"De bästa stunderna är när eleverna lär sig nya saker"
Student två dagar i veckan. Lärare tre dagar i veckan. Den kombinationen fungerar fint för 40-årige Pontus Gren. ”Man blir ju bättre och bättre ju mer man praktiserar”, säger studenten som snart blir fullfjädrad ämneslärare i matematik, kemi och fysik.
– Det är en sak att lära sig teorin, men en helt annan sak att utföra den i ett klassrum, säger Pontus Gren som studerar till ämneslärare på den erfarenhetsbaserade lärarutbildningen.
– Min första dag i skolan var också elevernas första dag i sjuan. Självklart var
det pirrigt för oss alla. Samtidigt känns det fint att göra denna resa tillsammans, och få följa dessa barn genom hela högstadiet, säger Pontus Gren.
Han är en av studenterna på den arbetsplatsintegrerade ämneslärarutbildningen vid Högskolan Kristianstad, vilket innebär att han varvar de akademiska studierna med ett arbete som lärare. Måndagar och fredagar är det lektioner på högskolan. Tisdagar, onsdagar och torsdagar tillbringar han på Kallingeskolan norr om Ronneby, där han undervisar högstadieeleverna i matematik, fysik och kemi.
– Lärare är ett erfarenhetsbaserat yrke. Man blir aldrig fullärd, men man blir bättre och bättre ju mer man praktiserar.
"Att kunna få lön samtidigt som man studerar var såklart något som tilltalade."
Pontus Gren hade egentligen inga planer på att plugga. Men när familjen flyttade till sambons hemtrakter i Blekinge, och pandemin lamslog samhället, blev det plötsligt svårare att skaffa nytt jobb. Med mångårig erfarenhet från både mediebranschen och livsmedelsområdet hade han en vana att leda både projekt och medarbetare, och plötsligt låg det nära till hands att fundera på läraryrket.
– Men det var nog först när denna variant dök upp, den arbetsplatsintegrerade lärarutbildningen, som det kändes riktigt aktuellt. Att kunna få lön samtidigt som man studerar var såklart något som tilltalade.
"Det var såklart jättekul. Själv hade jag inte satt min fot på en högstadieskola sedan jag själv gick ut nian!"
Första året bestod dock av intensiva teoretiska studier på högskolan då studenterna läste med 125 procents studietakt. De fick också göra enstaka besök på respektive högstadieskola där de skulle tjänstgöra under de kommande läsåren.
– Det var såklart jättekul. Själv hade jag inte satt min fot på en högstadieskola sedan jag själv gick ut nian!
Inför höstterminen 2021 tillträdde han sedan sin tjänst på Kallingeskolan, och fick lära känna eleverna på allvar. Han berättar att han redan från början fick mycket stöttning från kollegorna, men lektionsplaneringen har han mestadels gjort han på egen hand.
– Ibland kan det såklart bli tufft. Även om vi lärarstudenter läst mycket matematik, fysik och kemi, så behöver man också sätta sig in i läromaterialet som gäller på just den skola man arbetar. Det kommer man ju aldrig undan, men det hade varit detsamma om man redan var färdig lärare.
"Det är roligt att snappa upp saker på måndagen som jag sedan kan prova direkt på tisdagen i klassrummet."
Mycket inspiration kommer dock från lektionerna på campus. Lärarna på högskolan har själva lång erfarenhet som pedagoger och studenterna delar också med sig sinsemellan av olika laborationer som de testat i klassrummet.
– Jag får tips och tricks hela tiden, som jag sedan själv kan använda. Det är roligt att snappa upp saker på måndagen som jag sedan kan prova direkt på tisdagen i klassrummet.
De bästa stunderna uppstår när han märker hur eleverna lär sig nya saker, och att de ställer både frågor och följdfrågor.
– Särskilt matematik är ju tacksamt att undervisa i, då det faktiskt finns korrekta svar. Visst händer det att elever suckar över matten, men däri ligger också utmaningen för mig som lärare, att göra det intressant.
En väsentlig förmåga för en nybliven lärare är att kunna strukturera upp jobbet. För dem som dessutom studerar parallellt med arbetet, är det extra viktigt att hålla koll på planeringen. Pontus Gren berättar att vissa veckor är mer hektiska än andra, i synnerhet i samband med nationella prov eller betygsättning.
– Men jag tycker ändå att vi fått en rimlig arbetsbörda och jag tycker att högskolan varit lyhörd för våra tankar och önskemål.
"Det lär finnas väldigt goda möjligheter att få jobb, framför allt inom de ämnen jag undervisar i."
För egen del har han en optimistisk syn på framtiden och på arbetsmöjligheterna.
– Det lär finnas väldigt goda möjligheter att få jobb, framför allt inom de ämnen jag undervisar i.
Men innan dess måste han ta farväl av de elever han mötte när de kom nya till sjunde klass. De har nu hunnit halvvägs genom nian och har bara en termin kvar i grundskolan. Pontus Gren beskriver det som en förmån, att få se den kunskapsmässiga och personliga utveckling som sker under tre år på högstadiet.
– Man har ju också hunnit bygga upp en relation till dem, så det blir såklart lite sorgligt också, att släppa taget om dem…
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Lina Nilsson