Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Folkhälsovetenskapligt program med inriktning beteendevetenskap
  1. HKR
  2. Folkhälsovetenskapligt...
Det gick inte att fullfölja begäran.

{{ programmeInfo.namn }} - {{ programmeInfo.poang }}

Är du intresserad av människors livsvillkor, levnadsvanor och hälsa? Drömmer du om en framtid där du kan vara med och påverka samhället genom att arbeta strategiskt eller operativt med hälsa, folkhälsa och hållbarhet? Eller lockas du av att arbeta utvecklingsorienterat med innovation och verksamhetsutveckling? Då kan det Folkhälsovetenskapliga programmet vara rätt val för dig!

Vill du ladda externt innehåll från Youtube, Vimeo och HKRplay? Tryck ja och tillåt sedan cookies för marknadsföring. Ja

Folkhälsovetenskapligt program med inriktning beteendevetenskap är en treårig heltidsutbildning som öppnar dörren för en bred arbetsmarknad inom ett spännande och komplext verksamhetsområde. Utbildningen ger dig en generalistkompetens som är mångsidig och användbar i många olika verksamheter och sammanhang. Du får fördjupad kunskap om hälsa, sjukdom, folkhälsa och hållbarhet, och lär dig aktivt arbeta för att främja hälsa och förebygga sjukdom på individ-, grupp- och samhällsnivå.

I utbildningen ingår också grundläggande kurser inom beteendevetenskap och ämnena sociologi, psykolog och pedagogik. Kurserna stärker din förmåga att analysera, förstå och hantera de samhällsutmaningar som präglar verksamhetsområdet så att du kan vara med och bidra till en god folkhälsa och en hållbar utveckling.

Arbetsmarknaden för folkhälsovetare

Med en examen i folkhälsovetenskap med inriktning beteendevetenskap har du en bred arbetsmarknad framför dig med många möjligheter. Du kan arbeta strategiskt med folkhälsa och hållbarhet i privat, offentlig eller idéburen sektor. Du kan också arbeta operativt med folkhälsa på individ-, grupp-, eller verksamhetsnivå med främjande av hälsa och förebyggande av sjukdom i fokus. 

Exempel på yrkesroller för folkhälsovetare är:

  • Folkhälsostrateg, folkhälsoutvecklare, hållbarhetsstrateg
  • Samordnare för till exempel psykisk hälsa, boende eller drog- och brottsförebyggande arbete
  • Verksamhetsansvarig, projektledare, innovationsledare
  • Hälsopedagog, äldrepedagog, behandlingspedagog
  • Friskvårdskonsulent, idrottskonsulent

Folkhälsoarbete präglas ofta av samverkan och samordning på olika sätt. Det är ofta stor konkurrens om tjänsterna och lämplig arbetserfarenhet är meriterande. Strategiska tjänster kräver ibland ytterligare en högskoleexamen på avancerad nivå.

Läs mer om arbetsmarknaden inom det folkhälsovetenskapliga verksamhetsområdet.

Utbildningens innehåll och upplägg

Under utbildningens första år läser du grundläggande kurser inom folkhälsovetenskap och de kompletterande inriktningsämnena sociologi, psykologi och pedagogik. Kurserna ger dig en stark grund att stå på och introducerar dig till ämnesområdet.

Andra och tredje året fokuserar på strategier och metoder för olika typer av folkhälsoarbete, där vetenskapliga metodkurser också ingår. Under det tredje året finns ytterligare möjlighet att fördjupa eller bredda dina kunskaper efter intresse med hjälp av valbara kurser samt inriktningen på det avslutande examensarbetet.

Stor valbarhet

Du kan i stor utsträckning själv forma innehållet i utbildningen. Programmet innehåller totalt 30 hp valbara kurser där du som student har platsgaranti. Flera av de obligatoriska kurserna innehåller dessutom inslag av valbarhet i olika examinationsuppgifter.

Läs mer om valbara kurser inom Folkhälsovetenskapligt program. 

Verksamhetsförlagd utbildning

Den verksamhetsförlagda utbildningen är en viktig del i arbetslivsintegreringen där du har möjlighet att stärka din konkurrenskraft på arbetsmarknaden. Det ingår ca 15 hp VFU i utbildningens obligatoriska kurser och du kan även komplettera med en valbar VFU-kurs (7,5 hp) under utbildningens sista termin. Vid VFU-momenten genomför du projekt och uppgifter i samarbete med verksamheter där du får integrera teori med praktisk tillämpning. Det ger dig en bra träning och erfarenhet av att arbeta med folkhälsoarbete i praktiken och möjlighet att knyta värdefulla kontakter.

Arbetslivsintegreringen i utbildningen innefattar också andra undervisningsmoment och examinationsuppgifter med olika typer av koppling till arbetslivet.

Kommunikation och reflektion

En viktig del i programmet handlar om att främja din anställningsbarhet och personliga och professionell utveckling. Det görs bland annat genom obligatoriska moment med kommunikation och reflektion som fokuserar på lärande, kompetensutveckling och hälsa.

Studieform

Programmet är en treårig heltidsutbildning som ges på distans. Utbildningens pedagogiska distansupplägg är präglat av ett studentcentrerat lärande där ditt ansvarstagande och din aktivitet är avgörande för din lärprocess samt personliga och professionella utveckling. Kurserna innehåller olika livemoment och grupparbeten samt mer självständiga och flexibla utbildningsmoment. Genom olika undervisnings- och examinationsformer är syftet att stärka din utveckling och förmåga till kunskapsvärdering, problemlösning, reflektion och främja en kultur av livslångt lärande.

Distansundervisningen sker via en webbaserad lärplattform och du behöver därför ha tillgång till dator med kamera och internetuppkoppling.

