Mariana gör nytta för djuren varje dag på jobbet
Hundar, katter, hästar och kaniner är de vanligaste patienterna på Evidensia Specialistdjursjukhuset i Helsingborg. Mariana Cigut arbetar på laboratoriet som legitimerad biomedicinsk analytiker, och framöver hoppas hon få fler kollegor som vill göra en viktig insats för djurens hälsa.
– Den som utbildar sig till BMA hamnar lätt i tunnelseende och tror att humana sjukhuslabb är det enda alternativet. Men det finns jättemånga andra vägar, säger Mariana Cigut som arbetar med veterinärmedicin på Evidensia specialistdjursjukhuset i Helsingborg.
"Jag gillar verkligen den stora variationen inom veterinärmedicinen."
En patient har fått ett bistick i örat. En annan har en blodbristsjukdom, en
tredje har tumörer som spridit sig i kroppen. För Mariana Cigut, legitimerad biomedicinsk analytiker på djursjukhuset Evidensia i Helsingborg, går arbetet aldrig på rutin.
– Jag gillar verkligen den stora variationen inom veterinärmedicinen, säger hon.
Att hon fick upp ögonen för just detta område var en ren slump. Hon höll på att utbilda sig till biomedicinsk analytiker när hon kom i kontakt med en person som arbetade som djursjukskötare.
– Hon nämnde att det också fanns ett labb på djursjukhuset i Helsingborg. Jag hade häst och tyckte om djur, så jag frågade om jag kunde komma på studiebesök.
Efter examen fick hon sommarjobb på djursjukhuset, och därefter blev hon projektanställd när djursjukhuset drog igång Sveriges första blodbank för hundar. Efter uppstarten arbetade hon kvar några år med att bland annat centrifugera, separera och analysera blod.
"Arbetet på djursjukhusets laboratorium täcker in så många olika områden; klinisk kemi, mikrobiologi ..."
Därefter fick hon ett mer konventionellt jobb som biomedicinsk analytiker på lasarettet i Helsingborg och sjukhuset i Ängelholm, men efter ett tag bestämde hon sig för att återvända till djursjukhuset – det var där hon trivdes som allra bäst.
– Arbetet på djursjukhusets laboratorium täcker in så många olika områden; klinisk kemi, mikrobiologi, parasitologi, cytologi… Ena stunden analyserar man ett blodprov, nästa odlar man bakterier eller undersöker parasiter i avföring.
"Jag gör stor nytta för djuren varje dag på jobbet!"
De vanligaste patienterna på djursjukhuset är hundar, katter, hästar och kaniner, men genom åren har hon också analyserat prover från fåglar och reptiler.
– Även om vi själva inte träffar patienterna, så känns det som att vi gör en viktig insats för dem. Jag gör stor nytta för djuren varje dag på jobbet!
Att arbeta som biomedicinsk analytiker inom veterinärmedicin innebär både skillnader och likheter jämfört med humansjukvården.
– Djur är ju av kött och blod precis som människor och proverna analyseras på samma sätt. Samtidigt behövs också specifik kunskap om djursjukvård, och på senare år har det kommit allt fler maskiner som är anpassade till djur. Men som nyanställd erbjuds man utbildning på plats, på labbet.
Hon tycker också att arbetet är intressant och utvecklande tack vare det täta samarbetet med veterinärerna.
"Är man bara öppen och beredd att flytta på sig, så finns det hur mycket jobb som helst."
Mariana Cigut och hennes kollegor hoppas att fler biomedicinska analytiker ska få upp ögonen för djursjukvård framöver.
– Som biomedicinsk analytiker inom veterinärmedicin arbetar vi verkligen i det tysta, men vi vill gärna bli mer synliga för vi behöver bli fler. Är man bara öppen och beredd att flytta på sig, så finns det hur mycket jobb som helst.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Felicia Carlsson