Robotar i mataffären kan ge ny syn på köttätande
Om en grisliknande robot som heter Bacon ser på dig med vädjande ögon – väljer du då att undvika köttdisken? Frågan väcks i ett nyskrivet examensarbete på magisterprogrammet i Digital design. ”Spekulativ design handlar om att utmana”, säger Therese Banström.
– Att prata om köttkonsumtion är ungefär lika sexigt som att prata om klimat och miljö. Folk tycker att det känns avlägset. Därför behöver vi förpacka det på ett annat sätt, säger Therese Banström.
Redan vid utbildningens första grupparbete fann de varandra, studenterna Therese Banström och Isabelle Eerola.
– Vi klickade direkt och kände att vi hade samma tankar och målsättningar med utbildningen, minns Therese Banström.
De delade också synsättet på omvärlden och dess levande varelser, och var överens om att människan bör dra ner på sin köttkonsumtion. För ett år sedan, när de började fundera över ämne inför det kommande examensarbetet på magisterprogrammet, föll det sig naturligt att undersöka den digitala designens möjligheter att påverka människors matval.
– Idag används en stor del av den nya tekniken för att höja tempot och öka köttproduktionen. Men i längden är det inte hållbart. Så vi vill vända på det och se hur tekniken istället kan påverka konsumenterna åt andra hållet, och få dem att dra ner på köttet.
Här kan nudging spela en viktig roll. Det går ut på att med små medel påverka människors värderingar och få dem att själva ändra sitt beteende. Therese Banström beskriver hur människor ofta handlar och konsumerar utifrån gammal vana. De plockar samma varor ur butikshyllorna som de alltid gjort. Men om de, vid besöket vid kyldisken, skulle bli uppvaktade av djurliknande robotar som kom med ett annat budskap, så skulle de kanske komma på nya tankar.
– Robotarna har namn som Bacon, Biff, Nugget och Kotlett, och fungerar som vittnen för de levande djuren. De påminner konsumenterna om vad det är som ligger i kyldisken. En nugget är i själva verket en kyckling som slaktats. För en del kunder kan det bli lite som en smäll på käften.
Men robotarna ska inte bara väcka dåligt samvete, utan också kunna tipsa om alternativen. På så sätt appellerar de både till konkreta hälsofrågor och till kundernas normer och värderingar.
Robotarna framkallade känslor
Therese Banström erkänner att de båda, till en början, egentligen var skeptiska till robotik. Tanken på att robotar skulle vara besjälade kändes snarast provocerande. Men det visade sig att deltagarna i de olika studierna, som fick ta del av bilder och filmer på de tänkta robotarna, såg bortom plasten och tekniken. De berättade hur robotarna faktiskt framkallade en rad olika känslor.
– Efter att ha sett scenariot om en spekulativ framtid började en av informanterna gråta, när hon insåg hur djur behandlas idag. En annan sa att han troligen skulle köpa andra matvaror efter att ha sett robotarna.
Hon betonar dock att det färdiga examensarbetet, som fått namnet ”Tänk om det vore lätt att äta rätt”, rör sig om spekulativ design. Att sätta ut fysiska robotar bland kyldiskarna i mataffären är inte aktuellt den närmaste framtiden, utan syftet är snarare att väcka tankar och frågor kring teknikens möjligheter och begränsningar. Längs vägen har de också tvingats fundera kring många etiska frågeställningar.
Att spekulera kan ha en negativ klang; som att man bara gissar sig till saker. Men i själva verket handlar det om att utmana, inspirera och våga väcka frågor.
Handledarna på högskolan har varit hjälpsamma med att ställa fler frågor och leda dem vidare in på nya tankebanor. De har både provocerat och blivit provocerade, vilket var en bra balansgång för att paketera examensarbetet.
För Therese Banströms del har arbetet gett en annan syn på robotik.
– Tidigare tyckte jag att robotar kan vara obehagliga, men nu har jag istället börjat omfamna dem. Den tröskel som jag tidigare kände, är nu bortblåst.
Under arbetets gång har hon också fått upp ögonen för området spekulativ design.
– Att spekulera kan ha en negativ klang; som att man bara gissar sig till saker. Men i själva verket handlar det om att utmana, inspirera och våga väcka frågor. Att testa tankar, dra dem lite längre och se vad som händer. Det är definitivt något jag kommer att ta med mig i framtiden.
I sina studier har Therese Banström och Isabelle Eerola låtit ett antal köttätare mellan 21 och 79 år ta del av både bilder och rörligt material som visar djurliknande robotar. Här ett framtidsscenario där robotar spridit ny kunskap till människorna om kosten.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Privat