Studera utomlands

Utbildningens valbarhet och det folkhälsovetenskapliga ämnets bredd gör att du har goda möjlighet att studera utomlands. Du kan till exempel läsa kurser, skriva examensarbete och genomföra perioder med verksamhetsförlagd utbildning (VFU) utomlands under utbildningen.

Läs mer om möjligheterna att studera utomlands. 

Valfria träffar

Vi erbjuder vanligtvis mellan 3–5 valfria campusträffar under en treårsperiod där du har möjlighet att delta. Träffarna kompletterar undervisningsmomenten i utbildningens olika kurser och varierar i innehåll.

Alicia och Simone leendes med en vacker utsikt i bakgrunden

Från studiekamrater till nära vänner

Alicia Bartos och Simone Lindgren är studenter på Folkhälsovetenskapligt program. Klasskamraterna är utspridda i olika delar av landet och på olika håll i världen. För Alicia är Lissabon hemmaplan sedan sex år tillbaka. Simone har under de gångna tre åren bland annat varit på Teneriffa, i Sydamerika och i Nederländerna - hela tiden regelbundet uppkopplad till Högskolan Kristianstad

Saleh Al Awlaki

Saleh Al Awlaki blev enhetschef under studietiden

Redan under studietiden fick Saleh en tjänst som enhetschef på ett särskilt boende – ett uppdrag där ingen dag är den andra sig lik.
– Egentligen berör folkhälsa nästan allt i samhället; äldrevård, förskola, droger, alkohol, utsatthet… Jag kan rabbla upp hur många områden som helst, där vår kunskap som folkhälsovetare verkligen kan göra skillnad.

Anna och Maria sitter tillsammans vid ett bord och tittar in i kameran.

Blivande folkhälsovetare ivriga att få börja jobba

Anna Pojkas och Maria Lindros har under sin utbildning fått en djupare förståelse för folkhälsa och vad som påverkar människors hälsa.
– Vi har fått mycket teori kring olika beteenden och motivation. Men även varför människor gör som de gör, man gör alltid saker av en anledning.

Nivå: {{ programmeInfo.niva }}
Programkod: {{ programmeInfo.programkod }}-{{ programmeInfo.inriktningskod }} {{ programmeInfo.programkod }}
Examen: {{ examen }}
Behörighetskrav: {{ permission }}
  • Utbildningsplan
  • Kursplaner/kursperioder
  • Välkomstbrev
{{ inriktning.titel }}
Start: {{ programme.terminOchAr }}, vecka {{ programme.startvecka }}
Studietakt: {{ programme.ptillF.studietakt }}%
Studieform: {{ programme.studieForm }} , {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatorisk träff {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar + {{ programme.ptillF.oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatorisk träff online {{ programme.ptillF.oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatoriska träffar online {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar
Ort: {{ programme.ort }}
Språk: {{ programme.sprak }}
Urval: {{ programme.urval }}
Anmälningskod: {{ programme.anmalningsKod }}
Anmälan senast: {{ programme.anmDateWorkDay | date:'yyyy-MM-dd'}}
{{ programme.sokLankText }} Anmäl dig
Sen anmälan

{{programme.applicationStartText}}

Stängd för anmälan

OBS! Inställd

Här hittar du information om folkhälsopedagogiska programmet, för dig som påbörjat dina studier innan höstterminen 2020.

  • Programstart 2012-2019
  • Programstart 2009-2012
  • Programstart 2007-2008
Deltagare i innovationsutbildning i workshop

Imagine höjer din innovativa förmåga

Som student på Folkhälsovetenskapligt program får du ta del av Imagine – Högskolan Kristianstads innovationsutbildning där du utvecklar din förmåga i kreativitet, innovation och entreprenörskap - egenskaper som är högt eftertraktade på arbetsmarknaden. Vi ger dig metoder och verktyg för att kunna lösa verklighetsbaserade utmaningar genom problemanalys och kreativt tänkande. Imagine lär dig att kunna navigera i en snabbt föränderlig värld och lösa utmaningar som du kommer att ställas inför i ditt kommande arbetsliv.

På det Folkhälsovetenskapliga programmet ingår Imagine i form av en tvådagars utbildning år 2, samt en sex veckors projektkurs år 3 där du arbetar med en extern organisation och får möjligheten att hitta lösning på en verklig utmaning.

En hand som håller i en mobil där folkhälsopodden spelas

Folkhälsopodden

Lyssna på folkhälsovetarnas egen podd! Studenter, alumner och andra gäster diskuterar spännande ämnen inom folkhälsoområdet.

Du hittar Folkhälsopodden på Spotify.

Extern
Kontakt

Uppdaterad: 2025-03-05 av Emma Krantz

Sidansvarig: Åsa Bringsén

Kortadress: www.hkr.se/folkhalsa

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela
{{ programmeInfo.namn }} - {{ programmeInfo.poang }}
Anmäl dig
Stäng

Välj programtillfälle

  • {{ programme.terminOchAr }}{{ programme.uniqueProperty }}
    Studietakt: {{ programme.ptillF.studietakt }}%
    Studieform: {{ programme.studieForm }} , {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatorisk träff {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar + {{ programme.ptillF.oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatorisk träff online {{ programme.ptillF.oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatoriska träffar online {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar
    Ort: {{ programme.ort }}
    Språk: {{ programme.sprak }}
    Urval: {{ programme.urval }}
    Anmälningskod: {{ programme.anmalningsKod }}
    Anmälan senast: {{ programme.anmDateWorkDay | date:'yyyy-MM-dd'}}
    {{ programme.sokLankText }} Anmäl dig
    Sen anmälan
    {{programme.applicationStartText}}
    Stängd för anmälan
    OBS! Inställd

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025