Nyhetsbrev i mars 2014
Dags att söka utbildningar inför hösten 2014!
Senast den 15 april är det sista ansökningsdag för utbildningar med start hösten 2014. Inom området mat- och måltidskunskap finns både Gastronomiprogrammet och fristående kurser. Välkommen med din anmälan till inspirerande och matnyttiga studier!
Studenter smaksätter jubileum
Gastronomistudenter har under delkurs "Projektarbete matkultur och kommunikation" i höstas gett smak åt Kristianstads stundande 400-årsjubileum.Bakom det vinnande bidraget återfinns Maya Dilek från Örebro, Gustav Jönsson från Malmö, Hanna Lindhé från Vallentuna, Pavlos Polihronidis från Kristianstad, Samuel Lindh från Trollhättan samt Carin Garström från Skeby.
Stadens jubileumskommitté utlyste en tävling där studenterna uppdrogs att fånga Kristianstads historia och nutid i en smakprofil som ska användas under firandet av jubileumsåret.
– Att jobba med skarpa projekt ger alltid lite extra krydda, säger kursansvarige Björn Ylipää.
Småskaliga livsmedelsproducenter - EU-projektet Regfood
Vi som arbetar inom området Mat- och måltid på HKR deltar tillsammans med universitet i Tyskland, Danmark och Litauen i ett EU-projekt, regfood, där vi arbetar för att öka konkurrenskraften för småskaliga livsmedelsproducenter. Som en del i detta anordnar vi en pilotkurs här i Kristianstad den 22-25 maj med deltagare från alla fyra deltagarländerna och studenter från Gastronomiprogrammet och Ekonomprogrammet vid HKR. Deltagarna och lärarna kommer från olika vetenskapsområden som på olika sätt berör småskaliga livsmedelsproducenter. Vi kommer exempelvis att beröra marknadsföring av lokal mat, regionala måltiders kulturella aspekter och affärsstrategier för småskaliga livsmedelsproducenter.
Inspirerande VFU-resa gav mersmak
Förra året fick fyra studenter på Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad göra en VFU-resa i Europa. Under två månader besökte kvartetten sju storstäder med uppgiften att dela med sig av den svenska matkulturen. Under resan besökte studenterna sju storstäder − Köpenhamn, Amsterdam, Paris, London, Warszawa, Barcelona och Hamburg.
− Vi bjöd gästerna på åtta akter där varje måltid symboliserade varje årstids speciella sinnesstämning. Det var en häftig upplevelse att få kommunicera med mat på det sättet, säger Maya, en av studenterna som deltog. Läs hela intervjun med studenterna.
Våra studenter ska ut på VFU i höst, har du några uppdrag?
Under hösten ska våra studenter i årskurs 3 på Gastronomiprogrammet göra sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU), på företag och i organisationer. VFU:n består av totalt 5 veckor, med placering i tid där det passar ditt företag eller organisation bäst.
Så har du kanske ett projekt som blivit liggandes och väntar på att någon ska ta hand om det? Varför inte ta hjälp av en eller flera av våra studenter? Det kan bara bli en "win-win" situation, ni får ta del av nya idéer medan studenten får
Gastronomistudenter om hållbar mat år 2030
Studenter på Gastronomiprogrammet visade på konferensen "Kristianstad, klimatet och framtiden" hur livsmedelsproduktionen bör se ut år 2030.
- Det är jätteviktigt att utbildningen har sådana inslag för det är något vi kommer att jobba med framöver, säger Malina Andersson Lee, student på programmet. Hennes grupp fick i uppgift att komma fram till hur restauranger kan bidra till en hållbar utveckling. De har studerat en rad restaurangmenyer och gjort om rätterna så som de menar att de måste se ut år 2030 för att vara hållbara. Läs hela intervjun
Mat för många
Veckan innan julledigheterna fick allmänheten möjlighet att ta del av gastronomernas färdigheter i form av en kostriktig och välsmakande lunch till ett förmånligt pris. Detta är ett återkommande event och delprovsexamination för studenter i årskurs 1 på Gastronomiprogrammet. Bland de rätter som serverades fanns det en mustig fisksoppa med aioli och surdegsbröd samt svensk falafel av gula ärtor med smak av Allerumsost. Eventet var välbesökt och mycket uppskattat av både studenter och kunder!
Aquadeli på besök
Vi har ett nära samarbete med näringslivet på våra utbildningar genom till exempel gästföreläsare från olika företag. Så här såg det ut när Ilona Miglavs från Aquadeli var på besök i höstas. Ilona Miglavs bjöd våra studenter på två fantastiska dagar fulla av kunskap om all sorters fisk och skaldjur. Allt från hur fisket går till, till filéing och tillagning av råvarorna. Det resulterade i färgsprakande och välsmakande rätter som gav mersmak och inspirerade till kreativitet i köket!
Redovisning av examensarbeten i mat- och måltidskunskap
Välkomna att komma och lyssna på studenterna på Gastronomiprogrammet när de redovisar sina examensarbeten den 29 april och 5 juni 2014.
Kontakta gärna Viktoria Olsson, Viktoria.olssson@hkr.se, för ett aktuellt program lite närmare redovisningsdatumet.