”Jag drömmer om att få ta på mig superhjältedräkten“
Vattenbranschen står inför många utmaningar, men minst lika många möjligheter. På VA- och kretsloppsteknikerprogrammet på Högskolan Kristianstad får du lära dig hur du kan vara med och tackla dessa i din kommande yrkesroll.
Emma Axbacke läser till VA- och kretsloppstekniker.
Emma Axbacke läser sin sista termin på VA- och kretsloppsteknikerprogrammet på Högskolan Kristianstad. Efter att ha jobbat i 20 år inom marknadsföring, bestämde hon sig för att byta riktning. Trots att hon var mitt i livet och inte tidigare hade någon erfarenhet från VA-branschen, så chansade hon och sökte utbildningen. Det var fascinationen för vatten och de karriärvägar som finns, som lockade Emma att söka utbildningen.
"Jag insåg att jag älskar vatten och att det finns hur mycket som helst att göra inom detta område."
– Jag insåg att jag älskar vatten och att det finns hur mycket som helst att göra inom detta område. Det är många ledningar som är gamla och som behöver rustas upp för kommande generationer. Urbaniseringen har också gjort att städernas hårda asfalt gör det svårare att ta hand om regnvattnet. Det i kombination med att klimatförändringarna orsakar kraftigare nederbörd och översvämningar ger oss ett viktigt område till att jobba med.
"VFU:n har gett mig viktiga kontakter, kunskap om branschen och förberedelser inför när jag ska ut och jobba med VA på riktigt."
Det Emma uppskattar med utbildningen, är den bredd och förståelse hon fått för vatten. Det handlar inte bara om regnvatten eller avlopp, utan vatten relaterar även till lagstiftning, teknik och politik. Utmaningen med klimatförändringarna har lockat henne sen start. Emma beskriver entusiastiskt de innovationer som finns och hon vill gärna vara med och skapa fler. Det ingår tio veckors VFU i utbildningen, något Emma ser som en bra möjlighet att få komma ut i arbetslivet. Emma gör sin VFU på Siemens VA-avdelning, som är leverantörer av processteknik och digitala lösningar till VA-branschen.
– Att det ingår VFU på programmet har gett mig jättemycket. Det har gett mig viktiga kontakter, kunskap om branschen och förberedelser inför när jag ska ut och jobba med VA på riktigt.
"För mig har det fungerat jättebra med distans, jag har två barn, ett hus och är mitt i livet."
Utbildningen är tvåårig och går på distans. För Emma, som är mitt i livet med barn och hus, så har distansstudierna underlättat vardagen. Det har underlättat att inte pendla, även om vissa moment har varit på campus. De gånger hon varit på plats för fysiska lektioner har hon uppskattat väldigt mycket. Emma har lyckats hitta studiekamrater i klassen, som hon gärna diskuterar tillsammans med.
– För mig har det fungerat jättebra med distans, jag har två barn, ett hus och är mitt i livet. VA- och kretsloppsteknikerprogrammet passar dig som vill arbeta i en viktig bransch och inte är rädd för att spendera två år med kemiska formler, matematiska ekvationer, tekniska begrepp och att skriva en massa rapporter. Belöningen blir ett kanonjobb där du verkligen får göra skillnad.
"För mig är de som jobbar med vatten lite av superhjältar!"
Emma och hennes klasskamrater har verkligen en viktig uppgift framför sig. Det var just insikten om hur viktigt vatten är för mänskligheten, som fick Emma att söka till programmet. Hon längtar efter att få hjälpa till och är ivrig över att ta examen och komma ut i ”verkligheten”.
– Ja, jag drömmer om att få ta på mig superhjältekostymen, vilket jag kallar de varselkläder du måste ha på dig när du är ute på ett platsbesök. För mig är de som jobbar med vatten lite av superhjältar!
Text och foto: Lovisa Wallin