Vi har stor nytta av folkhälsovetarnas kunskaper!
Under studietiden var Jenny Hellberg lite osäker på vad utbildningen skulle leda till. Idag vet hon. Som verksamhetschef på RF-SISU jobbar hon för att skåningar i alla åldrar ska upptäcka rörelse och gemenskap.
Idrotten är folkhälsopedagogen Jenny Hellbergs hemmaplan och sedan tretton år arbetar hon på RF-SISU Skåne.
– Fysisk aktivitet har alltid varit viktig för mig, men också hur fritiden i sig påverkar människors hälsa; både den fysiska och den sociala dimensionen.
Dammiga idrottsplatser och svettiga omklädningsrum – där trivs Jenny Hellberg. Men framför allt tycker hon om den samhörighet som idrotten skapar mellan människor i alla åldrar.
– Jag kan inte tänka mig ett liv utan de stunderna då jag får idrotta tillsammans med andra. Tävlande och resultat är inte så viktigt, utan det handlar mer om det sociala och om att få röra på sig ihop med andra människor.
Hon har därför hamnat på rätt plats i yrkeslivet. I Yllans lokaler i Kristianstad har RF-SISU Skåne sitt kontor, och här är Jenny Hellberg verksamhetschef.
– Jag har verkligen roligt varje dag på jobbet, och vi alla som jobbar här har ett gemensamt intresse: vi brinner för idrott.
Utbildningen var helt rätt
Jenny Hellberg var en av pionjärerna på folkhälsopedagogiska programmet* vid Högskolan Kristianstad. När hon började, hösten 1998, hade utbildningen bara hållits ett år.
– Men jag kände direkt att den passade som handsken. Tidigare hade jag sysslat en del med idrott, men framför allt med styrelsearbete i olika föreningar. Jag var väldigt intresserad av att se fritidens betydelse för människors hälsa.
Under utbildningen fick hon bland annat tillfälle att fördjupa sig i ämnet pedagogik, och hur detta kan påverka människors beteende och därmed deras välbefinnande.
– Däremot fanns det många frågetecken kring vilket yrke just denna utbildning skulle leda till. Titeln folkhälsopedagog var helt ny och sa egentligen inte så mycket.
Men den visade sig ligga helt rätt i tiden. I början av 2000-talet fick begreppet folkhälsa stor uppmärksamhet. Riksdagen klubbade igenom nationella folkhälsomål och flera kommuner satsade på förebyggande hälsoarbete.
Som nyutexaminerad fick Jenny Hellberg snart anställning som föreningskonsulent inom Kristianstad kommun.
Till idéburen sektor
– När man väl fått det där första jobbet blir allt så mycket lättare. För egen del har jag faktiskt inte varit arbetslös en enda dag efter det.
Så småningom flyttade familjen till Småland, och hon blev folkhälsosamordnare i Mullsjö kommun. Men när de återvände till Skåne efter ett par år, fick hon ett erbjudande om jobb på Skåneidrotten. Där har hon varit kvar i tretton år, inom organisationen som numera heter RF-SISU Skåne, och som främst arbetar med idrottsutveckling och folkbildning i idrottsföreningar.
– Att få vara en del av detta är jätteroligt. Jag tror faktiskt att detta är världens bästa jobb!
Hon beskriver arbetet inom idéburen sektor som varierande med en mängd olika projekt och satsningar. Själv var hon, de första åren, mestadels idrottskonsulent och höll tät kontakt med olika föreningar och idrottsledare i regionen.
– För vår organisation är pedagogiken oerhört viktig, eftersom detta faktiskt kan förändra människors beteende och livsstil.
På senare tid har hon blivit verksamhetschef med större ansvar för personal och strategiska ledningsfrågor. Nu är arbetet också mer inriktat på kontakter med politiker och tjänstemän i regionen och med riksorganisationerna SISU Idrottsutbildarna och Riksidrottsförbundet.
Flera av dem som jobbar på RF-SISU har en folkhälsovetenskaplig utbildning i grunden. Jenny Hellberg har själv varit med och rekryterat några av dem direkt från Högskolan Kristianstad.
Även om hon själv började sin yrkesbana inom kommunen, så betonar hon att blivande folkhälsovetare inte bara behöver stirra sig blinda på den offentliga sektorn.
– Vi inom idéburen sektor har stor nytta av den kunskap som folkhälsopedagogerna från Högskolan Kristianstad har med sig. De har en bra bas och en grundläggande kunskap om vad som påverkar människor.
På fritiden lever Jenny Hellberg som hon lär. Hemma i Maglehem är hon engagerad i byns idrottsförening och har bland annat dragit igång gemensam familjeträning. Det är bra och viktigt att barnen får rörelseglädje tidigt i livet. Å andra sidan är det aldrig försent att upptäcka fördelarna med föreningsidrott, menar hon.
– Det har hänt väldigt mycket på den fronten de senaste tio åren. Vi har fått ett bredare perspektiv på idrott. Idag finns många klubbar som erbjuder idrott för pensionärer i form av gå-fotboll, skytte, tennis, judoträning... Det betyder mycket, både för den fysiska och sociala delen i människors liv.
*Utbildningen hette tidigare Folkhälsopedagogiskt program. Från hösten 2020 heter utbildningen Folkhälsovetenskapligt program med inriktning beteendevetenskap.
Text: Kerstin Weman Thornell
Bild: Privat