gastronomistudenten Susanna Bergström en smakpanel till företaget.
-Medlemmarna i panelen har fått smaka och dofta på vita och röda viner. Sedan har vi arbetat för att få fram ett gemensamt sätt att beskriva vinets egenskaper. Ett spännande uppdrag där jag fick använda mina kunskaper i bland annat sensorik och livsmedelskemi, berättar Susanna.
-Susannas idé är smart och nu använder vi hennes koncept för att hitta gemensamma smak- och doftbeskrivningar i företaget, berättar Mia Davidsson, som är kvalitetsansvarig på Nordic Sea Winery.
Verksamhetsförlagd utbildning
Studenterna i årskurs 3 på Gastronomiprogrammet gör verksamhetsförlagd utbildning, VFU ute i företag och organisationer under hösten. Totalt 5 veckor med placering i tid där det passar ditt företaget eller organisation bäst.
Har du ett projekt som ligger i skrivbordslådan och som du har dåligt samvete för att du inte hinner ta tag i? Kanske skulle det vara något som en student kan hjälpa dig med? Kontakta programansvarig Bitte Müller-Hansen så kanske det kan bli ett projekt under höstens VFU. E-post: bitte.muller-hansen@hkr.se
Mat och dryck i kombination, sensorik i praktiken
För andra året i ordningen ges kursen mat och dryck i kombination – sensorik i praktiken som en fristående kurs vid HKR. Syftet med kursen är att bidra till att studenterna får grundläggande kunskaper i att kombinera dryck och mat för att skapa upplevelseprodukter. Den teoretiska grunden vilar på upplevelseteori och mötet mellan en naturvetenskaplig kunskapssyn och estetisk praxis spelar en viktig roll. Målgruppen är bland andra lärare på hotell- och restauranggymnasiet men studenternas varierande bakgrunder, exempelvis som journalister eller andra yrkesverksamma samt "glada amatörer" tillför mycket till kursupplägget. I kursen varvas distansstudier via lärplattformen itslearning med fysiska träffar i undervisningsköket. Såhär beskriver en student sina intryck av kursen;
"Långbord med vita dukar, trerätters och fyra sorters drycker har jag aldrig varit med om förut under alla de år jag har pluggat!"
Kursen avslutas redan nu på lördag med redovisning av en gruppuppgift som består i att, bokstavligen, skapa ett smakprov av en måltidsupplevelse kring en svensk dryck. Studenterna har fått välja mellan att arbeta med några svenska viner, ett rött vin från Domaän Sånana och ett från Grythyttan samt ett vitt av druvan Solaris från Åhus Vingård. Det gavs även möjlighet att arbeta med andra dryckesalternativ i form av äpplemust (Maglehem n:o 4) eller öl bryggt av björksav (Björköl Vånga 77.1). Låter det lockande – sök kursen inför nästa år!
Text:Viktoria Olsson
Gastronomistudent analyserade polyfenoler i svenskt vin
På besök i labbet i Montpellier
Polyfenoler (t.ex. tanniner) är en grupp ämnen med mycket komplex kemi, som är av avgörande betydelse för de röda vinernas färg och smakupplevelse. För att lära mer om tanninernas roll och hur man analyserar dessa komponenter företog Viktoria Olsson, med stöd av medel från Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens stipendiefonder en resa till en av världens ledande forskargrupper på området - UMR Sciences pour l'Oenologie i Montpellier, Frankrike. Under några dagar fick vi och några andra forskare från Lunds universitet en fin inblick i den franska gruppens arbete och framtida samarbeten diskuterades.
Inom ramen för sin VFU stannade sedan gastronomistudenten Carlos Rojas Carvajal kvar för att genomföra en omfattande analys av den polyfenoliska sammansättningen i två Svenskproducerade röda viner av druvsorten Pinot Noir. Parallellt analyserades två franska Pinot Noir-viner från samma årgångar för att få en bild av det polyfenoliska mönstret i vin producerat i olika klimat.
Genom att på olika sätt förena ny och gammal kunskap bör det finnas goda förutsättningar att framställa kvalitetsvin med en omisskännlig svensk profil i vårt klimat. Målet är att skapa drycker som kan kombineras med den nordiska matkulturen och som skapar nya upplevelser för alla sinnen. Resultatet av denna resa kan ses som liten milstolpe på vägen mot denna målsättning.
Text:Viktoria Olsson