Folkhälsovetare: Karriär och examen
Arbetsmarknaden för en folkhälsovetare med beteendevetenskaplig inriktning är bred och ger möjlighet till många olika roller och funktioner inom verksamhetsområdet hälsa, folkhälsa och hållbarhet.
Examen
Utbildningen leder till en kandidatexamen i folkhälsovetenskap med beteendevetenskaplig inriktning. En examen som är användbar på en bred arbetsmarknad och som även ger möjlighet till fortsatta studier på avancerad nivå.
Din kompetens behövs
Den generalistkompetens som utbildningen leder fram till är användbar i verksamheter som till exempel myndigheter, regioner, kommunala verksamheter, företagshälsovård, konsultbranschen, ideella verksamheter och hjälporganisationer.
Du kan arbeta strategiskt med folkhälsa och hållbarhet i privat, offentlig eller idéburen sektor. Du kan också arbeta operativt med folkhälsa på individ-, grupp- eller verksamhetsnivå med främjande av hälsa och förebyggande av sjukdom i fokus.
Folkhälsoarbete präglas ofta av samverkan och samordning på olika sätt. Det är ofta stor konkurrens om tjänsterna och lämplig arbetserfarenhet är meriterande. Strategiska tjänster kräver ibland ytterligare en högskoleexamen på avancerad nivå.
Exempel på yrkesroller inom verksamhetsområdet är:
Folkhälsa och hållbarhet
- Folkhälsoplanerare
- Folkhälsostrateg
- Folkhälsosamordnare
- Hållbarhetsstrateg
- Migrationssamordnare
- Innovationsledare
Hälsa och friskvård
- Friskvårdskonsulent
- Hälsopedagog
- Hälsoutvecklare
- Hälsocoach
- Företagshälsovård
- Verksamhetsansvarig
Idéburen sektor & övriga befattningar
- Idrottskonsulent
- Projektledare
- Verksamhetsansvarig
- Behandlingspedagog
- Enhetschef