”BI - en kompetens som efterfrågas i näringslivet”
Suget efter ekonomer som behärskar Business Intelligence är stort. Nu satsar Högskolan Kristianstad på en utbildning i företagsekonomi, där studenterna får dyka djupare i siffror och analyser. ”En fantastisk möjlighet” tycker Maria Hjalmarsson Green, vd på Tinia.
– Som vd behöver jag människor som är duktiga på att göra analyser och som kan ge en översiktlig bild. Därför är det jättespännande att högskolan satsar på detta, säger Maria Hjalmarsson Green, som grundat IT-säkerhetsföretaget Tinia.
Foto: Annika Persson
De flesta organisationer och företag hanterar stora mängder siffror och statistik som anger antalet kunder, varor, besök, inköp eller marknadsandelar. Business Intelligence handlar om att i realtid sammanställa denna datamängd till en begriplig berättelse, för att i förlängningen kunna fatta beslut som berör organisationen.
– Det kan handla om allt från konkret butiksdata, vilka varor som säljer mest och vilka inköpsstrategier man ska ha, till frågor som berör mer övergripande flöden och logistik, förklarar Anne-Marie Jontoft, universitetsadjunkt i företagsekonomi vid Högskolan Kristianstad och programområdesansvarig för ekonomprogrammet.
Stort behov
Att företag och organisationer utför omvärldsanalyser är inget nytt, men tempot och tidsaspekten har förändrats. Från att ha analyserat siffror från halvårsgamla eller månadsgamla rapporter, behövs numera kunnande för att hantera och analysera stora mängder data i realtid.
– Detta sker direkt, hela tiden. Vi har märkt ett väldigt stort intresse externt, från företag och organisationer som efterfrågar utbildade BI-analytiker.
BI och företagsekonomi
Business Intelligence har på senare år dykt upp som ämne på lärosäten runt om i landet, ofta som en del av utbildningen i informatik. Högskolan Kristianstad sticker dock ut, då studenterna erbjuds BI inom ramen för utbildningen i företagsekonomi.
– Det är viktigt att inte göra avkall på företagsekonomiämnet och övriga stödämnen, då studenterna behöver ha ordentlig koll på exempelvis handelsrätt. Studenterna blir ekonomer i grunden, men har Business Intelligence som spetskompetens.
På Högskolan Kristianstad förväntar man sig sökande med olika bakgrunder, såväl ekonomisk som samhällsvetenskaplig och teknisk. Intresset för siffror och statistik är dock en förutsättning.
– Men också en förmåga att sätta in siffrorna i ett sammanhang och göra dem begripliga; att kommunicera och visualisera, säger Anne-Marie Jontoft.
Nära samarbete med näringslivet
Högskolan Kristianstad är känt för sin täta samverkan med det omgivande samhället, och den kommande ekonomutbildningen är inget undantag.
– Vi kommer att ha många gästföreläsare både från privata och offentliga organisationer. Representanter från näringslivet har även varit med i framtagningen av programmet för att skapa en utbildning som är relevant och motsvarar de behov som finns på arbetsmarknaden.
Maria Hjalmarsson Green är grundare och vd på företaget Tinia, som arbetar med IT-säkerhet. Hon har med intresse följt utvecklingen av det nya programmet.
"Det känns som att högskolan satsat på en bra fördelning av kurser och ämnen, där Business Intelligence vävs in hela tiden."
Hon har själv en bakgrund som dataingenjör och har också studerat företagsekonomi på Högskolan Kristianstad i början av 2000-talet. När hon ser tillbaka på sin egen utbildning väljer hon ord som ”renodlad” och ”traditionell”.
– Men idag finns helt andra styrmedel och annan teknik som gör att det är viktigt att behärska området Business Intelligence. Så den nya utbildningen är en fantastisk möjlighet för studenter att få med sig en kompetens som verkligen efterfrågas i näringslivet.
Maria Hjalmarsson Green hoppas själv få möjlighet att möta studenterna eller fungera som bollplank under utbildningens gång. Men hon passar på att skicka med några ord på vägen, till dem som funderar över att välja inriktningen Business Intelligence:
– Att kunna ge ett bra bemötande är oerhört viktigt, var du än hamnar i näringslivet. Med nyfikenhet, mod och aktivt lyssnande kommer man väldigt långt.
Text: Kerstin Weman Thornell