Studenter utvecklar idéer till bra appar
Ett bra namn, enkel design och användarvänlig – så kan en bra app beskrivas om man ska tro de studenter som nyligen lagt sista handen vid ett antal smarta appar, där några redan går att hitta på Google Play. Studenterna går andra året på Datasystemutvecklingsprogrammet och Bachelor Programme in Software Development.
Studenterna Taner, Olalekan, Magnus, Emil, Juraj och David har utvecklat appar under våren.
– Vi ville göra en enkel app, säger David Munro. Det finns redan enhetskonverterare, men vi fokuserade på användarvänlighet och tydlighet. Vi har kommunicerat med varandra hela tiden medan vi jobbade med den.
– Kursen med apputveckling är en del av vårt kandidatprogram och meningen har varit att vi skulle lära genom att arbeta praktiskt med programmeringen, tillägger Taner Tasim, som jobbat ihop med David.
Bredvid dem sitter Juraj Ország och Olalekan Aliu, som valt att göra en applikation med sevärdheter. Designen är medvetet enkel för att förhindra att användaren drunknar i information.
– Man kan gilla eller ej, dela på Facebook eller gå vidare till mer information från andra källor, berättar Juraj. Men framför allt kan man själv lägga till schyssta platser som man vill tipsa andra om och som inte finns med i de stora turistguiderna. Du har kanske en liten park där du bor som du gillar, ett favoritkafé eller något annat smultronställe.
– Vi har inte lagt ut den på Play ännu, inflikar Olalekan. Vi vill först testa den så att den verkligen fungerar.
– Vi behöver också lösa säkerheten kring databasen, fyller Juraj i. Den behöver förbättras med kryptering. Men framåt sommaren bör den ligga ute.
Appen har det finurliga namnet ShareLoc, som dels är en sammansatt förkortning av "share locations" men som även anspelar på en viss världsberömd detektiv.
Appen ShareLoc tipsar om sevärdheter.
– Namnet på appar är viktigt, man ska komma ihåg det, samtidigt som det ska säga vad appen handlar om, menar Android-gänget.
Ett bra namn och användarvänlighet är alltså viktigt. Men minst lika viktigt är det att appen fyller en funktion som människor har nytta av. Det tycker i alla fall Emil och Magnus , som tagit fram en app som inte riktar sig till allmänheten utan underlättar inventeringen av ambulanser. Magnus har tidigare arbetat mycket med webbprogrammering och hans yrkesmässiga kontakter ledde fram till projektet med att ta fram en app som ska tillämpas av ambulansförare i vardagen.
– Det finns mycket utrustning och flera bilar, då är det inte helt enkelt att hålla koll på var grejorna är, säger Magnus. Så vi har gjort en app där man använder sin mobiltelefon för att skanna utrustningen. Då går det enkelt och smidigt när man inventerar.
Emil har gjort mycket kodning och för att de båda kompanjonerna skulle kunna hålla koll på varandra och var de befann sig i projektet, har de använt sig av Skype och skärmdelning, vilket varit vanligt även för de övriga grupperna.
– Det tog lite tid innan man kom in i Android-programmeringen, det är en tröskel man ska över, men väl där har det gått bra, summerar Emil.
Androidprogrammeringen har alltså gjort succé. Utanför programkurserna erbjuder HKR även nätbaserade fristående kurser som Spelutveckling för Android, Apputveckling för Android och Apputveckling för Arduino och Android, där mobiltelefon och andra tekniska enheter samspelar.
– Det kan handla om att tända och släcka belysning med hjälp av mobiltelefonen till exempel, förklarar Marijana Teljega, universitetsadjunkt i datalogi.
– I dag finns så mycket teknik att möjligheterna nästan är oändliga, tillägger hon. Det som begränsar är egentligen bara tiden. Man kan ha hur många bra idéer som helst, men man hinner inte utveckla dem alla. Jag tycker att studenterna på kursen har varit väldigt duktiga, de har fått möjlighet att tillämpa alla kunskaper de tillägnat sig hittills och gjort det mycket bra när de utvecklat sina idéer till färdiga produkter.
Text och foto: Jeanette Thelander