Mohammad vill hjälpa ungdomar att skapa en bra framtid
Mohammad Raad hade inte en tanke på att bli lärare förrän han började jobba med ungdomar, då som behandlingsassistent. Tack vare inspirerande pedagoger fick han syn på hur viktigt det är med bra lärare och hur en duktig pedagog kan fånga elevernas intresse.
Mohammad Raad läser till ämneslärare på högstadiet.
– Jag valde att läsa till ämneslärare eftersom jag vill bidra till ungdomars utbildning och vara en positiv kraft i deras liv. Att kunna inspirera och stötta elever i deras lärande är något som jag brinner för.
Mohammad minns själv hur det var under högstadiet. Det var många tankar som snurrade i huvudet och mycket som hände runt om i livet. Skolan var inte hans främsta fokus och därför ser han fram emot att få jobba med just elever i årskurs 7 till 9. Men att bli lärare var ingen självklarhet. Efter gymnasiet ville han hitta sin väg så han testade olika jobb, bland annat som stödbiträde på ett LSS-boende och som behandlingsassistent till ungdomar inom SIS*, en myndighet som hjälper utsatta ungdomar. Som behandlingsassistent inom SIS fick Mohammad följa med ungdomarna på deras lektioner och det förändrade något för honom. Han såg hur lärarna lyckades fånga elevernas uppmärksamhet och vilken skillnad det gjorde, inte bara i klassrummet – även utanför.
– Lärarna bemötte alltid eleverna på ett positivt sätt och skapade tillitsfulla relationer. Eleverna hade en stark tilltro till sina lärare, vilket gjorde att de respekterade dem och valde att lyssna aktivt på lektionerna. Det var en utsatt grupp elever som hade svårt att fokusera, det var just det som inspirerade mig.
"Genom att nå fram till ungdomarna och fånga deras intresse så tror jag att man som lärare kan hjälpa dem att bygga en bra framtid."
Det var samhällsvetenskapliga ämnen som fångade Mohammads intresse. Han har alltid varit intresserad av historia och samhälle, så när han fick en uppfräschning av kunskaperna ville han lära sig mer. Han bestämde sig för att själv bli lärare för att kunna föra kunskapen vidare och hjälpa ungdomar på högstadiet.
– Högstadiet är en viktig del av skolgången. Genom att nå fram till ungdomarna och fånga deras intresse så tror jag att man som lärare kan hjälpa dem att bygga en bra framtid.
Mohammads inspiration kommer inte bara från lärarna på SIS, utan även från sin egen skolgång. Han minns sin grundlärare Marie, som var både en stöttande människa och en duktig pedagog. Hon är en inspirationskälla till honom än idag.
"... på VFU:n får man testa sina praktiska färdigheter och verkligen se om läraryrket passar en."
Under termin tre var det dags för den första perioden av verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Mohammad uppskattar VFU:n och tycker att det är ett bra sätt att få testa sina kunskaper.
– Jag tycker att VFU är väldigt bra, det är där jag får handskas med verkliga situationer. På högskolan lär vi oss det didaktiska, hur vi ska planera och utforma en lektion. Men på VFU:n får man testa sina praktiska färdigheter och verkligen se om läraryrket passar en.
"Vi har precis läst klart geografi och historia, det har varit helt fantastiska lärare."
Mohammad känner sig nöjd med sitt val av utbildning och högskola.
– Jag valde Högskolan Kristianstad för att det är nära och för att jag fått höra så gott om lärarutbildningen. Pedagogerna vi har är väldigt duktiga inom sina ämnen. Vi har precis läst klart geografi och historia, det har varit helt fantastiska lärare.
Den ämneskombination som Mohammad läser; samhällskunskap, historia och geografi, har en högre studietakt än vanligt för att studenterna ska kunna läsa utbildningen på kortare tid. Utöver vår- och hösttermin så är vissa kurser förlagda på sommaren, något som har fungerat bra för Mohammad. Han har ändå hunnit att både jobba och vara ledig under sommaren och ser fördelar med att ta examen en termin tidigare än vid normalt studieupplägg.
Text: Lovisa Wallin
Foto: Annsofi Hellström
*Statens institutionsstyrelse