Människor och siffror ledde till bank och finans
Intresset för siffror och ekonomi fick Klara Svanberg att söka sig till Ekonomprogrammet. Väl där växte nyfikenheten på området bank och finans. Idag kombinerar hon studierna med ridsport, och framöver hoppas hon både på jobb i bank- eller finanssektorn och en plats i seniorlandslaget i dressyr.
– Man behöver inte ge upp hela sitt liv bara för att man ska börja studera. Det handlar snarare om att prioritera och kunna lägga upp sin tid på ett bra sätt, konstaterar Klara Svanberg som kombinerar pluggande på Ekonomprogrammet med elitsatsning i hästdressyr.
När det talas på nyheterna om ränteändringar eller aktiekurser lyssnar Klara Svanberg lite extra.
– Tidigare har jag bara vetat ungefär vad det handlade om, men numera hänger jag med i diskussionerna på ett annat sätt och har större insikter i varför saker blir som de blir.
"Jag trivdes bra, men kände också att det var lite skört att satsa allt på hästarna. Något oväntat kan ju hända och då behöver man ett extra ben att stå på."
Sedan hösten 2023 studerar hon på Ekonomprogrammet vid Högskolan Kristianstad med siktet inställt på att arbeta inom sektorn bank och finans.
Att slå sig ner i skolbänken och bli högskolestudent var dock en stor omställning för Klara Svanberg. Efter gymnasiet satsade hon fullt ut på karriären som dressyrryttare. Hon har tävlat för landslaget i flera år och bland annat erövrat ett silver som ungdomsryttare i nordiska mästerskapen.
– Jag trivdes bra, men kände också att det var lite skört att satsa allt på hästarna. Något oväntat kan ju hända och då behöver man ett extra ben att stå på.
I gymnasiet hade hon gått ekonomisk linje och som egenföretagare inom hästträning ägnade hon sig en del åt siffror och uträkningar.
– Jag tyckte att det var ganska kul och intressant, och kände att det kanske var detta jag skulle satsa på.
Sitta still, lyssna och anteckna
Hon hade hört gott om Ekonomprogrammet på Högskolan Kristianstad och bestämde sig för att söka sig dit. Med spänd förväntan tog hon sig till uppropet den första dagen på höstterminen.
– Den största förändringen handlade nog om att jag plötsligt skulle sitta still, lyssna och anteckna. Det var väldigt annorlunda från min tidigare vardag.
"Visst var man kanske lite ringrostig i början, men man kom över den tröskeln ganska snabbt."
Hon, som var van vid intensiv träning, hårt arbete i stallet och många timmar på hästryggen, skulle nu ägna sig åt att plöja litteratur och närvara vid föreläsningar. Men snart kom hon in i rutinerna.
– Visst var man kanske lite ringrostig i början, men man kom över den tröskeln ganska snabbt. Jag har ju alltid tyckt om matte och siffror, så det var inte så svårt. Och efter hand insåg man vad som förväntades och vilket tempo man skulle ställa in sig på.
Klara Svanberg började på Ekonomprogrammet med valfri inriktning eftersom hon inte visste vilket område som lockade mest. Men så småningom insåg hon att hon ville fördjupa sig inom sektorn bank och finans.
Många möjligheter
– Det verkar roligt att få jobba med människor samtidigt som man för in det där med siffror. Det är också ett område med många möjligheter; man kan både styra ekonomiska planeringar på ett företag, och arbeta som rådgivare på bank. Just nu vill jag inte stänga dörren för något.
"För bara ett år sedan var min blick betydligt smalare. Nu har jag bredare kunskaper och vet mer om rollen som ekonom."
För tillfället är hon och klasskamraterna ute på VFU, verksamhetsförlagd utbildning. Klara Svanberg tillbringar en dag i veckan på ett större företag i Åhus, med uppgiften att observera ekonomens roll och uppgifter. Med VFU:n har hon insett hur mycket hon faktiskt lärt sig tack vare studierna.
– För bara ett år sedan var min blick betydligt smalare. Nu har jag bredare kunskaper och vet mer om rollen som ekonom.
Efter den första omställningen har hon vant sig vid studietempot vid högskolan och hon tycker att undervisningen sker i ganska lagom takt.
– Självklart är det mer att göra vissa perioder. Men det kommer inte helt plötsligt, utan man har möjlighet att planera och strukturera upp vardagen.
Siktar på seniorlandslaget
Det gör att hon kan tillbringa tid i stallet i Åhus där de båda hästarna är inkvarterade. För ridningen finns alltjämt där som hennes största intresse. Nästa år siktar hon på seniorlandslaget. Som EVL-student (elitidrottande student) har hon möjlighet att justera datum för seminarier och tentadagar om de skulle krocka med läger och tävlingar.
– Och i våras när jag var iväg och tävlade, så missade jag en del föreläsningar. Men då fick jag ta del av anteckningsstöd. Det var jättebra!
Nu har Klara Svanberg nått halvvägs genom utbildningen och till sommaren hoppas hon kunna söka jobb på bank för att känna efter om detta är en intressant och givande arbetsplats.
– Det är bra att knyta kontakter för sitt framtida yrke…
"Det känns som att Ekonomprogrammet ger oss alla ett stabilt ben att stå på."
Sista året på utbildningen ser hon fram emot. Då får studenterna sätta ihop en egen aktieportfölj och sedan följa utvecklingen på börsen. Hon medger att hon redan börjat spana efter börskurser.
– Detta är något jag fått upp ögonen för. Vissa i klassen har erfarenhet av detta sedan tidigare. Själv är jag mest grön och nyfiken. Men det känns som att Ekonomprogrammet ger oss alla ett stabilt ben att stå på.
Text och bild: Kerstin Weman Thornell