”Utbildningen var precis det jag letat efter”
De senaste åren har Ludwig Södergren fått allt högre befattningar på en stor internationell butikskedja. Men nu vill han ha nya verktyg och bättre grepp om ekonomins grunder, och har därför satt sig i skolbänken för att läsa Ekonomprogrammet med inriktning Business Intelligence vid Högskolan Kristianstad.
– Jag ville lära mig mer och försöka förstå hela sfären kring ekonomin, inte bara den nischade delen, säger Ludwig Södergren som pluggar på Ekonomprogrammet med inriktning Business Intelligence.
"Visst var det ovant att sätta sig i skolbänken igen. Men det är också sjukt roligt och lärorikt".
I vimlet på Hyllie station i Malmö dyker Ludwig Södergren upp. Han har just klivit av tåget från Köpenhamn och passerar här dagligen, då han arbetar på butikskedjan Joe & The Juice i den danska huvudstaden.
Samtidigt är han, sedan ett halvår tillbaka, student på Ekonomprogrammet vid Högskolan Kristianstad.
– Visst var det ovant att sätta sig i skolbänken igen. Men det är också sjukt roligt och lärorikt, säger han.
Efter gymnasiet och lumpen fick Ludwig jobb som barista på juice- och kaffebaren Joe & The Juice i Stockholm. Tanken var att han snart skulle börja studera på universitet, men arbetet visade sig vara givande och intressant. Så han stannade ett år. Och så ytterligare ett. Han avancerade till butikschef, och så småningom regionchef över flera butiker.
– Jag har lärt mig så mycket nytt hela tiden. Jag har sagt till mig själv: den dag jag inte lär mig något nytt så är det dags att byta jobb. Men än så länge har den dagen inte kommit.
Grepp om grundpelarna
Ludwig Södergren har bland annat öppnat en rad nya butiker i USA och arbetat som företagets HR-chef i Sverige. Sedan några år är han stationerad på huvudkontoret i Köpenhamn, där han har titeln People Analytics Manager, och till uppgifterna hör att ha koll på både löner och personalomsättning.
– Precis som i övriga restaurangbranschen så har vi en rätt hög personalomsättning och ganska ung personal. Det är en av utmaningarna, att skapa så bra arbetsförhållanden att personalen vill stanna kvar och utvecklas, precis som jag gjorde.
Under åren på Joe & The Juice har han gått en rad internutbildningar som gett en god överblick över just detta företag.
– Men jag insåg så småningom att jag nog skulle behöva fördjupa mig lite. Jag ville få ett grepp om grundpelarna i ekonomin och förstå varför vi gör vissa saker. Därför funderade jag på att börja plugga.
"Jag läste programbeskrivningen och insåg att detta var precis det jag letat efter."
Han sökte runt efter en passande utbildning och fastnade för Ekonomprogrammet, inriktning Business Intelligence, vid Högskolan Kristianstad. Den hålls på distans och är därför möjlig att kombinera med arbete på dagtid.
– Jag läste programbeskrivningen och insåg att detta var precis det jag letat efter. Upplägget och innehållet i de olika kurserna bockade av alla boxar.
I januari 2024 drog studierna igång med två dagars introduktion på plats i Kristianstad. Starten blir precis så bra som han hade hoppats.
– Enda skillnaden var att jag trodde att jag skulle vara äldst i klassen. Men vi har en rätt stor åldersmässig spridning, och vi är flera som har arbete vid sidan om studierna.
– Detta är en väldigt bred utbildning. För den som vill ha redskap och själv skapa möjligheter att styra och påverka ett företag, så är det helt rätt att söka sig hit.
Under våren har han börjat vänja sig vid de nya rutinerna som distansstudent. När han kommit hem från arbetet, ätit en bit mat och kanske avverkat ett pass på gymmet, sätter han sig vid skärmen för att ta del av förinspelade föreläsningar och seminarier.
– Jag försöker vara strukturerad, och en stor del av kvällarna och helgerna går åt pluggandet.
Han tycker att han och klasskamraterna får god draghjälp av närvarande och engagerade lärare, som enkelt kan nås via mail för frågor och diskussioner. Dessutom har studenterna sinsemellan hunnit bygga upp en god gemenskap genom olika grupparbeten och projekt.
– Samvaron blir vad man gör den till, men själv har jag träffat flera av klasskompisarna för att umgås utanför skolan.
God nytta till vardags
Den första terminen har studenterna bland annat läst om organisation, marknadsföring och grundläggande statistik. Det sistnämnda har han redan haft god nytta av till vardags när han kartlägger sambandet mellan personal, omsättning och produktivitet.
– Det är lyxigt att få studera något, och sedan kunna testa det redan dagen efter, i praktiken, tillsammans med medarbetare och kollegor. Det är guld värt. Det märks att det vi får lära oss kommer till stor användning i arbetslivet.
"Vi har superkompetenta lärare som rustar oss för detta."
Business Intelligence är ett område i ständig förändring. Som BI-analytiker förväntas man kunna sammanställa data och utföra omvärldsanalyser – gärna i realtid.
– Det är ju viktigt att ständigt ligga i framkant. Men vi har superkompetenta lärare som rustar oss för detta. Det märks att utbildningen är up to date och mycket av litteraturen vi läser är nyutgiven.
Efter sommarens studiepaus ser Ludwig Södergren nu fram emot en ny termins pluggande. Han har kikat på schemat och kan konstatera att flera av kurserna verkar spännande.
– Jag ser särskilt fram emot affärsjuridik. Redovisning ska också bli intressant. Det kan nog bli rätt mycket plugg, men det känns lärorikt och viktigt.
Att arbeta heltid och studera heltid är ett stort åtagande, men sedan Ludwig Södergren väl bestämde sig för att plugga så har han aldrig tvekat.
– När jag är inställd på något så gör jag det till hundra procent, så för mig kändes det ganska glasklart att jag skulle klara detta. Kanske kommer jag vara dödstrött på studierna om tre år… Men just nu är jag bara så glad över att jag har möjlighet att lära mig nya saker.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell