Nyhetsbrev juni 2019
Nu får vi lov att säga att det är sommar och för många har även semestern börjat! Här kommer lite sommarläsning. Vi berättar bland annat om våra gastronomistudenter i åk 2 som återigen har presenterat spännande idéer inom produktutveckling och kreativa framtidslösningar. Vi har även släppt iväg ett glatt gäng nyexaminerade gastronomer redo att ta sig an nya utmaningar!
Gastronomer 2019! Grattis till examen!
I början av juni tog studenterna i årskurs 3 på Gastronomiprogrammet examen.
Innovativ produktutveckling av framtidens gastronomer
Den 5 juni var det slutredovisning av kursen Tillämpad produktutveckling för våra gastronomistudenter i årskurs 2. Studenterna har tagit fram nytänkande, kreativa och framtidsanpassade koncept som ligger väl i linje med marknadens efterfrågan och behov.
– Med intensivt och gediget grundarbete presenterade de sina kreativa innovationer på ett mycket härligt och inspirerande sätt, berättar kursansvarig Johanna Gerberich. Det blev en dag fylld med fina presentationer, nya smaker, kreativa lösningar, fräcka förpackningar och stolta studenter och lärare.
Sea Food Tomorrow
Anna Peny Friberg på Micvac och Hanna Johannesson, förstaårsstudent på Gastronomiprogrammet preppar inför tävlingen.
Våra gastronomer Hanna Johannesson, Maja Svensson och Maja Rosengren kommer den 30 juni att åka till Paris för att representera Högskolan Kristianstad och Sverige i den europeiska tävlingen "Sea Food Tomorrow". De gör det med syftet att främja hållbart fiske och få ut det som gastronomiska måltidslösningar för målgrupperna barn, gravida och äldre. De har arbetat intensivt med nya fisksorter, ny form av tillagningsteknik och transportlösningar. Studenterna och Gastronomiprogrammet har i detta projekt samarbetat nära med RISE och MicVac. Nu håller vi tummarna för tjejerna den 1 juli.
Första svenska öljästen ger ny karaktär åt öl- och vinbranschen
Betty Collin och Stina-Mina Ehn Börjesson på Högskolan Kristianstad.
Två prisbelönade jästforskare vid Högskolan Kristianstad kan komma att komplettera den svenska bryggeribranschen med något helt nytt: den första svenska öljästen på marknaden. Mikrobiologerna och entreprenörerna Betty Collin och Stina-Mina Ehn Börjesson har lyckats navigera i jästens spännande värld för att hitta nya smaker och egenskaper åt framtidens svenska öl. Duons förhoppning är att ha en jäst som fungerar för ölproduktion i större skala innan året är slut. Därefter börjar arbetet med att skala upp jästproduktionen. Läs hela artikeln.
Framtidens mål - 3D-printad mat till äldre
Från Mat- och måltidsvetenskap på HKR deltar: Karin Wendin, Elisabet Rothenberg, Maria Biörklund Helgesson.
Högskolan Kristianstad är med i ett nytänkande och spännande forskningsprojekt som handlar om individanpassad och 3D-printad mat för de som har svårt att svälja. Många äldre lider av undernäring vilket bland annat bidrar till ohälsa, personligt lidande och höga vårdkostnader. Det innovativa konceptet är att placera 3D-printrar i tillverkningskök som bereder mat till äldrevård/ sjukhus för automatiserad produktion av nya och attraktiva konsistensanpassade livsmedel med möjlighet att individanpassa måltiden.
Medlemmar i projektet: RISE Research Institutes of Sweden, Högskolan Kristianstad (Karin Wendin, Elisabet Rothenberg och Maria Biörklund Helgesson) och Lunds universitet.
Next is Now – om framtidens mat
Från paneldiskussionen. Vår avdelningschef för Mat- och måltidsvetenskap, Maria Biörklund Helgesson håller i mikrofonen.
I slutet av maj hölls Skåne Innovation Week, ett event anordnat av Orkla FoodSolutions. Målgruppen är beslutsfattare och aktörer inom offentlig måltid, entreprenörer och innovationsföretag inom livsmedel och foodtech, samt livsmedelsföretag. Maria Biörklund Helgesson, universitetsadjunkt i Mat- och måltidsvetenskap medverkade i en avslutande paneldiskussion för att diskutera framtidens mat och hållbarhet, samt vad som krävs av oss för att vi ska kunna äta god mat som också gör gott.
– Många var överens om betydelsen av att utbilda kommande generationer om mat, hälsa och hållbar konsumtion. Detta röstades också fram av deltagarna som det bästa hållbarhetstipset, berättar Maria Biörklund Helgesson. Med andra ord har vi på högskolan en viktig roll i att utbilda både framtidens gastronomer och lärare inom hem- och konsumentkunskap.
Kompetensutvecklingsdag inom Hem- och konsumentkunskap
Undervisar du i hem- och konsumentkunskap? Högskolan Kristianstad bjuder in lärare i hem- och konsumentkunskap till en kompetensutvecklingsdag den 29 oktober 2019.
Välkommen på nätverksmöte #4 inom insektsprojektet
Som en del av forskningsprojektet "Insekter - en kulinarisk och hållbar delikatess" bjuder vi in till ett fjärde nätverksmöte den 22 augusti. Tema på nästa möte är: vägen till marknaden för ett nytt livsmedel. Programmet rymmer föredrag och diskussioner kring hur handeln ser på ett kommande godkännande av insekter som mat. Dessutom presenteras en mängd helt nya resultat från forskningsprojektet. Anmälan senast den 15 augusti.