Unikt koncept ökar studenters anställningsbarhet
Datautbildningarna vid HKR ingår numera i det internationella ram- och nätverket CDIO.
− Det är en form av kvalitetsstämpel på att våra utbildningar lever upp till arbetsmarknadens krav, säger Daniel Einarson, lektor i datavetenskap.
CDIO (Conceiving, Designing, Implementing and Operating technical systems)-konceptet bygger på ett ramverk för hur man inom utbildningarna kan utveckla och planera arbetet så att ingenjörsstudenter är mer förberedda på att möta de utmaningar som väntar dem i det verkliga arbetslivet. KTH var tillsammans med bland annat Chalmers med och startade nätverket i början av 2000-talet och har nu över 60 samarbetsuniversitet världen över. Nu kan alltså även datautbildningarna vid Högskolan Kristianstad stoltsera med att de använder sig av modellen.
− Vi är naturligtvis mycket glada över att tillhöra nätverket. Det tydliggör våra ambitioner att bedriva attraktiva utbildningar på ett medvetet sätt, säger Daniel Einarson.
Vägen till medlemskap gick via en skriftlig ansökan samt att man på olika sätt tydligt visade sitt intresse för att följa de ramar som ligger till grund för nätverket.
− Då fick vi möjligheten att motivera varför just våra utbildningar skulle bli medlemmar, och tydligen så lyckades vi övertyga styrelsen väl, säger Daniel.
Närmare verkligheten
Bakgrunden till CDIO-initiativet var att aktörer inom teknikindustrin klagade på studenters oförmåga att kunna hantera komplexa problem i verkligheten samtidigt som man menade att problemet främst berodde på de tillrättalagda kunskaper studenterna bar med sig från utbildningarna. För att möta de ökade kraven från marknaden behövde utbildningarna utformas på ett sätt som hamnade närmare verkligheten.
− En framgångsrik yrkesutövning bygger på så mycket mer än endast tekniska kunskaper. Naturligtvis är teorin fundamentet men samtidigt måste dessa kunskaper kombineras med exempelvis en ökad förmåga att klara av att arbeta i grupp med den dynamik som detta förutsätter, säger han.
Datautbildningarna vid HKR är redan projektbaserade och därför tror inte Daniel Einarson att övergången till det nya konceptet blir särskilt dramatisk.
− Vi har under lång tid arbetat för att våra utbildningar ska komma så nära verkligheten som möjligt. Nu får vi dessutom klara riktlinjer att följa, och det borgar för ännu högre kvalitet, säger Daniel.
Ökar högskolans attraktionskraft
Varje år träffas lärare från samarbetsuniversiteten på en konferens för att dela med sig av sina tankar och erfarenheter kring CDIO.
− Dessutom kommer ett programråd med bland annat representanter från företagslivet att kontinuerligt granska vårt eget arbete för att vi ska kunna uppnå en högre medvetandenivå.
Daniel Einarson menar att CDIO-medlemskapet kommer att innebära mycket positivt för såväl dataprogrammen som för hela Högskolan Kristianstad.
− Det är en kvalitetsgaranti för att utbildningarna uppfyller de kriterier som krävs för att göra studenterna anställningsbara och det kommer också att öka HKR:s attraktionskraft i framtiden, säger Daniel.
Text: Jerry Carlsson
Läs mer om CDIO på www.cdio.org