Psykologi inom Beteendevetenskapligt program
Psykologi handlar om upplevelser, tankar, känslor och beteenden – om vad som är gemensamt och vad som skiljer människor åt, och hur samspelet med omgivningen fungerar.
Grundkurs i psykologi
Inom det Beteendevetenskapliga programmet läser alla studenter kursen Psykologi I. Kursen ger grundläggande kunskap om psykologi som ämne med sina olika inriktningar och insikter i psykologiska forskningsmetoder. Vi fokuserar särskilt på kognition, personlighetspsykologi och socialpsykologi men behandlar även kritiska förhållningssätt till forskning och teori.
Psykologi II
Om du väljer att fortsätta med psykologi som huvudområde fortsätter du med kursen Psykologi II. Kursen ger fördjupade kunskaper inom biologisk psykologi, utvecklingspsykologi och praktiska aspekter av forskningsprocessen. Vi utvecklar även förmågan att förstå grundläggande metodologi och statistisk analys inom ämnet psykologi. Kursen varvar teoretiska studier med praktiska övningar, såväl enskilt som i grupp. Kursen ger träning i ett kritiskt förhållningssätt till teorier och kunskap, applicering av dessa i experimentella sammanhang, såväl laboratorie- som tillämpade situationer, samt att utvärdera resultatet.
Psykologi III
Den avslutande kursen inom huvudområdet psykologi ger ökade insikter i psykologisk teori, hur forskningsprocessen bör fungera och ökad förmåga till kritisk analys av psykologisk kunskap såsom den presenteras i vetenskaplig litteratur, såväl i massmedia som i vardagslivet.
På ett övergripande plan inkluderar kursen vetenskapsteori, vetenskaplig metodologi inom psykologi, statistik och empiriskt arbete. Innehållet involverar både teoretisk förståelse av centrala begrepp och metoder samt praktisk applikation av dem.
Kursen avslutas med att du genomför ett uppsatsarbete på vetenskaplig grund. Momentet behandlar problemformulering, planering, genomförande inklusive datorbaserad statistisk bearbetning och presenteras i form av ett examensarbete.
Arbetsmarknaden
Med en examen inom psykologi kan du söka arbete inom en rad områden inom privat, offentlig och ideell sektor beroende på inriktningen på utbildningen. Möjliga arbeten finns inom till exempel information och kommunikation, kriminalvård, förändrings-, utvecklings- och utvärderingsarbete, rehabiliterings- och behandlingsarbete samt stödjande eller rådgivande arbete.