Nyhetsbrev april 2019
Våren är i antågande och vi går mot ljusare och varmare dagar!
Vi vill tipsa om att ansökan är öppen till utbildningar som startar hösten 2019. Inom mat-och måltidsvetenskap erbjuder vi som vanligt flera fristående kurser, många läses på distans, och såklart vårt Gastronomiprogram. I detta nyhetsbrev kan du läsa om vår alumnstudent som nu jobbar som specialist på hållbart ätande. Vi har också varit med på flera spännande event inom mat och måltider som vi vill berätta om.
Dags att söka höstens utbildningar
Utbildningar inom Mat- och måltidsvetenskap hösten 2019:
Är du intresserad av mat och måltider? Vill du arbeta som måltids- eller produktutvecklare, i kvalitets- och utvecklingsfunktioner, som livsmedelsinspektör eller mat- och dryckeshantverkare? Sök Gastronomiprogrammet
Vi erbjuder flera kurser inom mat- och måltidsvetenskap, varav flera är på distans. Du kan till exempel studera mat och näring genom livet, matallergi och intolerans, näringslärans grunder, samt matens och kroppens kemi.
Sista ansökningsdag är 15 april.
"Det föll på plats på gastronomiprogrammet"
Våra matval har inte bara betydelse för oss själva – de påverkar samhället, miljön och framtiden. Under sin utbildning på gastronomiprogrammet kom studenten Malina Andersson Lee i kontakt med företaget Oatly, där hon numera arbetar som specialist på hållbart ätande. En stor del av hennes arbetstid går åt att träffa måltidschefer och skolkockar runtom i landet för att diskutera och inspirera till klimatsmarta och hållbara måltider. Läs hela intervjun.
Gastronomistudenterna tävlade om bästa meny
I fredags tävlade fem lag om äran att få komponera menyn till Naturskyddsföreningens rikskonferens, som ska hållas i Kristianstad den 11 maj. Det kommer över 300 medlemmar och alla dessa ska äta på kvällen, vilket är något Björn Ylipää och Anna Bryntorp, universitetsadjunkter i mat- och måltidsvetenskap, tog fasta på, och lät sina studenter på Gastronomiprogrammet göra upp om saken. I knivskarp konkurrens vann till slut ett lag som knöt an till Kristianstads Vattenrike, och vågade servera vanligt vatten till bords. Så hör löd juryns motivering: "Vi tas ut på en resa där vattnet når nya höjder. I ett rike av smaker i all enkelhet utifrån fyra element i tre rätter. Från jord till bord med eld i själen levereras ett heltäckande koncept."
Läs hela artikeln.
Food Hackaton 2019
Ett laddat litet gäng gastronomistudenter deltog i årets version av innovationstävlingen Food Hack by Krinova & Formas. Våra studenter fick uppleva en intensiv marshelg och kom hem med nya kunskaper och kontakter. Av totalt åtta lag gick team Peecycling vinnande ur tävlingen med en lösning där näringsämnen i urin tas till vara för att öka livsmedelsproduktionen. Andrapriset gick till Clear Sky som arbetat med förslag på hur man kan minska flygbolagens avfall av mat och förpackningar.
Symposium om framtidens mat och dryck
Matintresset slår rekord efter rekord och aldrig har vi pratat och diskuterat om mat som vi gör idag. Vi orienterar oss bland trender och vindar som ibland står i strid med varandra och som gör oss till både förvirrade och nyfikna konsumenter, men detta gör oss också klokare och mer medvetna. Den 14 mars bjöd Skåneländska Gastronomiska Akademin in till Symposium gällande framtidens mat och dryck. Johanna Gerberich, universitetsadjunkt i mat- och måltidsvetenskap, var en av föreläsarna och inledde symposiet med en trendspaning om vad som är hett nu, samt vad och hur vi vill konsumera framtidens måltider. Symposiet bjöd på flertalet intressanta och kunniga föredragare med olika specialområden. Eventet hade över 100 deltagare från bland annat offentlig och privat måltidssektor, livsmedelsföretag.
