Björn lockades av bredden i utbildningen
Varför gör vi människor som vi gör? Varför agerar vi på ett visst sätt mot varandra? Detta är frågor som studenterna på Beteendevetenskapligt program ägnar sig åt. Den treåriga distansutbildningen har blivit ett av högskolans mest populära program.
Björn Johansson sitter i vårsolen utanför hus 14 på högskolans campus. Om en liten stund drar seminariet igång. Idag ska de utföra ett gruppexperiment i psykologi.
− Det ska bli spännande. Och så är det roligt att träffa alla kursare igen.
Utbildning med många möjligheter
Björn är en av 80 studenter som i höstas påbörjade högskolans mest populära distansutbildning, Beteendevetenskapligt program. Under de tre åren läser de grundkurser i psykologi, sociologi och kriminologi, och väljer ett av ämnena för en kandidatexamen.
Bredden i utbildningen var det som lockade honom.
− Man blir inte något konkret, som tandläkare eller svetsare. Men kunskaperna vi får kan användas i många olika sammanhang och i jobb som kräver insikter om mänskliga relationer.
En del av kurskamraterna tar fasta på kriminologin och siktar på arbete inom polisväsendet eller missbruksvården. Själv har 27-årige Björn Johansson en bakgrund som föreläsare, reklamare och resebloggare, och vill nu lägga tyngdpunkten på sociologin.
− Det är ett ämne som alltid intresserat mig. Makroperspektivet är spännande; att inte bara fokusera på enskilda individer, utan snarare se hur samspelet fungerar på nations- eller organisationsnivå.
En dröm framöver är att få arbeta med lednings- och organisationsfrågor på ett större internationellt företag.
− Det är ett av många spår. Jag får se var jag hamnar ...
Studier på distans
Att utbildningen hålls på distans är en förutsättning för Björn Johansson. Till vardags bor han i Stettin i nordvästra Polen, där flickvännen läser till tandläkare.
− Men vi reser mycket, och tack vare kursplattformen kan jag sköta pluggande och tentor även om vi befinner oss i Afrika, Asien eller Australien. Dessutom är distansstudier inte alls så ensamt som folk kanske tror. Jag har tät kontakt med kursarna och har fått bra instruktioner av lärarna.
Några kurskamrater slår sig ner i solen och hälsar glatt på varandra. En har rest från Stockholm, en annan från Småland. Men trots att de bor på olika håll har de hunnit lära känna varandra väl, tack vare träffar och grupparbeten. Ibland passar de på att gå ut och äta tillsammans.
− Jag är jättenöjd med utbildningen, konstaterar någon.
− Ja, men en del saker var mer krävande än jag trodde, säger en annan.
Björn Johansson håller med:
− Förra tentan, i kognitiv psykologi, var otroligt svår. Det var många namn och begrepp att hålla reda på. Å andra sidan var lärarna väldigt tillmötesgående och måna om att vi skulle fatta allting.
Själv märker han att han, tack vare de senaste månadernas studier, lyssnar på samhällsdebatten med nya öron.
− Inom sociologin har vi ju bland annat pratat om hur människors sociala bakgrund bidrar till deras position i samhället. En del saker kan kanske verka självklara, men man får nytt perspektiv när man vet att det också finns en vetenskaplig grund att falla tillbaka på.
Läs mer om Beteendevetenskapligt program
Text och foto: Kerstin Weman Thornell