Klassisk tärning och ny teknik sätter fart på spelkvällen
Vem har inte jublat över en stor stege i Yatzy eller svurit över en snål etta i Fia med knuff? I sitt examensarbete i Digital design har Martin Lundmark korsat traditionellt brädspel med nya digitala lösningar. Därmed får den klassiska tärningen en rad nya funktioner.
– Med tärningen och spelplanen får spelarna mindre fokus på skärm och mer fokus på varandra, menar Martin Lundmark, som mixat klassiskt brädspel med digitala lösningar.
Tärningen är kastad, ska Julius Ceasar ha sagt när han korsade floden Rubicon och startade ett inbördeskrig. Tärningar har funnits i mänsklighetens historia i många tusen år, som ett spelredskap för att få fram ett slumpmässigt tal.
Men Martin Lundmark, student på Högskolan Kristianstads magisterprogram i Digital design, har tagit det hela ett steg längre. I sitt examensarbete har han utarbetat en tärning som drar nytta av den moderna tekniken, vilket ger tärningskastaren fler spännande utgångar.
Stort utrymme för egna förslag i projekt
Martin Lundmark spelade mycket dataspel under sin uppväxt, men har också alltid haft en förkärlek till traditionella sällskapsspel.
– Jag har ingen särskild favorit, utan har spelat det mesta tillsammans med familj och vänner, från kort och Yatzy till frågespel och Monopol.
Rötterna finns i Umeå, där han också läste sin grundutbildning i digital medieproduktion. Under ett studieår i USA träffade han sin tyska flickvän och följde med henne till Mainz, där han nu bott i ett och ett halvt år.
– När jag kom hit till Tyskland kändes det naturligt att ta nästa steg, och plugga in en magisterexamen. Att Högskolan Kristianstad erbjöd distansutbildning på hundra procent passade bra, särskilt som coronarestriktionerna gjorde det svårt att resa.
Från att tidigare mest ha arbetat med mjukvara, erbjöd utbildningen också nya utmaningar där studenterna fick skissa på hårdvarudesign.
– Det var nog lite annorlunda än jag tänkt mig, men också väldigt intressant. Det är ju minst lika viktigt att få ägna sig åt de saker man faktiskt håller i.
Martin Lundmark uppskattar också att studenterna fick stort utrymme att komma med egna förslag och testa sig fram inom områden de var intresserade av. Själv arbetade han bland annat med ett projekt för att utveckla belysning av bilvägar i syfte att minska risken för viltolyckor.
Examensarbetet är en mix av traditionellt och digitalt
När exjobbet närmade sig bestämde han sig dock för att återuppta sitt stora intresse för sällskapsspel. En bekant arbetade inom ett spelföretag som sysslade med AR, Augmented reality, eller förstärkt verklighet på svenska. Det innebär att den fysiska världen förstärks med datorgenererade intryck, som ljud, grafik eller GPS-data. Ett exempel på detta är Pokémon Go, där datafigurer tycks dyka upp i den verkliga värden.
– Detta är precis på väg att utvecklas. Det är roligt att få vara med från början i något som förväntas blir relativt stort och som ligger så pass nära i tiden.
Tanken är att behålla det fysiska momentet, där spelaren själv avgör när och hur träningen ska kastas. Det gör att man bibehåller en känsla av kontroll.
Martin Lundmarks idé har varit att plocka det bästa från traditionella brädspel och pussla samman det med digital teknik. Här har den klassiska tärningen fått en nyckelroll.
– Tanken är att behålla det fysiska momentet, där spelaren själv avgör när och hur träningen ska kastas. Det gör att man bibehåller en känsla av kontroll. Tärningen är dessutom så välkänd och välanvänd, så alla vet hur den funkar.
Skillnaden är att de vanliga prickarna på de sex tärningssidorna nu byts ut mot QR-koder som kan läsas av med mobilen.
– Därmed kan vad som helst dyka upp, beroende på vilket spel man spelar. Förutom möjligheten att flytta fram ett antal steg på spelplanen, så kan tärningskastet också ge speciell utrustning eller andra fördelar till spelaren. Det finns oändligt antal möjligheter.
Med spelet kan man sitta vid samma bord och umgås, men ändå dra nytta av den nya tekniken.
Spelet, som han kalla för DiceFold, är därmed en mix av traditionellt och digitalt. Särskilt nöjd är han med att ha fått in den sociala biten, som klassiska brädspel ofta medför.
– Många digitala spel innebär att man befinner sig i varsitt hem och spelar online. Men detta spel blir ett sätt att sitta vid samma bord och umgås, men ändå dra nytta av den nya tekniken. Det kan också locka yngre personer som aldrig spelat brädspel.
Produkten ska presenteras för potentiella intressenter
Distansstudier kan ibland uppfattas som ensamma, men Martin Lundmark menar han fått bra stöd från högskolan och handledaren under examensarbetets gång.
– Det är lätt att fastna i sina egna idéer, men jag fick många förslag och råd kring vad som var rimligt och hur jag skulle nå dit.
Han har också fått hjälp att göra en film som han kan använda när han ska presentera produkten för kommande intressenter, antingen hos ett brädspelsföretag eller hos ett dataspelsbolag. Förhoppningen är att de kan ta vid och programmera och designa spelet så att det så småningom kan lanseras till en bredare publik.
– Självklart hade det varit roligt om detta kunde vidareutvecklas. Men oavsett vad som händer, så är jag ändå stolt och nöjd. Jag har lärt mig väldigt mycket längs vägen, om hur AR kan användas i vår vardag.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Privat