Utbildningen som förbereder framtidens designers
Vad är design? Kan en robot verkligen betraktas som en kollega? Och vad är egentligen en människa? Detta är frågor som stöts och blöts under kursen Smarta system på Högskolan Kristianstad.
Förhållandet mellan människa och teknik är en av utgångspunkterna i magisterutbildningen i Digital design.
–…så det du vill skapa är en förlängning av människan, ett sinne som kan förstärka din upplevelse av världen?
Det är kursansvarige läraren Kristoffer Åberg som ställer frågan och studenten Andrea Nordwall, som står framme vid tavlan, nickar.
Som tillfällig besökare är det lätt att tro att man råkat halka in på ett seminarium om filosofi. Men just idag är det faktiskt examination i kursen Smarta system – AI/Big data, och deltagarna är studenter från Magisterprogrammet i Digital design. Utbildningen hålls mestadels på distans, men några gånger per termin samlas deltagarna på campus för att träffa lärare och kurskamrater.
Dagens uppgift är att lyfta fram hur artificiell intelligens kan användas i vardagen och Andrea Nordwall har just presenterat sin innovation: ett AI-verktyg som identifierar och rensar bort destruktiva och kränkande inlägg från Facebook och Youtube.
– Idag finns ju annonsblockerare på plattformsnivå, men det vore bättre om de kunde utformas så att individen, eller den grupp som berörs, själv fick formulera problemen. Sedan får agenten ta smällen utan att användaren påverkas.
Kan AI ersätta människan?
Men finns det någon risk att apparaterna ersätter människorna? Detta är något som kurskamraten Anders Grahn funderat kring.
– När AI rullas ut på arbetsplatserna kommer de sociala bitarna in. Hur påverkas fikapauserna, samvaron, samarbetet?
Biträdande professor Kari Rönkkö påpekar att man kan dra paralleller till andra företeelser i arbetslivet, som exempelvis polishunden.
– De har vissa speciella superförmågor som människan kan dra nytta av, men uppfattas inte som konkurrenter. Eller också kan AI-kollegan likställas med en arbetsmyra. Hur påverkas arbetsrelation och synen på kollegan då?
Artificiell Intelligens kan verka diffust och svårgreppbart, men lärare Kristoffer Åberg konstaterar att den dyker upp överallt i samhället.
– Vart vi än vänder oss, så finns den där: inom sjukvården, i Skånetrafiken… Alla använder den, medvetet eller omedvetet. Och alla behöver förstå den på något plan. Denna kurs är ett sätt att förbereda sig för att kunna påverka riktningen, och att bli varse om vilka verktyg vi ska använda för att nå dit.
Han får medhåll från Kari Rönkkö:
– Tidigare likställdes design med ingenjörer som framgångsrikt sysslade med problemlösning som att bygga broar, vägar, digitala nätverk, maskiner och liknande. Men sedan AI smugit sig in i tillvaron måste designers snarare skapa förutsättningar för hur vi lever våra sociala liv. Här finns inga direkta rätt eller fel, utan snarare olika perspektiv som måste lyftas fram och diskuteras öppet när det designas.
Att föra över intelligens från en människa till en annan – är det görbart, och är det ens önskvärt? Detta frågar sig magisterstudenten Rebecca Florey med projektet Eternal Intelligence.
Kritisk design
Under lördagen växlar examinationen över i disciplinen Kritisk design. Studenterna ska presentera designmässiga utopier eller dystopier. Rebecca Florey har funderat över hur intelligens kan föras över via chip från en människa till en annan.
– På så sätt kan vi ta vara på kunskapen hos raketforskare eller cancerforskare. Tänk om någon annan människa kan ta över, exempelvis, Elon Musks kunskap och livserfarenhet när han dör.
Samtidigt finns det en lång rad etiska ställningstaganden.
– Själv är jag lite kluven till dessa tankar. Det beror på om detta gynnar alla. Men om det däremot leder till djupare klyftor mellan människor, så är det kanske inte önskvärt, trots allt, säger Rebecca Florey.
Anders Grahns projekt i kritisk design handlar om att låta en Biosensor kontrollera medborgarnas inre välmående. Andrea Nordwall visar hur vår förstörda miljö i framtiden kan ersättas med ett stycke simulerad natur som bygger på nostalgiska minnen.
– Kritisk design är ett kraftfullt sätt att sätta ljuset på problematik som behöver hanteras, och en mycket nyttig övning för studenter som får uppleva styrkan och möjligheterna med design, säger Martin Wetterstrand, programområdesansvarig.
Vad skulle hända om naturen ersätts med nostalgi och simulering av natur, spekulerar studenten Andrea Nordwall i sitt projekt Business as usual.
De tre studenterna är den första kullen magisterstudenter i Digital design vid Högskolan Kristianstad. Men lärarna tror och hoppas på större klasser framöver.
– Utbildningen, med dess sammansättning av ämnen, är unik i Sverige. Och den behövs. Världen är inte perfekt, men vi som sitter härinne är obotliga optimister, och vi tror att vi kan finna goda lösningar. Det är åtminstone något vi måste sträva efter, säger Kristoffer Åberg.
Text: Kerstin Weman Thornell
Bild: Kristoffer Åberg
Artikel från 2019