Människor och design är mina stora intressen!
Som en spindel i nätet, som ser vad som behövs för att skapa en bra digital produkt. Så beskriver gotlänningen Elin Nyström sin uppgift som UX-designer. Snart har hon tagit sig igenom hela distansutbildningen i Digital design vid Högskolan Kristianstad.
Elin Nyström är inne på upploppet på Digital designprogrammet vid Högskolan Kristianstad. – De enskilda kurserna har varit givande, men annars är det just blandningen av ämnen och bredden på utbildningen som är värdefull, säger hon.
I ett vinterfruset Visby, med utsikt över Östersjön, sitter 31-åriga Elin Nyström och pluggar. Hon är en av flera distansstudenter utspridda runtom i landet, till och med i världen, som läser Digital design på Högskolan Kristianstad.
Själv har hon aldrig satt sin fot på campus, men efter snart sex terminer är väl förtrogen med både studietekniken och ämnena. Just nu ägnar hon sin tid och energi åt ett designprojekt som ska bli hennes examensarbete.
– Jag vill titta närmare på hur människan förhåller sig till design. Än så länge är planerna väldigt visionära, men snart ska det hela förhoppningsvis få tydligare konturer.
Vägen gick via konst, visuell kommunikation och restaurangbranschen
Konst och design har gått som en röd tråd genom Elin Nyströms liv. Hon växte upp i en hantverksfamilj och fick utlopp för sin estetiska ådra genom måleri och musik.
Efter en kurs i idéhistoria reste hon till Italien i tjugoårsåldern för att se närmare på grafisk design, och därefter till London för att läsa en utbildning i visuell kommunikation.
– Det var otroligt roligt, men sedan hade jag inte råd att bekosta de höga skolavgifterna.
Därför satsade hon vidare på yrkeshögskola hemma i Sverige med inriktning mot lärandedesign.
Ett dödsfall inom familjen ställde allt på ända. Planerna på design och formgivning kom av sig. Det blev istället några år inom restaurangbranschen, där hon så småningom avancerade från köksgolvet ända upp till positionen som restaurangchef. Sedan blev hon verksamhetschef för ett kontorskollektiv och en mötesplats för start-ups på Gotland.
Allt rullade på, fram till stunden då hon fick en ärlig och uppriktig fråga från en vän: ”Men Elin, vad vill du egentligen? Var du inte inne på design och konst?”.
Hon tvingades tänka efter. Visst hade kompisen rätt. Elin Nyström började söka efter en passande högskoleutbildning som kunde fånga hennes hjärteämnen. Efter en del letande kom hon, hösten 2018, in på Digital design vid Högskolan Kristianstad.
Att se och förstå helheten är värdefullt
– Det intressanta med utbildningen är bredden. Jag vill inte bara studera programmering eller grafisk design, utan följa hela kedjan, se helheten. Och ju mer man lär sig, desto tydligare förstår man hur saker hänger ihop med varandra.
Hon beskriver hur hon, som digital designer, blir som en spindel i nätet. Till uppgifterna hör att uppmärksamma behoven, ta in rätt experter och sätta ihop ett team som skapar en bra digital produkt.
Att utbildningen varit helt på distans tycker Elin Nyström är både bra och dåligt. Visst har det varit smidigt och enkelt att sitta hemma i Visby och plugga. Samtidigt saknar hon personliga kontakter. Även om de gruppvisa mötena och arbetena via Zoom har fungerat bra, så ersätter de knappast personliga möten.
– Men det gäller att vara aktiv vid skärmen och hålla sig framme i kontakten med lärarna, så att man verkligen får svar på frågor och funderingar.
För hennes egen del har utbildningen inneburit en extra utmaning då hon både fått barn och varit föräldraledig under en viss av tiden.
– Det kanske inte är att rekommendera … Men det gick!
Det var kul att se det abstrakta bli verkligt och att metoderna vi lärt oss i undervisningen faktiskt gick att applicera på riktigt.
Under den verksamhetsförlagda utbildningen har studenterna fått omsätta sina kunskaper i verkligheten. Elin Nyström tillbringade sin praktik på Arbetsförmedlingens utvecklingsavdelning, där hon gjorde en insats med att digitalisera infrastrukturen.
– Det kändes definitivt som att jag kunde bidra med något. Det var kul att se det abstrakta bli verkligt och att metoderna vi lärt oss i undervisningen faktiskt gick att applicera på riktigt.
Om några månader hägrar examen. För Elin Nyström och hennes klasskamrater ser arbetsmarknaden ljus ut. Efterfrågan på UX-designers växer, både i städerna och runtom i världen. Det finns stora möjligheter att försörja sig, antingen som anställd eller som egenföretagare.
Men Elin Nyström överväger en annan väg; att fortsätta studera på magisternivå till hösten.
– Jag är verkligen sugen på en akademisk karriär och att så småningom få forska inom ämnet digital design. Mina stora intressen har alltid varit design och människor, och inom digital design får jag ägna mig åt båda.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Privat