Som biomedicinsk analytiker är man vårdens livsviktiga doldis
Vården lockade, men Negin Khandan gillade också kemi, biologi och fysik. Därför passade jobbet som biomedicinsk analytiker perfekt – här fick hon varva patientmöten med komplexa analyser. Nu har hon gått vidare från labb till ledarskap.
Arbetsmarknaden för biomedicinska analytiker är större än jag kunde föreställa mig, säger Negin Khandan. Själv har hon, efter flera år i laboratoriemiljö, just blivit enhetschef på Hjälpmedelsmottagningen i Kristianstad.
Som ett detektivarbete i det tysta. Så beskriver Negin Khandan rollen som biomedicinsk analytiker.
– För de flesta sjukhuspatienter är labbet en okänd avdelning, så de biomedicinska analytikerna är lite av vårdens doldisar.
Samtidigt är deras insatser ofta avgörande för att läkarna ska kunna utföra korrekta bedömningar av patientens tillstånd – oavsett det rör sig om en covidinfektion eller ett skadat knä.
"Ja, som biomedicinsk analytiker är man väldigt stolt över att visa upp sitt arbete. Varje liten analys görs med stor kunskap."
När Negin Khandan berättar om sitt arbete som BMA (biomedicinsk analytiker) är det tydligt att hon fylls av glädje och entusiasm.
– Ja, som biomedicinsk analytiker är man väldigt stolt över att visa upp sitt arbete. Varje liten analys görs med stor kunskap.
Själv kände hon, redan under gymnasietiden, att hon ville arbeta inom vården. Samtidigt tyckte hon om biologi, kemi och fysik. Biomedicinska analytikerprogrammet verkade täcka in flera av hennes intressen. Som 21-åring lämnade hon hemstaden Göteborg för att börja plugga på Högskolan Kristianstad. Hon kastades snabbt in i studierna.
– Jag minns att det var svårare än jag hade trott. Det var ingen dans på rosor. Men om man har intresset och viljan att förstå och fördjupa sig, så är det en väldigt rolig utbildning.
"De var riktiga proffs och såg till att ge oss det stöd vi behövde."
Hon betonar att lärarna hade gedigen sakkunskap och pedagogisk förmåga.
– De var riktiga proffs och såg till att ge oss det stöd vi behövde. De var tydliga med vilka kapitel vi skulle läsa och vad som var viktigt.
"Det kändes nästan som att vi BMA-studenter blev som en familj."
Negin Khandan hade kommit till Kristianstad utan något kontaktnät. Men snart bildades ett litet gäng i klassen som umgicks och studerade tillsammans.
– Det var jättebra och nyttigt att utmana och förklara för varandra. Det kändes nästan som att vi BMA-studenter blev som en familj.
Under utbildningen fick studenterna också pröva sina egna vingar, i samband med VFU (verksamhetsförlagd utbildning). Vid första tillfället provade hon kliniskt fysiologi, men så småningom landade hon i klinisk kemi.
"Därmed får man båda världar; patientkontakten men också det kliniska."
Hon beskriver det som ett stort verksamhetsområde, där man utför såväl snabba och patientnära analyser med mindre instrument som mer tidskrävande specialanalyser med mer komplexa analysmetoder.
– Därmed får man båda världar; patientkontakten men också det kliniska.
Stora pensionsavgångar har lett till brist på legitimerade biomedicinska analytiker. Under utbildningens sluttamp blev det tydligt att Negin Khandan och hennes klasskamrater var hett eftertraktade på arbetsmarknaden. Själv blev hon erbjuden sommarjobb och omedelbart efter examen, i januari 2016, fick hon fast tjänst på avdelningen för klinisk kemi på Centralsjukhuset Kristianstad.
Samtidigt kände hon sig långtifrån färdiglärd när hon tog klivet ut i arbetslivet.
– Tack vare utbildningen förstår man ju vad kollegorna pratar om, och man känner till verktygen. Men sedan måste man bli upplärd på plats, på varje instrument och sektion. Samtidigt finns handledare och kollegor till hands, som bidrar till att man känner sig trygg.
Negin Khandan ser denna ständiga läroprocess som en positiv drivkraft i yrket. Efter några år, när hon fått insikt i stora delar av verksamheten, var det dags att ta nästa steg. Hon blev teamledare med personalansvar.
– Det passade mig bra. Jag brinner för frågor kring medarbetarnas utvecklingsmöjligheter och rättigheter. Det är sådan glädje att se någon komma helt grön, och sedan få chansen att blomma upp i sin roll.
Men hennes nya åtagande skulle innebära stora utmaningar. Samtidigt som hon blev enhetschef för klinisk kemi på CSK bröt covidpandemin ut, vilket plötsligt ställde nya krav på analysverksamheten.
– Vi fick släppa mycket annat och dirigera om till covidanalyser och koagulationsanalyser. Det blev en enorm ökning och testen skulle ske snabbt, hela tiden. Vi fick kalla in personal både dagtid och nattetid, alla dagar i veckan.
Den ansträngda situationen sammanföll dessutom med en sedan länge planerad ombyggnation i instrumenthallen och en omändring i organisationen, vilket medförde ytterligare påfrestningar. När pandemin började släppa taget kände Negin Khandan att det var dags att också dra i handbromsen för egen del.
– Jag behövde landa och göra något annat.
Hon bestämde sig för att lämna labbmiljön bakom sig och ta fasta på den ledarerfarenhet hon skaffat sig. Sedan i somras är hon enhetschef på Hjälpmedelsmottagningen i Kristianstad.
– Visst känns det konstigt att börja om på nytt, inom ett helt nytt område. Men innerst inne är jag en väldigt stolt BMA.
"De som utbildar sig till biomedicinsk analytiker kommer ut på en gigantisk arbetsmarknad med väldigt stora möjligheter."
Därmed blev hon också ett levande bevis på att utbildningen till BMA kan leda in på oväntade vägar. För även om många biomedicinska analytiker söker sig till vården, så har hon också kollegor som arbetar inom helt andra områden: med livsmedelsprover på Skånemejerier, med asfaltsproduktion på Skanska.
– De som utbildar sig till biomedicinsk analytiker kommer ut på en gigantisk arbetsmarknad med väldigt stora möjligheter. Själv ångrar jag inte ett dugg att jag studerade till biomedicinsk analytiker. För mig öppnade det dörren till en helt ny väg där jag får utveckla, stötta och coacha andra människor.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell