"Jag har utvecklats enormt de här åren!"
Intresset för siffror och problemlösning fick Linus Winér att söka sig till Ekonomprogrammets inriktning redovisning och revision. Sensommaren 2022, tre veckor före skolstarten, flyttade han till Kristianstad från Helsingborg för att hinna komma till rätta inför den första terminen. Nu återstår bara sista terminen och han ser fram emot att få pröva vingarna ute i arbetslivet.
– När jag började studierna vid Högskolan Kristianstad tänkte jag nog bara att jag skulle plugga. Men allt blev mycket bättre än jag kunnat föreställa mig, säger Linus Winér som läser på Ekonomprogrammet med inriktning redovisning och revision.
"Njut av studietiden, det är väldigt roligt!"
Insparken – ska man verkligen gå på den? Linus Winér minns att han, som ny student vid Högskolan Kristianstad, var tveksam till att delta i arrangemanget som bestod av olika tävlingar, utmaningar och lära-känna-lekar.
– Jag var väldigt introvert på den tiden och brukade inte vara med på sociala samlingar. Men jag bestämde mig ändå för att gå dit. Och det gjorde allt! Insparken är faktiskt nyckeln till att jag sitter här idag.
Att Linus Winér skulle hamna i Kristianstad och läsa på Ekonomprogrammet var inget han kunde ana under uppväxten hemma i Helsingborg. Han hade siktet inställt på att bli civilingenjör men efter en del funderingar kom han fram till att ekonomyrket egentligen låg närmare hans intressen. Högskolan Kristianstad hade han hört gott om, och han bestämde sig därför för att satsa på Ekonomprogrammet med valfri inriktning.
Årets Nolla
Under insparken deltog Linus Winér i tävlingarna, vann hela rasket och blev slutligen korad till Årets Nolla. I samband med detta blev han också invald som ledamot i studentföreningen Cefyrekon, där han sedermera skulle bli ordförande.
– Numera sitter jag i alla nämnder som går att sitta i på högskolan. Jag deltar i kongresser och möten och har inga problem att tala inför en massa folk. Så jag har utvecklats enormt!
Framåt vårterminen under det första året började Linus Winér och hans klasskamrater läsa redovisning och revision.
Redovisning och revision - ett självklart val
– Revisionsyrket handlar om att hjälpa företag med granskning. Och denna typ av analytisk problemlösning är något jag brinner för. Jag tycker om siffror, och vill veta om det är rätt eller fel. Och ju mer kunskap man får, desto mer intressant blir det.
När det efter första året var dags att välja inriktning, kändes valet självklart – redovisning och revision var rätt väg att gå. Han är medveten om att ekonomutbildningen på Högskolan Kristianstad anses vara ganska tuff och krävande. Men själv tycker han att den ligger på en lagom nivå.
– Vill man så kan man. Man ska bara ha drivet och intresset – annars går det inte.
"Jag gillar att lärarna vet vad man heter och att de gärna hjälper till och svarar direkt när man har frågor."
Själv har Linus Winér alltid haft det lätt i skolan, men han uppskattar att lärarna på högskolan finns nära till hands om problem eller frågetecken skulle uppstå.
– Jag gillar att lärarna vet vad man heter och att de gärna hjälper till och svarar direkt när man har frågor. De vet vad de pratar om och är duktiga och insatta i sina ämnen.
Själv menar han att utbildningen har format honom till en mer öppen, utåt och framåtriktad person – inte minst tack vare alla övningar som gjort honom bekväm med presentationer och med att jobba i grupp.
– Den har också bidragit till att jag utvecklat ett vassare analytiskt tänk och ett vassare problemlösningsorienterat tankesätt.
Snart påbörjas sista terminen och Linus Winér har redan spanat efter arbetsmöjligheter efter examen. Han konstaterar att arbetsmarknaden för redovisning och revision känns stabil och att nya intressanta jobb dyker upp hela tiden. Han har skickat in en del ansökningar och har några jobbintervjuer på gång.
Drömmen: auktoriserad revisor
Den långsiktiga drömmen är att, efter några års arbete, bli auktoriserad revisor och kanske starta ett eget revisionsbolag som arbetar med både svenska och utländska bolag.
– Vi får väl se hur det går. Men just nu ser jag väldigt mycket fram emot att få komma ut i arbetslivet och påbörja min karriär.
Vilket råd skulle du ge till nya studenter på programmet?
– Mitt råd är att våga ställa frågor eftersom lärarna är väldigt behjälpliga. Och att försöka hänga med i tempot då det bidrar till en ökad förståelse inom ämnet men också en roligare utbildning. Ett annat tips är att delta på inbjudningar av företag till pluggkvällar och infokvällar då ett brett kontaktnät kan bidra till att du lättare kommer in i arbetslivet efter studierna. För att avsluta så har jag ett sista tips – njut av studietiden, det är väldigt roligt!
Text: Kerstin Weman Thornell