Vanliga frågor
Här hittar du svar på några vanliga frågor om Beteendevetenskapligt program. Om du inte hittar svaret på din fråga är du välkommen att kontakta oss på telefon 044-2503100 eller via e-post student@hkr.se
Hur många platser har programmet?
Programmet har 110 platser.
När kan jag söka till programmet?
Ansökan är öppen på antagning.se från mitten på mars till mitten på april.
Vad var antagningsstatistik för programmet senast det startade?
Lägsta antagningspoängen till tidigare terminer kan du hitta på www.antagning.se
Hur många fysiska träffar är det?
Det är totalt 6–8 obligatoriska träffar på högskolans campus i Kristianstad under studietiden. Träffarna är obligatoriska eftersom de är delar av examinationer som sker på campus. Om du blir sjuk vid en obligatorisk träff finns det möjlighet till omexamination, men då sker det på campus. Om man även missar nästa omexamination innebär det att man inte kan få betyg på hela kursen utan får vänta till nästa tillfälle som kursen ges för att ta igen dessa delprov. Dispens för att inte komma på de obligatoriska träffarna ges inte.
Det finns även ett antal frivilliga träffar som innehåller föreläsningar och seminarier av inbjudna gäster, men även möjligheter för studenter att träffa varandra, samt för studenter och lärare att träffas. Här diskuteras både kursinnehåll och mer allmänna frågor kring studierna och det framtida yrkeslivet.
Jag har redan läst psykologi/sociologi/kriminologi 30 hp, hur gör jag då?
Om du blir antagen till programmet och redan har läst något av ämnena, kan du ansöka om tillgodoräknande. Läs mer om hur du ansöker om tillgodoräknande. Du kan också söka senare del av program, läs mer om hur det går till här.
Har lärarna pedagogisk utbildning?
Ja, alla lärare har högskolepedagogisk utbildning.
Vilken forskningsbakgrund har de som undervisar? Är de disputerade?
Lärarkåren består av psykologer, kriminologer och sociologer (samt en juridikutbildad lärare för den juridiska kursen om 7,5 hp och en lärare som är socionom för kursen "Bemötande och kommunikation" om 7,5 hp). Lärarnas yrkesbakgrund varierar. Vissa har tidigare arbetat inom utbildningsväsendet, andra inom vård och kriminalvård.
Hur fungerar distansundervisning? Måste jag ta del av föreläsningarna vid en särskild tidpunkt? Har jag själv möjlighet att välja studietakt? (heltid/deltid)
Föreläsningarna finns inlagda på lärplattformen och är inte bundna till en särskild tidpunkt. Utbildningen är på heltid så lägre studietakt är inte möjligt.
Måste jag läsa den valbara kursen på Högskolan Kristianstad?
Vi erbjuder ett antal kurser med platsgaranti men om du hellre vill läsa din kurs vid ett annat lärosäte så går det bra. Du söker då själv din kurs via antagning.se och sköter själv kontakt med eventuellt lärosäte. Du behöver inte ansöka om medtagande av kurs, valfria kursen utan du tar med den när du sedan ansöker om examen. Tänk på att kurser vars innehåll överlappar varandra helt kan inte ingå i samma examen. De kurser som delvis har samma innehåll tillgodoräknas i examen men de överlappande poängen tas bara med en gång. Om du är osäker, kontrollera med studie- och karriärvägledaren.