{{ programmeInfo.namn }} - {{ programmeInfo.poang }}
Har du yrkeserfarenhet och är redo att testa något nytt? För din yrkeskunskap vidare till gymnasieelever. Yrkeslärarutbildningen vänder sig till dig som redan har yrkeskunskap samt relevant yrkeserfarenhet och vill bli lärare i yrkesämnen på gymnasieskolans yrkesprogram. Utbildningen läses på distans.
Om utbildningen
Yrkeslärarutbildningen är en akademisk professionsutbildning. Studierna tydliggör den vetenskapliga grund som läraruppdraget utgår ifrån och som du successivt kommer att bygga din lärarroll på. Utbildningen fokuserar på yrkeslärarnas läraruppdrag utifrån flera olika perspektiv. Du studerar bland annat sociala relationer, konflikthantering och ledarskap samt utveckling, didaktik och lärande samt specialpedagogik.
Utbildningen är på 90 högskolepoäng och består av tre kurser om 30 högskolepoäng vardera. Det förutsätts att du har med dig de yrkesämneskunskaper som du behöver för att kunna undervisa i de ämnen som finns i gymnasieskolans yrkesprogram och i vuxenutbildningen. Du kommer alltså inte att fördjupa dig i dina undervisningsämnen under utbildningen, utan läser det som kallas för den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK).
Varje kurs innehåller verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och genomförs på helfart (100% studietakt). Med VFU (praktik) får du möjlighet att tillämpa dina kunskaper och utveckla dina färdigheter och förmågor i mötet med arbetslivet. Du blir väl förberedd inför din kommande yrkesroll. Som student ansvarar du för att hitta dina egna VFU-platser (praktikplatser) under utbildningen.
Följande yrkesgymnasieprogram finns inom yrkesgymnasiet:
- Barn- och fritidsprogrammet
- Bygg- och anläggningsprogrammet
- El- och energiprogrammet
- Fordons- och transportprogrammet
- Försäljnings- och serviceprogrammet
- Hantverksprogrammet
- Hotell- och turismprogrammet
- Industritekniska programmet
- Naturbruksprogrammet
- Restaurang- och livsmedelsprogrammet
- VVS- och fastighetsprogrammet
- Vård- och omsorgsprogrammet
Halvfartsstudier på distans
Utbildningen bedrivs på halvfart (50 %) och läses på distans. Halvfartsstudier underlättar för dig som vill kombinera arbete och studier, och innebär att utbildningen sträcker sig över sex terminer. Undervisningen sker huvudsakligen via självstudier men varje termin erbjuds ett antal undervisningstillfällen, varav max 6 st är obligatoriska träffar vid Högskolan Kristianstad.
Ansökan till Yrkeslärarutbildningen
Ansökan är öppen mellan den 17 mars till den 15 april 2025. För en komplett ansökan till yrkeslärarutbildningen behöver du göra följande innan ansökan stänger:
1. Ansök till Högskolan Kristianstads Yrkeslärarutbildning på antagning.se.
2. Styrk din Grundläggande behörighet – Antagning.se.
3. Styrk din Särskild behörighet – ValiWeb.
Senast 15/4 ska fullständig ansökan inför antagningen till höstterminen 2025 vara inkommen till www.antagning.se och ValiWeb.
Dessutom ska du ha skickat handlingarna som styrker din särskilda behörighet till ValiWeb.
Läs mer i vår guide om hur du ansöker till Yrkeslärarutbildningen.
Behörigheter
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet samt kvalificerade och relevanta yrkeskunskaper inom något eller några av de yrkesämnen som finns i gymnasieskolans yrkesprogram. Enligt UHR:s kunskapskriterier.
Behörighetsprövning
För att vara behörig till Yrkeslärarutbildningen krävs att du förutom grundläggande behörighet även uppfyller kraven för särskild behörighet. Den särskilda behörigheten utgörs av dina yrkeskunskaper. Under utbildningen till yrkeslärare får du ingen ytterligare kunskap i det yrkesämne du sedan ska undervisa i. Yrkeskunskaperna har du förvärvat genom arbetslivserfarenhet och utbildning. När du anmäler dig till utbildningen behöver du därför även styrka din behörighet i varje yrkesämne som du anser dig vara behörig i. Förutom att göra din anmälan på antagning.se, ska du också göra en behörighetsprövning mot yrkesämnen via ValiWeb.