"Nu faller saker på plats!”
Att kunna plugga på distans – det var främst detta som lockade Jenni Rydsten Berg att söka till VA- och kretsloppsteknikerprogrammet. Men studierna har väckt ett djupt och genuint intresse för vatten. Det är livsviktigt för oss alla, och ändå tar vi det bara för självklart, konstaterar hon.
Som VA- och kretsloppstekniker arbetar man både bakom skrivbordet och ute i fält – något som Jenni Rydsten Berg uppskattar. Just nu har hon sin VFU i Östra Göinge kommun, vars kommunhus ligger ett stenkast från Helge å.
Vart tar vattnet vägen när man duschar? Jenni Rydsten Berg har fått frågan från sina barn. Tidigare hade hon troligen stått svarslös, men numera kan hon i detalj förklara hur vattenreningsprocessen fungerar.
– Och själv märker jag hur jag börjat spana efter vattentäkter när jag är ute och kör, säger hon med ett skratt.
Jenni Rydsten Berg läser till VA- och kretsloppstekniker på Högskolan Kristianstad och är just nu ute på VFU, verksamhetsförlagd utbildning, i Östra Göinge kommun. Uppgifterna är omväxlande. Denna eftermiddag ska hon lära sig att göra slutbesiktning av enskilda avlopp. Nästa vecka ska hon och kollegorna fara ut till en ö i Immeln för att kontrollera anläggandet av en mulltoalett.
– Det ska bli kul. Det blir riktiga äventyr i det här jobbet.
För några år sedan hade hon knappt ens hört talas om yrket VA-tekniker. Hon hade arbetat inom hemtjänsten under en längre tid när hon kände att det var hög tid att prova något helt nytt. Samtidigt ville hon fortsätta vara hemma med de båda barnen, en nyfödd och en tvååring. Därför började hon söka efter olika distansutbildningar, och upptäckte då Högskolan Kristianstads VA- och kretsloppsteknikerprogram.
– Jag hade aldrig tänkt i de banorna tidigare, men förstod att det fanns goda chanser att få jobb efter utbildningen. Och så gillade jag tanken på att få arbeta utomhus.
Hösten 2017 loggade hon för första gången in på studieplattformen.
– Det var roligt att få börja plugga igen. Vid varenda ny kurs har det först känts som rena grekiskan, men efterhand har jag fått grepp om det och tyckt att det varit spännande.
Utbildningen började med matematik och kemi, men snart började de läsa mer om vatten.
– Det gillade jag verkligen. Vattnet är ju livsviktigt för oss alla, och ändå något vi bara tar för självklart. Särskilt intressanta var de kurser som handlade om planering och projektering – att exempelvis undersöka var och hur en fastighetsägare kan anlägga ett enskilt avlopp till tomten.
Att kombinera heltidsstudier med tillvaron som småbarnsförälder, är inte helt lätt. Hon har tillbringat många kvällar och helger i det lilla kontoret därhemma.
– Visst har det varit tufft i perioder, och ibland har jag undrat om jag tagit mig vatten över huvudet. Men med lite pusslande har det ändå funkat.
Hon är nöjd med utbildningen och tycker att hon, även om studierna varit på distans, haft god kontakt med den kursansvarige läraren. Och pluggandet har gett resultat – det har hon förstått när hon nu får omsätta sina kunskaper i praktiken.
– Jag förstår vad folk pratar om och hänger med i diskussionerna. Nu faller saker på plats, varför vi läst vissa kurser. Jag märker att jag har stor nytta av att ha pluggat exempelvis miljölagstiftning.
När de tio veckornas VFU är avslutade och examensarbetet inlämnat är Jenni Rydsten Berg färdig VA-och kretsloppstekniker. Att hitta jobb tycks inte vara några svårigheter.
– Jag har förstått att vi är efterfrågade på arbetsmarknaden och att det finns stora möjligheter att välja vad man själv är intresserad av.
Men själv har hon tankar på att, till hösten, läsa vidare till miljöstrateg.
– Det är riktigt lockande. Och då kan jag också dra nytta av det jag redan pluggat. Vatten är ju en stor och viktig del av miljön.
Text och bild: Kerstin Weman