Tredje nätverksmötet om insekter
Som en del av forskningsprojektet "Insekter – en kulinarisk och hållbar delikatess" hölls ett tredje nätverksmöte för alla som intresserar sig för framtidens hållbara livsmedel. Syftet med just denna träff var att få en djupare inblick i det regelverk som styr användningen av nya livsmedel, samt diskutera vilka möjligheter och hinder som finns kopplade till detta. Mer än 30 personer samlades i Malmö för att lyssna till Astrid Walles-Granberg från Livsmedelsverket och Nicolas Carbonnelle från advokatfirman Bird&Bird när de talade på temat "vilken roll kan nya livsmedel spela för svensk innovation och konkurrenskraft".
Eftermiddagen den 22 augusti hålls nätverksmöte #4 i Kristianstad. Då kommer vi att bjuda på en presentation av vad som hittills framkommit i forskningsprojektet och diskutera framtida affärsmöjligheter. Vill du gå på nästa nätverksträff? Hör av dig till viktoria.olsson@hkr.se
Senaste inom livsmedel, företagande och trender
Kom och nätverka och ta del av det senaste inom livsmedel, företagande och trender. Under 2019 kommer Krinova Incubator & Science Park att bjuda in till fyra frukostträffar för företagare inom livsmedelsbranschen. Först ut är testbädd Balsgård FoodTech den 26 april. De kommer att berätta hur dryckes- och livsmedelsföretag kan använda anläggningen i sitt utvecklingsarbete. Testbädden är en unik resurs som gagnar dig i behov av exempelvis produktutveckling, stöd, konsultation och förädling av idéer med mera. Efter presentationen får deltagarna åka ut till Balsgård för att botanisera i testbäddens möjligheter kring bär- och fruktdryckesproduktion. Balsgård ska skapa bättre förutsättningar för fler företag att kunna utveckla nya innovativa dryckeskoncept och för nya företag att kunna startas. Detta är en satsning av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Högskolan Kristianstad, Krinova Incubator & Science Park och Mårtensson Consulting AB. Läs mer om nätverksträffarna här. (pdf, 693 kB)
Nya medarbetare på vår avdelning
Från marsmånad har vi både en ny och nygammal medarbetare på vår avdelning för mat- och måltidsvetenskap på Högskolan Kristianstad: Anna Scazzocchio och John Kenne, universitetsadjunkter i mat- och måltidsvetenskap.
Annas yrkesbana har hittills handlat om mat och måltider i alla dess former: från storhushåll, restaurang och cateringverksamhet till undervisning i hem- och konsumentkunskap.
– Det är med spänning och entusiasm som jag är tillbaka på Högskolan Kristianstad, konstaterar Anna Scazzocchio. Trots att jag som barn var väldigt rädd för mat, speciellt hopblandade maträtter, utbildade jag mig till hushållslärare. Mat, måltider och människor tycker jag är en väldigt intressant kombination. Jag ser fram emot att dela med mig av min breda erfarenhet och kunskap som jag samlat på mig till våra studenter på högskolan.
John Kenne har arbetat som kock inom offentliga måltider och är även utbildad måltidsekolog.
– Om mat och dryck är mitt största intresse så följer natur och hållbarhet tätt därefter, vilket är en stor anledning till att jag även utbildat mig till måltidsekolog, berättar John Kenne. Något som jag kanske finner extra intressant med mat och måltider är att alla människor på ett eller annat sätt har en relation till mat.
Som kock och måltidsekolog ser John gärna på mat och måltider utifrån ett brett perspektiv där delarna i kedjan från jord till bord får komma till tals.
– Att få komma till Högskolan Kristianstad känns väldigt rätt med tanke på det stora nav kring mat som finns i Skåne med omnejd.