Nyhetsbrev mars 2021, Mat och måltid
Dags för något nytt? Studera till hösten! Nu är ansökan öppen till våra utbildningar som startar hösten 2021. Inom mat- och måltidsvetenskap erbjuder vi som vanligt flera fristående kurser, varav många läses på distans och såklart Gastronomiprogrammet. I detta nyhetsbrev kan du bland annat läsa intervjuer med ett par av våra alumner, Felix och Erika, om vad de gör idag. Vi passar även på att bjuda in till en digital nätverksdag den 23 mars tillsammans med Gastronomiprogrammet. Trevlig läsning!
Nu är ansökan öppen till våra utbildningar
Vill du skapa och påverka framtidens mat och måltider? Då kan Gastronomiprogrammet vara något för dig. Du kan exempelvis arbeta som måltids- eller produktutvecklare, i kvalitets- och utvecklingsfunktioner, som livsmedelsinspektör eller mat- och dryckeshantverkare. Läs mer om Gastronomiprogrammet här.
Vi erbjuder flera fristående kurser inom mat- och måltidsvetenskap. Du som vill höja din kompetens inom ett särskilt område har möjlighet att läsa en eller flera kurser. Vi har kurser på helfart och halvfart, varav många läses helt på distans. Studera till exempel mat och näring genom livet, matallergi och intolerans, näringslärans grunder, samt livsmedelsmikrobiologi. Här hittar du våra fristående kurser.
Sista ansökningsdag är 15 april.
Nätverksdag med gastronomer!
Gastronomiprogrammet bjuder in arbetsgivare från livsmedelssektorn till en digital nätverksdag den 23 mars. Välkomna!
Syftet med nätverksdagen är att livsmedelssektorn och framtidens gastronomer möts för nya kontaktytor, rekrytering och kompetensutveckling. Digitalt mingel varvas med intressanta föredrag. Läs mer om programmet och hur du anmäler dig här!
"Det behövs fler gastronomer som jobbar med skolmat"
"Jag är väldigt glad att jag valde gastronomiprogrammet. Det kändes helt rätt, säger Erika Månsson."
Grönsaksbiffar eller kalops? Ekologisk mjölk eller kranvatten? Som måltidsstrateg har Erika Månsson koll på vad skolbarnen i Staffanstorps kommun stoppar i sig. Själv är hon övertygad om att gastronomerna från Högskolan Kristianstad har en viktig uppgift att fylla i samhället. Läs hela intervjun med Erika som tog examen för två år sedan.
"Jobbet ger unik inblick i livsmedelsbranschen"
Produktutveckling och offentliga måltider i all ära. Under gastronomiprogrammets sista år följde Felix Larsson en livsmedelsinspektör under hennes arbetsdag – och han fick därmed upp ögonen för yrket där man möter mat och människor i skiftande miljöer. Idag arbetar Felix som miljö- och hälsoskyddsinspektör i Motala.
"Livsmedelstillsyn innebär att se till att människor ska få säkra livsmedel. Självklart är det företagen som har detta ansvar, men vår uppgift är att se till att de följer lagen, säger 27-årige gastronomen Felix Larsson."
Gastronomisk husmanslunch 2021
I förra veckan var det som vanligt dags för våra nya gastronomistudenter i årskurs ett att ha examination i kursen "grunder för professionell matlagning". Uppgiften var att planera för och servera en husmanslunch med 2021 som tema. Vi brukar bjuda in kollegor på högskolan som sittande gäster men på grund av rådande pandemi fick vi i år tänka om. Studenterna fick planera utifrån samma tema men i form av take away. Maten tillagades och anpassades för mat för avhämtning och gästerna fick uppdraget att efter de avnjutit maten svara på några frågor. Våra gastronomistudenter levererade fantastiska rätter och alla våra gäster var mycket nöjda och mätta. Det bjöds bland annat på Kålpudding to go, kroppkake-dumplings med picklade lingon och gröna savojkåldolmar med rårörda havtorn och stomp.
Dags för Brax
Beståndet av braxen växer och leder till grumligare vatten och minskad biologisk mångfald. Sedan ett år tillbaka har Kristianstads Vattenrike arbetat i ett reduktionsfiskeprojekt där målet är att få klarare vatten i Råbelövssjön och Oppmannasjön. Sammanlagt ska närmare 400 ton fisk fiskas upp och planen har tidigare varit att all fisk ska gå till biogas. Med projektet "Dags för Brax" vill Krinova tillsammans med Kristianstads Vattenrike och Gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad utforska braxen som proteinkälla och istället använda fisken till att stärka kunskapen om braxen som potentiell matfisk. Med samarbeten inom restaurang, street food, storkök, fiskare och andra aktörer hoppas projektet nå målet om att förädla braxens lokala och miljövänliga värden, finna tillagningsmetoder, nya smaker och knyta ihop Braxkedjan– från reduktionsfiske till matbord. Läs mer om projektet Dags för Brax.
Måltidskreation, arkitektur och natur
Med vetenskapliga, hantverksmässiga och kreativa metoder skapar nu gastronomistudenterna som läser sista terminen ett spännande utomhusbaserat måltidkoncept i samarbete med eventet ARKNAT (ett event som kombinerar arkitektur och natur). I år har gastronomistudenterna, under ledning av våra lärare Anna Bryntorp och Björn Ylipää inom kursen Måltidskreation, tagit utomhusmatlagning till en ny nivå för att skapa unika måltidsupplevelser anpassade till detta event.